diumenge, 18 de novembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 18 de novembre de 1938 morí a l’Hospital Militar Núm. 3, a Manresa (Bages), el destacat propagandista anarquista comunista revolucionari i actiu anarcosindicalista Genís Serrats i Hospital

Havia nascut a Can Gaspar d’Orriols en 1903, llogarret del municipi de Bàscara, del que va ser alcalde entre octubre de 1936 i febrer de 1937. 
En un portal d'Orriols un picapedrer en 1936 va marcar 'Incautado. Comité de Guerra CNT FAI', inscripció que fa uns anys un que va comprar la casa va fer esborrar per un altre picapedrer aquest testimoni històric, però encara es pot observar quelcom de les lletres. En 1977 un historiador nord-americà, acompanyat per M-D. Piñero, va fer unes fotografies que han fet perdurar el seu record.

















Genís Serrats i Hospital:   
El 18 de novembre de 1938 morí a l’Hospital Militar Núm. 3, a Manresa (Bages), el destacat propagandista anarquista comunista revolucionari i actiu anarcosindicalista Genís Serrats i Hospital, que havia nascut a Can Gaspar d’Orriols en 1903, llogarret del municipi de Bàscara (Baix Fluvià, Terraprim, Alt Empordà), del que va ser alcalde president del Consell Municipal entre octubre de 1936 i febrer de 1937, en una família de petits propietaris de pagès. 

L’any 1936 Orriols tenia menys de 300 habitants, de fet Bàscara en tenia sols 853. Els pobles agregats a Bàscara són Calabuig i Orriols. El municipi com altres pobles propers de pagès, aparentment sense tensions, amb alguns grans terratinents, masovers, petits propietaris, persones que compaginaven el conreu de petites peces pròpies amb la feina a jornal i jornalers, la possessió de la terra determinava el lloc de cadascun a la societat. La imatge que es te d’Orriols d’abans de la revolució del 19 de juliol de 1936 és la d’un poble despolititzat, governat, des de sempre, per els cacics de la Lliga d’en Cambó, però a partir de febrer d’aquell any es reorganitza al municipi de Bàscara la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), clausurada durant el Bienni Negre, i hi havia relació entre gent d’Orriols, com en Genís Serrats, i el mestre de l’escola racionalista de Salt (Gironès), l’anarquista Expèdit Duran, el nom que es va donar al comitè de Bàscara el juliol de 1936, Comitè de Guerra CNT-FAI d’Oficis Diversos, denota ja una forta influència cenetista. Hi havia decennis, per no dir segles, de dominació dels cacics locals, d’abusos en el pagament de la renda de la terra, de desnonaments, d’impagats, de frau en el repartiment dels beneficis de la terra i d’imposicions clerical. Tot això acompanyat, sens dubte, de dosis de violència física o institucional i amb el record recent de les repressions, durant la dictadura del general Miguel Primo de Rivera i arran del Sis d’Octubre de 1934. 

Gràcies a gent com Genís Serrats, dit Gaspar, Enric Massanes, dit Costal, o Genís Puig, dit Mariets, entre altres anarcosindicalistes, l’estiu de 1936, un grapat de veïns, menys d’una vintena, del municipi, especialment d’Orriols, majoritàriament petits propietaris de terra agrícoles, van decidir posar la societat rural potes enlaire, fins el punt, com va escriure Josep Peirats (La CNT en la Revolución española, 3 volums 1952-1953), aquell temps de collita de blat, es va establir, fins el maig de 1936, el comunisme llibertari a nivell de consum (“tirar del montón” diu Peirats), més enllà de la col·lectivització agrària del Decret de la Generalitat del 25 d’octubre de 1936. Els petits propietaris revolucionaris, disposats a col·lectivitzar la seva terra, no va ser un fenomen exclusiu d’Orriols i tot el terme municipal de Bàscara, va ser generalitza l camp català, per exemple al poble proper de Garrigàs (Baix Fluvià, Terraprim, Alt Empordà) es va produir una col·lectivització semblant i, desprès de maig de 1937, malgrat el desembarcament contrarevolucionari del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) a l’Ajuntament i la devolució de terres als antics propietaris els col·lectivistes de Garrigàs van resistir, en bona part, la pressió en contra. 

El Comitè de Guerra CNT-FAI d’Orriols i els seus entorns, l’estiu de 1936, i l’equip de govern del Consell Municipal de Bàscara, presidit per Genís Serrats a partir del 24 d’octubre d’aquell any i fins el 31 de gener de 1937, va endegar un seguit de canvis socials importants, van abolir la separació de sexes a l’escola i van revisar tot el material escolar que consideraven reaccionari. Van crear, del no res, una Conselleria de Cultura dins del Consell Municipal i una mena de servei social, dirigit a ancians sense recursos i als refugiats. Per ordre de la Generalitat, es va enderrocar el campanar de la església d’Orriols a fi de recuperar les campanes per la industria catalana de guerra. En l’aspecte econòmic es van col·lectivitzar totes les terres i edificis del municipi, amb la idea d’abolir la propietat privada, els petits propietaris de terres i habitatges els podien conservar en usdefruit, sempre que fos suficient el treball familiar per conrear-les, no podent llogar-la ni vendre-la, seguin el procés català de municipalització. Es va fer una rebaixa generalitzada del 50% en els lloguers i van expropiar cases i locals dels propietaris fugits o absents, aquestes van servir per acollir els refugiats que començaven a arribar.

Genis Serrats era un petit propietari agrícola, amb fortes inquietuds socials i culturals, i unes dots organitzatives importants. Després del ple municipal de 31 de gener de 1937 conservà la regidoria de Defensa i Seguretat Interior, regidoria que es dissolta pel vot contrarevolucionari dels regidors de la Unió General de Treballadors (UGT), que de fet eren stalinistes del PSUC, i d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Mentre que el primer tinent d’alcalde (“Conseller 2on”) és Josep Pujol (CNT-AIT). La CNT-AIT va perden poder al municipi i a finals d’abril de 1937 hi ha una nova remodelació del Consell Municipal, on la petita burgesia contrària a la col·lectivització agrària i a la municipalització de l’habitatge aconsegueix set regidories (5 ERC i 2 PSUC), mentre que la CNT-AIT es queda solament amb tres regidors (Genís Serrats, Interior; Enric Massanes, Sanitat, i Josep Pujol, Serveis Públics).

D’aquesta manera s’arriba a les jornades de Maig de 1937, on els stalinistes i republicans burgesos són apartats del poder durant uns dies, controlant l’edifici de l’ajuntament la CNT-AIT i la FAI. En mig dels combats d’aquells dies, a Bàscara van morir el 5 de maig els stalinistes, militants del PSUC-UGT, Tomàs Andreu i Aircat, capatàs de peons de carreteres, i Jaume Brengaret i Batllori, peó de camins. 

El testimoni de l’historiador i terratinent de la Comunió Tradicionalista (CT) Ferran Viader i Gustà es clar per demostrar que les execucions dites “incontrolades” al món de pagès l’estiu de 1936, fetes per pagesos i rabassaires, que la reacció atribueix al “Comitè d’Orriols” es falsa. Potser algun pagès o rabassaire del municipi de Bàscara, però no en nom del comunisme llibertari, que s’estava implantant tot seguint l’acord del propi dictamen del IV Congrés de la CNT-AIT, celebrat a primers de maig de 1936 a Saragossa (Aragó). És indecent i pervers l’atribució que s’atribuí per part de la Generalitat i les forces contrarevolucionàries burgeses i stalinistes en 1937 (i després pels franquistes i que encara dura a nivell d’historiadors acadèmics) s’estén a tots els cadàvers trobats en la “zona d’influència d’Orriols”, que inclou una pila de municipis Bàscara, Calabuig, Llampaies, Tarradellas, Vilademuls, Vilafreser, Orfes, Espinavessa, Foixà, en total més de 50 morts, els que es van poder identificar, van sortir, en la seva major part, de les presons de Figueres(Alt Empordà), Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) i Girona, alguns conduïts per milicians que vigilaven la presó i la majoria per grups exaltats arrel del bombardejos navals de Roses (Alt Empordà) i altres llocs de la Costa Brava pel creuer franquista Canarias. Amablement i sense que aquest que redacta la memòria se li demanés res sobre la guerra, ja que es tractava d’una conversa sobre temes d’història de l’entorn del Baix Fluvià, el ja difunt de la Comunió Tradicionalista, Ferran Viader i Gustà, que havia albergat clandestinament durant el tardofranquista el rei carlí Carlos Hugo de Borbón-Parma i la seva esposa, a casa seva, Can Viader de Parets de Dalt, a Parets d’Empordà (Vilademuls, Baix Fluvià, Terraprim, Pla de l’Estany) ens va revelar, amb presència de la seva simpàtica esposa, que l’estiu de 1936 l’habitatge fou assaltat per un piquet rabassaire, que ell pensava que procedia de Sant Climent Sescebes  (Albera, Alt Empordà) i entorns, territori d’estanyols, parts del Pirineu Oriental, vinyes i olivars, res a veure amb l’anarquisme social i més aviat format per pagesos de l’entorn d’ERC. Quan ell i el seu pare volien fugir per una finestra del menjador, una sala situada al primer pis del casal, uns trets van tocar al seu pare, que va morir, i en Ferran Viader va poder arribar fins a Can Perruca, on hi havia la seu del Comitè, essent acollit i amagat pels anarquistes. Ferran Viader va manifestar que de sempre havia tingut una estima per Genís Serrats i considerava que era una bona persona que no es mereixia les acusacions de crims que se li atribuí. Cal aclarir que la família Viader no era de la Lliga d’en Cambó, era descendent de remences del segle XV, membre del Real Estament Militar de Girona/Catalunya i carlina. 

La gent del poble el recordava llegint i debatent sobre temes socials i polítics amb els seus veïns des de molt jovenet. Havia estudiat i la primavera de 1936 un grup d’amics llibertaris compartien una casa de pagès d’Orriols en forma de comunitat --segurament a Can Costal--, segons un seu company també intel·lectual anarquista, fill de Regencós (Baix Ter, Baix Empordà), que de l’exili francès passà a l’Uruguai, després d’una incursió guerrillera a l’Empordà, establint-se a Perpinyà (Plana del Rosselló, Rosselló) durant el tardofranquisme, durant la dictadura militar a la República Oriental, amic nostre durant el tardofranquisme. Aleshores, el 19 de juliol aquests amics van pensar que era l’hora d’implantar el comunisme llibertari al terme de Bàscara mentre buscaven recursos i requisaven armes, aixecant una mena de barrica a la carretera N-II, just a Can Perruca, per controlar políticament el trànsit de mercaderies i persones enfront els feixisme en una situació bèl·lica (salut pública o ordre públic socialista revolucionari d’autogestió generalitzada). 

Sabem que a partir de la contrarevolució burgesa de Maig de 1937 en Genís Serrats es va amagar quan fou perseguit l’estiu de 1937 pel jutge de l’Audiència de Barcelona sobre cementiris clandestins, el gironí Josep Bertran de Quintana (quadre destacat d’ERC i francmaçó), i el maig de 1938, quan l’anarquista i ex alcalde president del Consell Municipal de l’Escala (Baix Ter, Alt Empordà), amb l’aval d’ERC i la CNT-AIT, des de 1937 Rafael Torres i Bofill treballant de voluntari en la Caixa de Reclutes de l’Exèrcit Popular de la República, a petició de la CNT-AIT i la FAI, on entre altres coses va acollir i ajudà Genís Serrats, destacat anarquista i president del Consell Municipal de Bàscara (Alt Empordà), en representació de la CNT-AIT, fins poc després de les jornades de maig de 1937, tot aconseguint documentació falsa i anant així camuflat al front, una vegada a Girona va anar a sopar amb en Torres i el seu amic Expèndit Duran, segons en revelà l’ex-alcalde de l’Escala, oncle avi del militant comunista llibertari Miquel-Dídac Piñero. Va ser ferit lluitant al front, segurament fent de soldat de l’Exèrcit Popular de la República en la 26 Divisió, comanda per Ricardo Sanz, i va morir a causa de les ferides a l’Hospital de Manresa (Bages) el 18 de novembre de 1938, als 35 anys. Segons Torres corria el rumor que va ser ferit mortalment per un stalinista en un atemptat premeditat, cosa que s’ha pogut comprovar. 

Entre el 3 i el 10 de maig de 1937, a Girona, es van produir forts enfrontaments i nombroses morts tan entre els partidaris de la revolució socialista com entre els de l’Estat capitalista. També a Figueres i a Cadaqués (Cap de Creus), on moriren militants del PSUC. En aquests enfrontaments van participar el d’Orriols amb l’assalt i ocupació de l’ajuntament de Bàscara. Es pot afirmar, especialment si llegim les cròniques del diari gironí del Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM), L’Espurna, a l’Alt Empordà hi va haver una mena de dictadura autogestionada i socialista llibertària del proletariat de fet durant una setmana. 

Desprès del cop de maig el procés revolucionari és desarticulat, el POUM --força implantat a pagès per herència del Bloc Obrer i Camperol (BOC)-- va patir la repressió directa i la exclusió política institucional republicana. La CNT-AIT va ser foragitada de l’alcaldia de Girona i de la de molts pobles, perdent la hegemonia política. Les col·lectivitats agràries van ser anul·lades, retornant les terres als antics amos, o passant a mans dels ajuntaments o de la Generalitat... i els grups més socialment radicals van ser perseguits judicial i policialment. A Orriols, Calabuig i Bàscara els grans propietaris van abandonar la col·lectivitat fent-la inviable i el municipi va ser ocupat per la Guàrdia d’Assalt de la República que va restablir “l’ordre republicà”. El Sindicat d’Oficis Diversos d’Orriols i el seus entorns, de la CNT-AIT, fou dissolt i els seus membre empresonats, fugits o al amagats al front. Finalment entre 4 i 6 dels seus membres van ser afusellats per els franquistes, alguns van anar a l’exili i d’altres van passar llargs anys a les presons. 

Els dies 19 i 20 de maig de 1937 foren detinguts no gaire lluny de Bàscara els militants de la CNT-AIT i citats a declarar davant el jutge Vidal Lecha, a Girona, Josep Pou, Alfons Joher, Joan Cos, Genís Baró (afusellat pels franquistes a Girona el 28 de juliol de 1939), Josep Pujol i Rossend Barbosa. No obstant, el 28 de maig d’aquell any aconseguí aplegar-s’hi de nou en el Sindicat d’Oficis Diversos de la localitat de CNT-AIT cert nombre d’anarcosindicalistes tot fent una crida a reconstruir el Front Popular Antifeixista al municipi i pobles dels entorns. La CNT-AIT va intentar aconseguir entrar al veí Ajuntament de Saus, Camallera i Llampaïes (Baix Fluvià, Terraprim, Alt Empordà). A Bàscara durant els mesos de juny i juliol de 1937 la CNT-AIT va intentar entrar de nou al Consell Municipal de Bàscara, petició que fou rebutjada per l’alcalde republicà amb el pretext cínic que no podia ésser a causa que aquesta militància cenetista havia participat en “els Fets de Maig” i que es tractava d’una “sucursal” del “Comitè d’Orriols”. Finalment, el mateix va passar en el cas del Consell Municipal de Saus. 

El juliol de 1936 el Comitè de Guerra s’havia establert a Can Costal i gràcies al fet que en Genís Serrats mantenia una relació d’amistat personal, amb anys de tertúlies i debats polítics, socials i culturals amb el seu propietari de Can Perruca, en Parer, la propietat agrària més gran d’Orriols, al marge de la discrepància política. Així l’agost d’aquell any s’utilitzà aquesta casa, estratègicament situada en la N-II, la carretera entre Girona i la frontera del Portús (Vallespir). El domini d’aquest punt de mobilitat, com afirma l’historiador Josep Maymí i altres (Entre la violència i el conflicte social. Els comitès antifeixistes de Salt i Orriols en el context de la Guerra Civil 1936-1939, Maymí, Josep, Biblioteca Serra d’Or, P.A.M., Barcelona, 2001;  La revisió del mite: el comitè antifeixista d'Orriols, Maymí, Josep; Turró, Xavier i Ros, Josep. Revista de Girona, número 183, 1997.), “suposava controlar tots els moviments de cotxes i carros que hi passaven”. A més, Can Perruca “era un lloc de parada obligatòria, amb barricades i obstacles que així ho disposaven. Les barricades estaven fetes amb sacs de sorra”. Duran un mes la família Parer seguí treballant la terra i compartí l’estada amb els revolucionaris, que llogaren dues cuineres d’una família més aviat pobre d’un mas proper (foren perseguides amb el franquisme, segons el testimoni de Carme Perpiñà). Segons Maymí, “la presència del gran propietari de la casa i la inexistència de represàlies contra la seva persona van originar conflictes entre els membres del Comitè d’Orriols i alguns comitès forans. Aquest fet només s’entén per amistat i respecte que unia ‘Gaspar’ i el senyor Parer. Ambdós havien compartit tertúlia i discussió política abans de la guerra” (pàgines 38 i 39 de Maymí, 2001). Tot plegat, junt amb el testimoni de terratinent carlí Ferran Viader, demostra clarament que Genis Serrats i els seus companys d’Orriols i pobles veïns van ser (i encara són) víctimes de tota mena de calumnies i falses acusacions, quan el terror agrari de l’estiu i tardor de 1936 fou cosa de rabassaires i pagesos republicans víctimes de la repressió de l’Estat després del Sis d’Octubre de 1934.  
Si vols saber més:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada