dimecres, 14 de novembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 14 de novembre de 1971 mor a Florença l'anarquista i anarcosindicalista Miguel Domeque Nadal

Necrològica de Miguel Domeque Nadal apareguda en el periòdic parisenc "Le Combat Syndicaliste" del 6 de gener de 1972
Necrològica de Miguel Domeque Nadal en el periòdic parisenc Le Combat Syndicaliste 
Havia nascut cap el 1885 a Gurrea de Gallego.  
En el decurs de la Retirada de primers de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental. Durant l’Ocupació i després de l’Alliberament treballà com a obrer tècnic als camins i pantans de l'Alta Viena i de Cantal.  


Miguel Domeque Nadal:   
El 14 de novembre de 1971 mor a Florença (Gers, Occitània) l'anarquista i anarcosindicalista Miguel Domeque Nadal. Havia nascut cap el 1885 a Gurrea de Gàllego (Foia d’Osca, Osca, Aragó).
Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), el juliol de 1936, resistí en un primer moment l’aixecament feixista i després de la presa del seu poble natal per les tropes franquistes, fugí a les muntanyes de Zuera (Saragossa, Aragó) amb els seus fills i altres companys, i, amb el suport d'altres militants llibertaris, passà a zona republicana.
La companya, Felisa Til Montori, de família confederal, que no pogué fugir de Gurrea de Gallego, va ser detinguda i afusellada junt a unes cinquanta esposes i mares de fugitius pels franquistes aquell mateix 1936 com a represàlia per no haver pogut assassinar Miguel Domeque Nadal i els altres homes que s’havien passat a la zona controlada per la República.
En el decurs de la Retirada de primers de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental. Durant l’Ocupació i després de la Segona Guerra Mundial interimperialista treballà com a obrer tècnic als camins i pantans de l'Alta Viena i de Cantal.
Anomenat El Abuelo pels militants llibertaris més joves que ell fou membre del Comitè Regional d'Aragó, Rioja i Navarra de la CNT-AIT en l'Exili, s'instal·là posteriorment a Fleurance.
Miguel Domeque Nadal patí un atac d'apoplexia el 12 de novembre de 1971 i morí dos dies després a Florença.
Els seus fills, Alejandro i Miguel Domeque Till, també militants confederals i anarquistes, lluitaren durant la Guerra Civil en una unitat guerrillera a Aragó i el juny de 1944 aconseguiren fugir de la presó d'Osca i creuar el Pirineu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada