dimarts, 2 d’octubre del 2018

L’Ajuntament de Lloret de Mar adverteix els amos de Can Juncadella que no permetran que «coaccionin» els vianants

L´entrada del camí de ronda de Can Juncadella.El Consistori afirma que ha requerit als propietaris que eliminin unes plantes que impedeixen el pas i assegura que cada vegada que un afectat posi una queixa per «intimidació», es personaran fins a la finca privada i aixecaran acta. 
 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 02/10/2018   
Lloret de Mar (La Selva marítima, comtat de Girona).-   

Llegim al Diari de Girona que segons va explicar ahir el regidor d'Acció de Govern de l’Ajuntament de Lloret de Mar, Jordi Sais, la setmana passada, diversos agents de la Policia Local i tècnics municipals es van personar en aquest espai per tal de comprovar l'accés i l'estat d'aquest pas obert al públic des de finals del 2016 en compliment d'una sentència judicial.
«Han col·locat unes plantes punxants que ocupen part del camí, dificultant-ne l'accés», va precisar Sais, recordant que anteriorment ja havien instal·lat una tanca metàl·lica al mateix lloc que van haver de treure.
En aquest sentit, l'edil lloretenc va assenyalar que des del Consistori ja s'ha fet el requeriment perquè retirin aquesta vegetació. «Se'ls ha especificat que el camí ha de quedar net i clar per deixar passar la gent», va assegurar el regidor lloretenc, qui va reivindicar que els amos de la finca, vinculats al cercle familiar del president de la República del Kazakhstan, no tenen «cap autoritat per impedir el pas i coaccionar la gent».
Per això, Sais va assegurar que cada vegada que un veí o afectat per aquesta situació presenti la seva queixa al consistori, s'anirà fins a la finca i s'aixecarà acta.
I és que, actualment, accedir a aquest camí municipal resulta altament intimidant. Tot i que la porta és oberta, abans de traspassar-la diversos senyals ja adverteixen al visitant que no és benvingut. Al costat de l'entrada i des de l'exterior, s'hi pot veure un extens camp d'entrenament militar.
També s'hi poden observar diverses càmeres de seguretat que segueixen cada moviment de l'excursionista així com tres cartells «informatius»: un que informa als caminants que l'espai que estan a punt de visitar és d'Interès Natural; un altre que avisa que la zona està videovigilada; i un tercer, menys subtil, que informa de la presència de «gos perillós».
Una vegada traspassada la porta, un gran cartell rep els aventurers amb el missatge de «propietat privada» acompanyat dels símbols de prohibit el pas i fer fotografies i vídeos. Si, tot i això, es fan uns passos més cap a l'interior, s'informa a través d'un megàfon que s'està accedint «a una propietat privada».
Però si el vianant decideix persistir en el seu afany de descobrir el camí, els propietaris ja s'encarreguen d'enviar la seva seguretat privada per «convidar-lo» a marxar pel mateix lloc per on ha entrat i amb l'esperança de no haver de conèixer el «gos perillós» anunciat a la porta d'accés.
Un camí polèmic
L'any 2009, es va tallar el pas a causa d'un conveni que va signar l'equip de govern municipal d'aleshores --encapçalat per Xavier Crespo (CiU)-- amb el propietari de la finca, en el qual aquest últim es comprometia a finançar la construcció d'un camí de ronda entre la platja de Canyelles i cala Morisca a canvi de tenir tallat al pas el camí públic que passa per la finca privada.
El camí de ronda, però, no es va arribar a fer mai. Els propietaris, que van col·locar una porta per impedir el pas, van presentar un projecte inicial que el servei de Costes va rebutjar el 2011. Dos anys més tard, el 2013, la Junta de Govern Local els va reclamar la documentació que faltava i, aquell mateix any, es va detectar que la propietat havia presentat un projecte completament nou. L'equip de govern d'aleshores va considerar que s'havia vulnerat l'acord inicial i, el gener de 2015, va decidir rescindir el conveni i reclamar als amos de Can Juncadella que reobrissin el pas. Durant tot aquest procés, els propietaris van construir una mansió i un xalet de convidats.
No va ser, però, fins al mes de maig del 2016 quan el ple va aprovar donar un ultimàtum de 10 dies al propietari de la finca perquè «cessés en la seva activitat d'usurpació».
El termini acabava el dia 15 de juny, i aquell mateix dia, el Jutjat Contenciós Número 3 de Girona va suspendre l'execució forçosa aplicant una mesura cautelaríssima. El jutge va al·legar que, en aquest cas, havia de prevaler l'interès particular per damunt del general. L'equip de govern (ERC, PSC, CiU) va presentar llavors al·legacions a la mesura, i el juliol d'aquell any, el jutge va autoritzar el Consistori de Lloret a obrir el camí i la porta d'accés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada