dissabte, 13 d’octubre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 13 d'octubre de 1827 neix a Nàpols el revolucionari republicà i després membre de la Internacional, francmaçó, bakuninista i agitador anarquista Giuseppe Fanelli


Giuseppe FanelliEl dijous 12 de novembre de 1868 arribà a Barcelona via ferrocarril per l’estació de Girona. 
La internacionalista llibertària i ensenyant lliurepensadora Isabel Vilà i Pujol, nascuda a Calonge en 1843, va rebre aquells dies de l’any 1968 al Casino de Llagostera Élie Reclus, Aristide Rey, Giuseppe Fanelli i Fernando Garrido Tortosa, entre retrats de Garibaldi, Lincoln, Orsini i la Taula Sinòptica dels drets i deures dels ciutadans, com explicarà astorat el mateix Reclus. De Llagostera van anar tots quatre, acompanyats per Isabel Vilà, a visitar contactes a San Feliu de Guíxols, on va reunir més de tres mil persones al crit de “Visca la República Federal”. El dirigent republicà federal insurgent de Guíxols Pere Caimó, antic emigrant a Cuba i lliurepensador, els va rebre fraternalment a casa seva. 



Giuseppe Fanelli:   
El 13 d'octubre de 1827 neix a Nàpols (Campània), aleshores Regne de Dues Sicílies, el revolucionari republicà i després membre de la Internacional, francmaçó, bakuninista i agitador anarquista  Giuseppe Fanelli. Fill d'una família benestant, el seu pare, Lelio Fanelli, originari de Martina Franca (Tàrent, Pulla), era un literat, jurisconsult, agrònom i geògraf afamat, que s'establí a Nàpols per exercir l'advocacia. La seva mare fou Marianna Ribera.
Giuseppe Fanelli començà els estudis d'arquitectura i d'enginyeria, però els abandonà cridat per la revolució. D'antuvi republicà, quan tenia 18 anys s'adherí a la «Giovine Italia» (Jove Itàlia), el moviment de Giuseppe Mazzini.
En 1848, durant la primera guerra d'independència italiana, que obre l'època del «Risorgimento», es presentà voluntari a Milà (Llombardia) per a l'expedició de Cristina Trivulzio di Belgioioso i combatrà a Milà i al Tirol (Trentino-Tirol del Sud). En aquesta època coneixerà personalment a Mazzini, del qual esdevindrà amic íntim. 
Després de l'armistici de Salasco, el 9 d'agost de 1848, pel qual els revolucionaris italians hagueren de suportar les imposicions austríaques i acceptar el que s'havia pactat anteriorment en el Congrés de Viena, es va refugiar al cantó suís de Ticino. En 1849 participà en els combats per la defensa de la República romana i a Vascello obtindrà el grau de coronel.
Amb la caiguda de la República es va veure obligat a exiliar-se, primer a Còrsega i després a Malta. 
En 1857 va entrar clandestinament a la Itàlia i participà a Gènova  (Ligúria) en la insurrecció armada organitzada per Carlo Pisacane i Giovanni Nicotera. L'objectiu és enderrocar el regnat de Ferran II de les Dues Sicílies, però prop de Sapri (Salerno, Campania), els revolucionaris topen amb les tropes reials que anihilaran l'escamot insurgent i 85 revolucionaris moriran, entre ells Pisacane.  Fanelli fugirà primer a Esmirna (Egeu, Turquia), després a Malta i finalment a Londres (Anglaterra).
En 1860 va prendre part en l'expedició dels Mil Camises Vermelles al costat de Giuseppe Garibaldi i a Calatafimi-Seggesta (Tràpani, Sicília) caigué ferit. Distingit amb el grau de coronel, organitzà un escamot de cacciatori (franctiradors) del Vesuvi, que participà activament en la batalla al riu Volturno, entre Capua i Caserta (Campania) els dies 1 i 2 d’octubre de 1860. Després de la campanya, decebut per l'èxit moderat i monàrquic de l'empresa, s'allunyà de Garibaldi i es retirà una temporada a les possessions familiars de Martina Franca.
En 1962 a Nàpols s’inicià en la Francmaçoneria i se’n va anar a Polònia per fer costat la revolució que s'hi desenvolupava contra l’ocupació russa.
L’octubre del 1864 participa en el IX  Congrés de la Società Operaie Italiane (SOI).
De tornada a Nàpols, en 1865 trobà a Mikhail A. Bakunin a l’illa Ischia, situada a la badia de Nàpols, el qual va fer que les seves idees polítiques giressin cap el socialisme llibertari, decantant-se per les idees internacionalistes, federalistes i antiautoritàries, trencant alhora amb el centralisme estatista de Mazzini, però sense abandonar la Francmaçoneria a la qual s'havia afiliat.
Amb Carlo Gambuzzi i Saverio Friscia, formà part dels primers adherits a l'organització secreta junt amb Bakunin, la Fraternitat Revolucionària Internacional (FRI). Però amb Garibaldi no trencarà del tot i en 1866 participarà en la tercera guerra d'independència en els combats al Trentino entre les tropes italianes i les forces austríaques --a Bezzecca (Trento, Trentino) caigué ferit--, així com en el intent d'alliberament de Roma.
L'abril de 1867, amb Friscia i Gambuzzi, creà l'associació «Libertà e Giustizia», el president de la qual fou Friscia, relacionada amb l'associació obrera «Amore e Soccorso», amb uns criteris d'admissió molt estrictes.  Es considera com el naixement del socialisme italià.
El setembre de 1868, a Bern (Berna, Suïssa), va participar, amb Friscia, Gambuzzi, Tucci i Bakunin, en el II Congrés de la Lliga de la Pau i de la Llibertat. En aquest congrés la minoria anarquista se separa de la Lliga i funda l'Aliança Internacional per la Democràcia Socialista (AIDS), que decideix adherir-se a la Associació Internacional dels Treballadors (AIT), també coneguda com Primera Internacional.
El 8 d'octubre de 1868 aprofitant que era diputat pel Col·legi de Nàpols partirà de Ginebra (Romandia, Suïssa) cap al Regne d’Espanya amb la missió encarregada pel M. A. Bakunin de constituir els primers grups de la Internacional dins els grups republicans federals --fou introduït i acompanyat pe Fernando Garrido Tortosa, José María Orense, José Guisasola Goicoechea i Josep Rubaudonadeu, entre altres. Primer passà per Barcelona --el dijous 12 de novembre de 1868 arribà a la ciutat via ferrocarril per l’estació de Girona-- i després per Madrid i encara que no coneixia els idiomes peninsulars, les idees anarquistes trobaren ràpidament un ressò força favorable.
Entre el 6 i 13 de setembre de 1868 es va fer el III Congrés de l’AIT a Brussel·les (Bèlgica). Mentre,  la «Lliga de la Pau i de la Llibertat» programava el seu congrés pel  21 de setembre de 1868 a Bern (Berna, Suïssa), un altre cop pocs dies després i procurant que no coincidís en la mateixa data que el de l’AIT i un altre cop enviant-hi una nota recolzament i invitant-los a acudir després al de Bern. M. A. Bakunin, A. Rey i altres membres de Fraternitat Revolucionària Internacional (FRI) no van acudir al congrés de l’AIT sinó al de la «Lliga de la Pau i de la Llibertat». Així, Guissepe Fanelli, igual que M. A. Bakunini i Aristide Rey, entre el 21 i el 25 de setembre de 1868 a Bern, va prendre part en el II Congrés de la «Lliga de la Pau i de la Llibertat» i quan la majoria es va pronunciar contra «la igualtat econòmica i social de les classes i dels individus», va fer costat la minoria dissident que va abandonar l'organització paramaçònica burgesa (interclassista) per a crear l'«Aliança Internacional de la Democràcia Socialista» (AIDS), de caràcter bakuninista. Al mateix temps s’afilià a l’obediència política paramaçònica Fraternitat Revolucionària Internacional, creada per M. A. Bakunin i altres socialistes revolucionaris (bakuninistes) francmaçons.  La Fraternitat, fundada en 1964, comptava entre els seus principals militants amb els francesos Elisée Reclus, el seu germà Élie Reclus, Aristide Rey i els italians Alberto Tuzzi i Guiseppe Fanelli, el suïs de Ginebra Charles Perron i el rus Nikolai Zhukovsky entre altres.
En el congrés de l’AIT a Brussel·les el setembre de 1868 van predominar les idees col·lectivistes sobre les cooperativistes i l’AIT, sota la influència de Karl Marx, agafava cada cop un caràcter més socialista, encara que seguien havent-hi diverses tendències a dins. K. Marx presidia el consell de l’AIT amb seu a Londres (Anglaterra), però no acudia als congressos internacionalistes. En el mateix congrés de setembre de 1868 de l’AIT es va dir que la «Lliga de la Pau i de la Llibertat» ja no tenia raó de ser, donat que adquiria un caràcter obrerista i era una competència deslleial de l’AIT. A la vegada s’invitava als membres de la «Lliga de la Pau i de la Llibertat»  a entrar a l’AIT.
En aquell congrés de l’AIT, iniciat el 6 de setembre de 1868 a Brussel·les, hi va acudir per primera vegada un representant del Regne d’Espanya, el català Antoni Marsal i Anglora, que pertanyia a un grup republicà de Barcelona anomenat Legión Ibérica, creat per solidaritzar-se amb els que lluitaven contra els règims autoritaris que dins de la península d’Itàlia per unificar-los en un estat unitari i democràtic. Antoni Marsal, que va usar el nom fals de Sarron Magallán, va fer que constés en acta que hi acudia com a representant de les societats obreres catalanes. Malgrat que no tenia vot, se li va permetre fer un discurs en que va dir bàsicament que a l’Estat espanyol les societats obreres, sobre tot les de Catalunya i Andalusia, mantenien una dura lluita contra la repressió de les autoritats i que tots els treballadors de tot l’Estat estaven disposats a lluitar contra l’Exèrcit i derrocar a la monarquia. La presència d’Antoni Marsal, que era un dels líders de les societats obreres catalanes federades, demostrava la permanent connexió entre aquestes i l'AIT iniciada pels obreristes de la desapareguda revista El Obrero.  
Pocs dies després del congrés de l’AIT a Brussel·les, es produïa el derrocament de la reina Isabel II a l'Estat espanyol després d’un cop d’estat iniciat pels generals Joan Prim, Francisco Serrano i l’almirall Juan Bautista Topete el 17 de setembre d’aquell 1868, que es consolidà després d’alguns pocs enfrontaments amb les tropes lleials a Isabel II. El general Prim havia comptat amb el suport de les Juntes Revolucionàries dels republicans federals, que ja portaven temps realitzant revoltes contra la monarquia tant a Catalunya com en altres indrets de l’Estat. Es va constituir un govern provisional presidit pel general Serrano, amb Prim com a ministre de guerra i altres ministres afins seus, que majoritàriament eren monàrquics constitucionalistes entre els que destaquen entre altres Manuel Ruíz Zorrilla i Práxedes Matedo Sagasta. No hi havia cap republicà en el govern i allò ja va posar en alerta als republicans federals que es van negar a dissoldre les Juntes Revolucionàries. Aleshores, Bakunin es va interessar pels fets revolucionaris que estaven passant a l’Estat Espanyol, amb el derrocament d’Isabel II per uns militars amb el suport dels republicans i decideix enviar-hi una delegació, mentre encara es produïen alguns combats finals entre els militars que van fer el cop i els fidels a Isabel II. A més Bakunin sabia, sobre tot a través d’Elisée Reclus i les seves relacions amb els obreristes catalans, iniciades el 1865 amb la desapareguda revista El Obrero que a Barcelona s’havien federat 40 societats obreres, cosa que va fer augmentar el seu interès. Aquell setembre de 1868 les societats obreres catalanes federades s’havien aplegat sota el nom de Direcció Central de les Societats Obreres de Barcelona anunciant que aviat farien un congrés. Per aquest motiu Bakunin, inclús uns dies abans de cofundar l'«Aliança Internacional de la Democràcia Socialista», va voler enviar a Elisée Reclus a Barcelona per intentar influir en aquelles societats obreres catalanes que ni estaven dins de l’AIT ni aquesta organització internacionalista s’havia preocupat mai d’enviar-hi cap representant oficial per intentar integrar-les, malgrat els contactes que hi tenien des de feia tres anys. Bakunin a més també tenia previst que el seus representants ampliessin la seva visita al altres llocs de l’Estat espanyol, en un terreny que desconeixia totalment. No obstant això, Elisée Reclus va declinar anar a Barcelona i en el seu lloc es va oferir per anar-hi el seu germà Élie Reclús, també membre de la Fraternitat. Élisée Reclus va comunicar a Bakunin que el seu germà Élie anava a Barcelona amb les mateixes instruccions que li havia donat a ell. Élie Reclus va anar a Barcelona sense ni tant sols esperar que Bakunin hagués donat el seu consentiment i va arribar a Barcelona el 26 de setembre de 1868. A la vegada Bakunin també va enviar a Barcelona al francès Aristide Rey, un altre membre de la Fraternitat, on hi va arribar unes setmanes després que Élie Reclús.
A partir del 28 d’octubre de 1868 Élie Reclús va acompanyar a Fernando Garrido a una gira de dos setmanes per diversos pobles de Catalunya on va fer diversos mítings republicans que despertaren gran entusiasme entre la població. Mentre durava aquesta gira va arribar a Barcelona Aristide Rey, l’altre enviat de Bakunin, el qual va contactar amb el Centre Republicà Federal, situat al carrer Canuda, i es va retrobar pocs dies després amb Elisée Reclús, quan aquest va tornar de la gira per diverses comarques catalanes amb Garrido. Però com que Reclus i Rey quan hi van anar a Catalunya encara no tenien instruccions precises de la recentment creada AIDS, Bakunin va decidir enviar també a Giuseppe Fanelli, perquè es reunís amb ells amb noves instruccions de com formar seccions de l’AIDS a l’Estat espanyol per a través d’ella intentar integrar-los a l’AIT. Bakunin va enviar diners a Fanelli, que era a Gènova (Ligúria), a principis de novembre de 1868 perquè anés a Barcelona, ciutat a on Fanelli hi va arribar el dijous 12 de novembre de 1868 via ferrocarril per Portbou (Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà) i es dirigí al Centre Republicà Federal on va contactar amb Élie Reclus i Aristide Rey. D’aquesta manera es trobaren a Catalunya Élie Reclus i Giuseppe Fanelli, també membres de la Fraternitat i de l’Aliança, en una doble afiliació internacionalista socialista revolucionària, per escampar els principis internacionalistes.
Pel fet que Élie Reclus, trobant-se en una Barcelona i una Catalunya aixecada amb una Junta Revolucionària republicana federal armada en contra del govern encapçalat pels generals Serrano i Prim, que no tenien intenció d’instaurar una república després de derrocar a Isabel II, va optar per recolzar el moviment revolucionari republicà a Catalunya més que de fer propaganda obrerista i socialista revolucionària. Per la seva banda, Bakunin reprotxarà a Rey i Reclusa haver fet una propaganda massa republicana interclassista en comptes d’específica socialista revolucionària de caire antiautoritari. Reclus, i en part Rey i una mica Fanelli. va fer contactes polítics entre el 26 d’octubre de 1868 al 10 de març de 1869 a Barcelona (Barcelona), Girona (Gironès), Cassà de la Selva (la Selva), Llagostera (Gironès), San Feliu de Guíxols (Vall d’Aro, Baix Empordà), Calonge (les Gavarres, Baix Empordà), Sant Antoni de Calonge (Calonge, les Gavarres, Baix Empordà), Palamós (Baix Empordà), Palafrugell (Baix Empordà), la Bisbal d’Empordà (Baix Empordà), Banyoles (Pla de l’Estany), Olot (la Garrotxa), Tortellà (la Garrotxa), Castellfollit de la Roca (la Garrotxa), Figueres (Alt Empordà), Tarragona (Tarragonès), Reus (Baix Camp), València (l’Horta, País Valencià), Cadis (Badia de Cadis, Andalusia), Jérez de la Frontera (Campiña de Jérez, Cadis, Andalusia), Àlora (Màlaga, Andalusia), Màlaga (Andalusia) i Madrid (Castella la Nova).
La internacionalista llibertària i ensenyant lliurepensadora Isabel Vilà i Pujol, nascuda a Calonge en 1843, va rebre aquells dies de l’any 1968 al Casino de Llagostera Élie Reclus, Aristide Rey, Giuseppe Fanelli i Fernando Garrido Tortosa, entre retrats de Garibaldi, Lincoln, Orsini i la Taula Sinòptica dels drets i deures dels ciutadans, com explicarà astorat el mateix Reclus. De Llagostera van anar tots quatre, acompanyats per Isabel Vilà, a visitar contactes a San Feliu de Guíxols, on va reunir més de tres mil persones al crit de “Visca la República Federal”. El dirigent republicà federal insurgent de Guíxols Pere Caimó, antic emigrant a Cuba i lliurepensador, els va rebre fraternalment a casa seva.
Més enllà de la creació de la Internacional a la Península --la primera secció de l'AIT es creà a Madrid, sota el programa de l'Aliança Internacional per la Democràcia Socialista, i alguns mesos més tard, el 8 de maig de 1869, es creà la segona secció de l’AIT a Barcelona--, el viatge de Fanelli esdevingué una mena de mite fundador del moviment anarquista català i peninsular.
De tornada, el febrer de 1869 a Nàpols, treballarà amb els cercles internacionalistes, juntament amb militants com Errico Malatesta o Carlo Cafiero. Sota les recomanacions de l'antiparlamentari Bakunin, que pretenia que usés la representació amb finalitat revolucionària, es presentà a les eleccions per al parlament italià i el desembre de 1870  Fanelli sortí elegit diputat per Torchiara (Salern, Campània) --ja havia estat diputat en 1865 pel Col·legi de Nàpols, càrrec que va mantenir fins a 1874 i que li reportà importants avantatges en els seus desplaçaments, com el que va fer a Madrid i Barcelona--. En aquesta època participà en la creació del periòdic La Campana de Nàpols.
Entre el 4 i el 6 d'agost de 1872 participà en la Conferència de Rimini (Emília-Romanya), durant la qual es decidí la creació d'una Federació Italiana de la Internacional, que esdevindrà la Federació Anarquista Italiana (FAI), i que refusarà participar en el congrés «autoritari» de l'Haia (Holanda Meridional, Països Baixos) previst per al 2 de setembre de 1872. El setembre d'aquell any, participarà com a delegat en el Congrés de Saint-Imier (Courtelary, Berna), que marcarà la fundació de la Internacional antiautoritària. 
A causa de la tuberculosi, que s'havia encomanat arran d'una estada a la presó, i per trastorns mentals, Giuseppe Fanelli serà internat a l'asil de Fleurent a Nocera Inferiore (Salern, Campània) on el 5 de gener de 1877 morirà a conseqüència d'una hemorràgia cerebral. L'endemà fou enterrat al cementiri de Nàpols, al costat de Vincenzo Lucca Pezza --que havia mort el 8 de gener de 1873 a la ciutat--, i el seu company de militància Carlo Gambuzzi va fer el discurs d'homenatge.  
Bibliografia: Abad de Santillán, Diego. Contribución a la historia del movimiento obrero español (en castellà). Méx., Editorial Cajica, 1962, p. 106; Archivio di Stato di Bologna, Prefettura, Serie Gabinetto, N° 443, b. 102; Andreucci Franco, Detti Tommaso, Il movimento operaio italiano. Dizionario biografico, Roma, E. R., 1975-1979, 5 volumi; Bevilacqua Germano, I Mille di Marsala. Vita, morte, miracoli, fasti e nefasti, Calliano (Trento), Manfrini Editori, 1982; Camera dei Deputati, Elenco alfabetico dei deputati e dei componenti delle assemblee che hanno avuto sede a Montecitorio dal 1848 al 1968, 1968; Caputo Vincenzo, Figure del Risorgimento (1820-1870), Milano, Gastaldi, 1960; De Martino Giulio, Simeoli Vincenza, La polveriera d’Italia. Le origini del socialismo anarchico nel Regno di Napoli (1799-1877), Napoli, Liguori Editore, 2004; Dizionario Biografico degli Anarchici Italiani, Pisa, Biblioteca F. Serantini editrice, 2003-2004, due volumi; Dizionario biografico degli italiani, Roma, 1960-in corso; Ercole Francesco (acd), Il Risorgimento italiano. Gli uomini politici, in Enciclopedia Biografica e Bibliografica Italiana, E.B.B.I., Milano, Istituto Editoriale Italiano Bernardo Carlo Tosi, 1941-1942, 3 volumi; Masini, Pier Carlo. Eresie dell'Ottocento: alle sorgenti laiche, umaniste e libertarie della democrazia italiana (en italià). Editoriale Nuova, 1978, p. 241; Malatesta Alberto (acd), Ministri, Deputati, Senatori dal 1848 al 1922, in Enciclopedia Biografica e Bibliografica Italiana, Milano, E.B.B.I., Istituto Editoriale Italiano Bernardo Carlo Tosi, 1940-1941, tre volumi; Il Libertario, Milano, a. V, 27 luglio 1949, n. 187, Lucarelli Antonio, Ove e quando morì Giuseppe Fanelli?. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada