dimecres, 17 d’octubre del 2018

Tres persones grans, d'entre 60 i 81 anys, sobreviuen a la intempèrie després de ser desnonades d'un immoble a Figueres

L´Anna, la seva parella i germana, ahir a Figueres.
L´Anna, la seva parella i germana, ahir a Figueres.
Se senten «marginats i oblidats» per part dels Serveis Socials i temen que s'agreugin els problemes de salut que pateixen
 

 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 17/10/2018   
Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú).-   

Llegim en la premsa convencional comarcal que tres persones grans, d'entre 60 i 81 anys, sobreviuen a la intempèrie després de ser desnonades d'un immoble a Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú). L'Anna té 63 anys i des d'aquest dilluns viu al carrer. Comparteix cartrons amb la seva parella, de 81 anys, i la germana, de 60. A principis d'aquesta setmana els van desnonar del pis on vivien al carrer Cendrassos de Figueres per impagament del lloguer i des d'aleshores dormen al carrer. Tots tres pateixen problemes de salut.
Han trobat refugi a les portes d'un edifici d'oficines al centre i, protegits amb cartrons de supermercat, hi han passat les últimes dues nits. La incertesa s'ha instaurat. «No sabem quant temps més haurem de dormir al ras», expliquen. «Estem morts de son, hem passat fred i tenim por perquè no saps si apareixerà algú que et pugui atacar mentre dorms».
A l'habitatge, hi havien viscut des del 2015, i les seves pertinences les han guardat en caixes als garatges dels veïns. «No tenim on anar i no ens ho podíem endur tot», explica l'Anna.
Van marxar del pis amb la roba que duien, un carret de supermercat i tres paraigües. «Esperem que a les nits no plogui. Les hores es converteixen en eternes i el temps sembla que s'aturi quan vius al carrer». Per la higiene personal, una veïna els ha obert les portes de casa. «Almenys ens podem dutxar i anar al bany». 

Sense pis ni pensió  
Se senten «marginats i oblidats» per part de l'administració i sobretot, diuen, dels Serveis Socials. «L'Ajuntament ens ha tancat les portes, haguéssim acceptat qualsevol sostre mentre no fos quedar-nos al carrer, però se n'han desentès i no ens han assignat cap pis ni pensió», expliquen. Asseguren que des dels Serveis Socials no els han donat cap solució. Fa uns anys ja es van trobar en una situació similar i aleshores sí que se'ls va assignar habitació en un hostal. «Hem treballat tota la vida, no ens mereixem haver de viure al carrer», lamenten.
«Hem recorregut les pensions de la ciutat i, o bé estan plenes, o no podem pagar el que ens demanen», insisteixen. Les petites pensions que cobren són insuficients per fer front a l'estada en un hostal. Tots tres pateixen algun tipus de dolència i el carrer podria empitjorar el seu estat de salut, ja delicat per si mateix. A més, no tenen més família amb qui poder comptar més enllà d'ells tres.
Les hores les dediquen a buscar una nova casa i veuen la solució en un possible pis on podrien entrar a finals de mes. «Estem pendents que ens ho confirmin, però, mentre esperem si el pis està disponible, no tenim on anar».

Més pisos socials 
Figueres necessita un centenar més d'habitatges socials i els casos d'emergència social els resol amb les pensions i hostals. L'aixecament de la suspensió espanyola de la Llei de l'Habitatge de Catalunya permetrà l'Ajuntament expropiar pisos desocupats en mans de bancs i immobiliàries per donar-los un ús social.
La mateixa alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va reconèixer que la ciutat necessita uns cent pisos més per donar resposta a casos com el de l'Anna i la seva família.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada