Es demana que es repeteixi la tramitació feta
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 01/11/2018
Sescebes (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada).-
Segons un despatx de l’Agència Catalana de NotíciesIAEDEN-Salvem l'Empordà ha presentat al·legacions per aturar la tramitació del projecte d'una granja a la finca dels Aspres a Sant Climent Sescebes (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) que està en una fase inicial. La nau projectada té capacitat per tenir uns 2.000 porcs. Concretament, denuncien que no s'ha tingut en compte que està a tocar d'un estany del sistema de basses de l'Albera, inclós en l'Inventari de Zones Humides de la Generalitat i que per tant no s'ha valorat l'impacte ambiental a la zona. També reclamen que es faci un estudi sobre el transport de dejeccions, juntament amb d'altres aspectes relacionats amb l'activitat com ara el subministrament d'aigua i l'electricitat.
"Esperem que l’expedient es tramiti de nou amb totes les garanties i lluitarem per demostrar que aquesta activitat intensiva porcina és incompatible amb la conservació d’un estany d’especial conservació", ha assenyalat IAEDEN-Salvem l'Empordà en un comunicat.
La nau del projecte se situa a 90 metres de l'estany Serra-Seguer, un punt important de reproducció d'amfibis i de repòs d'aus migratòries
En les al·legacions, alerten dels efectes negatius al medi per la proximitat d'un estany temporal que forma part de l'Inventari de Zones Humides de la Generalitat. La nau del projecte se situa a 90 metres de l'estany Serra-Seguer, un punt important de reproducció d'amfibis i de repòs d'aus migratòries. "Cal refer tota la tramitació ambiental amb aquest nou condicionant" com és que hi hagi una activitat "potencialment contaminant" en aquest entorn d'interès.
Per IAEDEN-Salvem l'Empordà, el fet que en tot l'estudi d'impacte i integració paisatgística no s'esmenti l'estany comporta que no s'hagin estudiat les possibles afectacions de l'explotació a causa de la proximitat ni tampoc mesures per minimitzar-les. Així mateix, sostenen que no s'ha inclòs un altre municipi que es podria veure afectat com més Capmany (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada), donat que una part de la superfície de l'estany passa per aquest poble i reclamen que s'avisi al municipi del projecte com a part afectada.
També veuen mancances en aspectes de funcionament, com ara la falta de condicionament dels accessos de la nau perquè puguin circular els camions fins a la granja i l'impacte dels treballs. Afirmen que tampoc hi ha estudis hidrogeològics per veure com se subministrarà l'aigua o si caldrà fer pous nous ni informes sobre el subministrament elèctric.
El transport de dejeccions
El projecte inclou el transport dels purins a Colomers (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d’Empúries), situat a 84 quilòmetres de distància incloent l'anada i tornada que, a més, ja està entre els municipis vulnerables davant una possible contaminació de nitrats. Alerten que "sovint no es recorren aquestes distàncies per abocar-les" i demanen la necessitat d'avaluar l'ús que es fa dels terrenys per garantir que són aptes. També consideren "sospitós" que s'aboquin tant lluny i que no es disposin de terrenys adjacents per fer-ho. Aquest aspecte demostra, al seu entendre, que és un model "molt insostenible" pel territori.
Finalment, han fet constar que la granja projectada està a menys de 2.000 metres de la tanca de la zona militar de Sant Climent Sescebes --la base Álvarez de Castro--, un aspecte que tampoc s'ha tingut en compte en la tramitació i que per tant obvia les restriccions de seguretat d'aquest tipus d'instal·lacions.
Per tot plegat, demanen que es repeteixi la tramitació ambiental del projecte que tingui en compte la proximitat de l'estany i que es comuniqui a l'Ajuntament de Campmany i a l'autoritat competent de la zona militar de Sant Climent Sescebes de les possibles afectacions. També demanen al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) que estudiïin si la persona que signa el projecte està acreditada per fer-ho i que l'Ajuntament de Sant Climent Sescebes faci arribar les al·legacions a la Generalitat. Concretament, al DARP i a la conselleria de Territori i Sostenibilitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada