dimecres, 10 d’octubre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST. El 10 d'octubre de 1979 mor a Tolosa de Llenguadoc l'anarcosindicalista Antonio Arellano Cortí --el segon llinatge també citat Curtí--, conegut com Lujo. Havia nascut en 1907 a Fraga

Necrològica d'Antonio Arellano Cortí apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 6 d'abril de 1980Integrat en la 26 Divisió (antiga «Columna Durruti») en el decurs de la Retirada de febrer de 1939, passà la frontera del Pirineu des de Puigcerdà i va ser internat al camp de concentració d'Agde). Posteriorment va ser integrat en una Companyia de Treballadors Estrangers per a fer feina a les fortificacions, però durant la primavera de 1940 pogué fugir de l'ocupació alemanya.
 

Antonio Arellano Cortí:    
El 10 d'octubre de 1979 mor a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània) l'anarcosindicalista Antonio Arellano Cortí --el segon llinatge també citat Curtí--, conegut com Lujo. Havia nascut en 1907 a Fraga (Baix Cinca, Franja de Ponent).
Pagès, ja militava en el moviment llibertari durant la dictadura del general Miguel Primo de Rivera. Fou un dels fundadors de la Societat Cultural «La Aurora», que entre altres activitats feia cursos d'alfabetització dels obrers i pagesos, i un dels organitzadors de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) local després de la caiguda de la Dictadura.
L'octubre de 1934, després de la detenció de José Alberola Navarro, s'encarregà de l'Escola Racionalista fundada per aquest.
Quan del cop militar feixista de juliol de 1936, formà part del Comitè Revolucionari i va ser nomenat per la CNT-AIT membre del Consell Municipal de Fraga, participant activament en les col·lectivitats agrícoles locals.
Enviat a una missió a Lleida (Segrià), va ser detingut per la reacció stalinista, portat al camp d'aviació de Lleida, torturat i objecte d'un simulacre d'afusellament. Un cop lliure, abandonà Fraga i al Principat de Catalunya s'integrà en la 26 Divisió (antiga «Columna Durruti») de l'Exèrcit Popular de la República espanyola, on va romandre fins a la Retirada i Exili de febrer de 1939. Passà la frontera del Pirineu des de Puigcerdà (Baixa Cerdanya) i va ser internat al camp de concentració d'Agde (Erau, Occitània). Posteriorment va ser integrat en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) per a fer feina a les fortificacions, però durant la primavera de 1940 pogué fugir de l'ocupació alemanya. Detingut pels alemanys durant un pas per la línia de demarcació entre la zona ocupada i la lliure, aconseguí fugir i pogué arribar a la zona de Bordeus (Gironda, Nova Aquitània, Occitània).
Amb el suport d'un grup de francesos, pogué treballar la terra a Agen (Òlt i Garona,  Nova Aquitània, Occitània).
Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista, s'instal·là com a obrer agrícola amb la família Moga a Agen, on va romandre uns 35 anys, militant en la Federació Local de la CNT-AIT en l’Exili.
Malalt, després de més de dos mesos hospitalitzat, Antonio Arellano Cortí va morir el 10 d'octubre de 1979 a l'Hospital Purpan de Tolosa de Llenguadoc i fou enterrat al cementiri d'Agen. El seu germà José Arellano Cortí també va ser un destacat militant llibertari

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada