dimarts, 23 d’octubre del 2018

El conseller Calvet admet que ''no hi ha res a fer'' amb els projectes urbanístics a la Costa Brava amb llicència

Respon així a les polèmiques urbanístiques actuals  








TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 23/10/2018  Palafrugell/Palamós (Baix Empordà, comtat de Girona).-   

Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies el conseller de Territori del Govern de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, ha admès que "no hi ha res a fer" amb aquells nous projectes urbanístics a la Costa Brava que ja tenen llicència municipal. Calvet ha dit que és conscient de la problemàtica que ha denunciat la plataforma SOS Costa Brava, però també ha subratllat que des del Govern de la Generalitat cal ser "rigorosos" i que, de fet, la Comissió d'Urbanisme ja ha anat revisant --i modificant, si calia-- tots aquells projectes que li arribaven. Ara bé, el conseller de la Generalitat sí que veu capacitat d'acció amb aquells projectes que encara hagin de rebre el vistiplau de la Generalitat, "siguin sòl urbanitzable programat o no programat". Per això, Calvet es reunirà a mitjans novembre amb 22 municipis de la Costa Brava per "analitzar i revisar els seus creixements" i veure si allò que s'hi preveu construir de nou es pot "concentrar, reduir" o --directament-- "desclassificar" els terrenys
.

SOS Costa Brava 

La plataforma SOS Costa Brava va néixer aquest agost per denunciar la reactivació de projectes urbanístics a primera línia de mar. Segons calcula l'entitat, els planejaments actuals permetrien aixecar fins a 2.250 nous habitatges de segona residència al litoral de la demarcació (que se subdivideixen en una vintena de projectes urbanístics).

Entre aquells contra els quals ja s'han engegat accions n'hi ha tres al Baix Empordà: la urbanització del sector Rodors-Rocablanca de Pals, l'entorn de la cala d'Aiguafreda a Begur o la Pineda d'en Gori de Palamós.

El secretari de l´Associació d´Amics de Natura de Cadaqués, David Tibau, mostran la zonaA més, SOS Costa Brava també lluita contra la urbanització de luxe que es vol fer a Sa Guarda de Cadaqués (Cap de Creus, Alt Empordà) o la prolongació de la C-32 entre Blanes i Lloret de Mar (la Selva marítima, comtat de Girona).

A banda, SOS Costa Brava també alerta que hi ha altres projectes que amenacen el litoral gironí. N'esmenta, per exemple, la construcció de 200 nous habitatges a tres sectors de Llançà (Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada), la urbanització de la muntanya de Sant Sebastià a Llafranc (Palafrugell, Baix Empordà, comtat de Girona) o el pla per construir a l'entorn de Cala Morisca de Tossa de Mar (la Selva marítima, comtat de Girona).

El conseller de Territori, Damià Calvet, ha dit que és "lògic" que la plataforma posi damunt la taula aquestes "problemàtiques urbanístiques". I de fet, li ha agraït que ho faci, perquè aquesta "atenció permanent" de les entitats del territori els fa ser "millor Govern".

Ara bé, Calvet també ha dit que cal ser "rigorosos". El conseller ha recordat que al 2005, quan l'aleshores tripartit va aprovar el Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner (PDUSC), es van "desclassificar molt pocs" sòls urbanitzables. I que per això, ara el Govern de la Generalitat (JxC i ERC) vol superar-ho amb el nou projecte de Llei d'Ordenació del Litoral i un Pla Director de Sòls No Sostenibles.

De totes maneres, però, el conseller de Territori també ha demanat que no es menystingui la feina que ha fet la Comissió d'Urbanisme durant aquest temps, que "ja ha actuat d'ofici" cada vegada que un Ajuntament li ha fet arribar un projecte. "Vull recordar que a la Costa Brava s'han desclassificat més de 100 hectàrees de sòl gràcies als criteris de preservació del paisatge que ha aplicat la comissió", ha subratllat.

Ara bé, Damià Calvet també ha admès que algunes de les reivindicacions de SOS Costa Brava difícilment podran tenir la resposta que espera la plataforma. Sobretot, en el cas de projectes que ja disposin de llicència municipal (com és el cas, per exemple, del de la Pineda d'en Gori). "En aquells sols urbans consolidats que disposin de llicència municipal, nosaltres no hi tenim res a fer", ha admès el conseller. 


Reunió el 16 de novembre 
Ara bé, el conseller sí que assegura que la Generalitat pot actuar en el cas d'aquells projectes que es refereixin "a sòl urbanitzable", estigui programat o no. "És aquí, quan es necessiten instruments de gestió urbanística, quan podem entrar-hi", ha precisat. Per això, Damià Calvet ha dit que es reunirà amb SOS Costa Brava per parlar-ne, però que d'entrada ja ha concertat una primera trobada amb 22 municipis de la Costa Brava per "abordar l'anàlisi i revisió dels seus creixements". El conseller ha avançat que aquesta reunió tindrà lloc el proper 16 de novembre. I que serà a partir d'aquí quan podran analitzar si allò que es preveu construir de nou es pot reduir, concentrar o bé, directament, desclassificar el sòl. "Que també podria donar-se'n el cas", ha dit Calvet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada