divendres, 12 d’octubre del 2018

El 12-O (res a celebrar) passa desapercebut en diversos ajuntaments de les comarques gironines. Algunes botigues i empreses obren també aquest divendres, inclòs el mercat de Girona.

Una de les parades del Mercat del Lleó, obertes avui. ACNLa majoria de regidors de Girona han treballat aquest 12 d'octubre. Regidores i regidors de CiU, ERC i CUP-Crida per Girona han treballat a l'Ajuntament de Girona amb motiu del 12 d'octubre.   
L’auge del discurs ultradretà (amb la irrupció del fenomen VOX i l’enduriment del discurs ultranacionalista espanyol de Ciutadans i PP) marquen la pauta dels actes del 12 d’octubre, que a Barcelona han estat marcats per les convocatòries habituals dels últims anys de caràcter espanyolista, d’ultradreta, una concentració antifeixista i una marxa anticolonial.  


 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 12/10/2018   
Girona (Gironès).-  

Segons l’Agència Catalana de Notícies el dia de la Hispanitat ha passat desapercebut en alguns ajuntaments catalans, que han obert les seves portes i han funcionat com si fos un dia feiner. D'altres han optat per una via intermèdia i no estan oberts, però els regidors independentistes sí que han anat a treballar.
Un dels que l'any passat sí que va obrir, el de Badalona (Barcelonès Nord), enguany no ho ha fet després del canvi a l'alcaldia, ara en mans del PSC. Pel que fa al Govern de la Generalitat de Catalunya, el president Quim Torra i la majoria de consellers tenen reunions de treball i mantenen la seva agenda. D'altra banda, algunes botigues també obren, ja sigui per criteris comercials o perquè "no tenen res a celebrar". Més de la meitat de les parades del mercat de Girona han funcionat amb normalitat. 

Normalitat a Verges i al mercat de Girona 
A Verges (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d’Empúries) avui l'Ajuntament ha obert portes amb relativa normalitat. L'equip de govern hi ha acudit i s'ha reunit per "ajudar a les tasques administratives" i fer gestions municipals. També ho han fet quatre treballadors, tres d'administració i un de neteja. L'alcalde, Ignasi Sabater (CUP), ha explicat que ja fa tres anys que, arran d'un acord de ple, van decidir obrir i que ofereixen als seus treballadors la possibilitat de fer festa qualsevol altre dia de l'any. "Avui no celebrem res, no celebrem genocidis i encara menys el dia de la raça", ha dit. Sabater ha insistit, a més, que "enguany, amb un moment d'excepcionalitat, amb presos i preses polítiques encara més, per dignitat i coherència hem vingut tots a treballar".
El Consistori ha començat a funcionar a les vuit del matí i ho ha fet fins a quarts de tres del migdia, com fa habitualment. Al llarg del matí, diverses veïnes i diversos veïns s'hi han acostat a fer gestions, sobretot vinculades al servei de recollida porta a porta que està implementant l'Ajuntament. Una veïna, la Concepció Nadal, ha assegurat que per a ella "és un dia totalment normal". "Potser, fins i tot, amb més sentiment de treball que altres perquè hi ha una cosa dins que et revela contra aquest dia en què els catalans no tenim res a celebrar", ha insistit. Una altra veïna, la Mariam Serrà, diu que ella com a autònoma sempre ha treballat aquest dia i creu que tothom hauria de fer el mateix. "Jo sempre he fet festa el dia de Sant Jordi i santa Montserrat, però el 12 d'octubre sempre he intentat fer alguna carta o factura perquè es veiés que treballava", afegeix. Al municipi no només ha obert l'Ajuntament, sinó que també ho han fet la majoria d'establiments.
El de Verges no és l'únic consistori que ha funcionat aquest 12 d'octubre. També ho han fet d'altres com el de Sant Julià de Ramis (Baix Ter, Gironès, comtat de Girona), Torroella de Montgrí (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d’Empúries), el de Celrà (Baix Ter, Gironès, comtat de Girona) i altres.
A la ciutat de Girona, una vintena de parades del Mercat del Lleó també han decidit obrir portes aquest matí. Una de les paradistes, Consol Puigalràs, ha explicat que l'any passat ja volien obrir i que finalment aquest any es va plantejar i més de la meitat va dir que sí. Els motius, diu, són diversos, però assegura que la majoria ho fan perquè aquest dia no tenen res a celebrar. Els estands només obriran al matí, però tot i això han rebut una important afluència de compradors al llarg de les primeres hores. 

La majoria de regidors de Girona han treballat aquest 12 d'octubre 
Llegim que avui les regidores i regidors de CiU, ERC i CUP-Crida per Girona han treballat a l'Ajuntament de Girona amb motiu del 12 d'octubre (igual que Berga, Celrà (Gironès), Linyola (Pla d'Urgell), Argentona (Baix Maresme) o la Vilella Alta (Priorat)...). La majoria dels consistoris que han obert les seves portes estan governats per la CUP, ERC o CiU, i alguns d'ells ja fa anys que decideixen treballar el 12 d'octubre (l'Ajuntament de Celrà fa 7 anys que obre el dia 12). Molts d'aquests ajuntaments han donat als seus funcionaris l'opció d'anar als seus llocs de treball a canvi d'agafar un altre dia de festa, una opció que va creixent tot i que aquest any l'Ajuntament de Badalona ha tancat (actualment l'alcalde és del PSC) i els regidors de Guanyem Badalona han atès els ciutadans a fora de l'Ajuntament. 

El 12 d’octubre a Barcelona i a València  
Llegim a DIRECTA que l’auge del discurs d’extrema dreta --amb la irrupció del fenomen VOX i l’enduriment del discurs nacionalista espanyol de PP i Ciutadans-- i la crispació de l’entorn unionista al voltant de la presència de llaços grocs, han marcat l’agenda de les convocatòries del 12 d’octubre, que s’ha erigit en una cita del calendari important als Països Catalans (i particularment a Barcelona) per a les persones defensores de la unitat d’Espanya. A Barcelona aquestes s’han manifestat al passeig de Gràcia (eren molts) fins a la plaça de Catalunya, mitjançant la crida d’una quarantena d’entitats de caràcter espanyolista, al voltant de l’associació d’Espanya i Catalans. A la marxa s’hi han adherit partits polítics com Ciutadans i el PP, amb líders; també amb una notable presència de la cúpula de VOX; també hi han donat suport d’entitats i partits de perfil encara més ultradretà com Somatemps o la coalició Respeto (coalició en la qual forma part Plataforma per Catalunya i Espanya 2000); un altre grup ultra, l’Alianza Nacional de Pedro Pablo Peña amb els seus adeptes al passeig de Gràcia s’hi ha afegit des de davant de la Pedrera, però amb una convocatòria diferenciada, una hora més tard de la resta.
La resta de grups ultradretans (La Falange, Democracia Nacional i el Nudo Patriótico Español) han fet la seva habitual marxa des de la plaça d’Espanya fins a la muntanya de Montjuic on els seus dirigents han pronunciat un míting polític. En aquest acte, fa tres anys, va ser amenaçat el periodista Jordi Borràs.
En paral·lel, també s’ha fet una marxa de caràcter antifeixista a Barcelona que enguany ha tingut el punt de trobada (també a les 11 del matí) als Jardinets de Gràcia, a pocs centenars de metres de la concentració unionista. La marxa ha acabat amb un dinar popular a l’Àgora Juan Andrés Benítez al barri del Raval.
A banda, també s’han fet manifestacions per denunciar el caràcter colonialista i imperialista de la festa del 12 d’octubre (que commemora l’arribada a Amèrica de Cristòfol Colom): és el cas de les que diversos col·lectius de migrants aplegats al voltant de la campanya 12 d’octubre: Res a Celebrar han agendat a València (a les 12 del migdia a la plaça dels Pinazo) i a Barcelona davant del Palau de la Virreina, a la Rambla, a 2/4 de 5 de la tarda.
A banda d’això, alguns grups municipals en diverses localitats (bàsicament de formacions independentistes i de candidatures d’esquerra alternativa) havien anunciat que avui els seus càrrecs electes treballaran com si fos un dia lectiu, entre altres les de Guanyem Badalona, que fa dos anys (quan governaven la ciutat) van ser objecte de l’obertura d’un procediment judicial que instrueix l’Audiència Provincial de Barcelona.
18.57 h. La marxa anticolonial ha arribat al peu de l’estàtua de Colón de Barcelona, on finalitza la convocatòria. Allà s’ha fet una representació teatral en clau irònica de l’arribada a Amèrica. Durant la manifestació s’han escoltat càntics com “Colón, Colón, asesino y violador” o “Cárceles, CIEs, redadas y fronteras. Así se construye la riqueza europea”. També s’han realitzat danses i s’han llegit parlaments, on s’han denunciat la monarquia espanyola i les multinacionals i s’ha defensat el dret d’autodeterminació dels pobles.
16.45 h. A punt d’arrencar la marxa anticolonial davant del Palau de la Virreina situat a les Rambles de Barcelona, on s’hi han congregat al voltant de 500 persones en la convocatòria de la Plataforma 12 d’octubre, res a celebrar. La iconografia indigenista, la música i l’ambient festiu són les protagonistes. Abans de començar, s’ha llegit un manifest on s’ha reivindicat “ser filles de la mescla”. Un grup de dones han fet una dansa i una invocació maputxe i una representant brasilera ha denunciat el genocidi cultural al Brasil --“amb 90 llengües desaparegudes en 100 anys”-- i que Bolsonaro “no vol deixar ni un mil·límetre de terra als originaris”. Una marxa amb moltes pancartes: contra les lleis masclistes, per l’abolició de la Llei d’estrangeria, una en representació de les diverses tancades de migrants (Barcelona, Badalona, l’Hospitalet de Llobregat i Blanes), una que demana #JusticiaparaBerta i l’última que diu “no nos descubrieron, nos invadieron“.
13.40 h. La marxa convocada per la Plataforma Antifeixista de Barcelona ha baixat pel carrer de Muntaner i a continuació ha enfilat per Viladomat fins al parc de Joan Miró, on s’han desplegat diverses pancartes i s’ha llegit un manifest. Al llarg del recorregut s’han fet pintades amb missatge anticapitalistes en murs i aparadors i s’han trencat les vidrieres en una sucursal del BBVA

Banderes franquistes amb els unionistes 
13.19 h. Dirigents del PP, com Xavier Garcia Albiol, Alejandro Fernández, l’exministra Dolors Montserrat i Alberto Fernández Díaz; de Ciutadans, com Inés Arrimadas i Carlos Carrizosa i el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, coincideixen a la capçalera de la manifestació unionista. A la plaça Catalunya es desplega alguna bandera espanyola franquista. 

A València 
13.00 h. comença a la plaça dels Pinazo de València (l’Horta, País Valencià) l’acte convocat per la campanya #12ONadaQueCelebrar que denuncia el caràcter colonial de la festa del 12 d’octubre. 

Nazis, feixistes i falangistes a Montjuïc 
12.45h. L’extrema dreta fa el seu acte a Montjuïc. Hi intervenen: Juan de Haro, coordinador de Democracia Nacional (DN) Joven; Luís Mateos de Vega, secretari general de DN; Enrique Lemus, delegat de DN a Valladolid i Manuel Andrino Lobo, jefe nacional de La Falange, i Jose Luís Corral, jefe nacional del Movimiento Católico Español.
12.22 h. L’últim bloc de la manifestació unionista és de la xenòfoba Plataforma per Catalunya (PxC), darrera de la qual hi ha diversos grups de dansaires de l’Amèrica Llatina.
12.10 h. La concentració antifeixista dels Jardinets de Gràcia conforma una capçalera i comença a desfilar en direcció muntanya.
11:45h. Entre la seixantena de manifestants d’extrema dreta a Montjuïc, hi ha Juan de Haro, coordinador de Democracia Nacional Joven, recentment absolt dels delictes d’amenaces i coaccions el 12 d’octubre de 2016 contra els periodistes Enric Borràs
; Guillem Sànchez; Rebeca Carranco i Benet Iñigo. El 2017 els Mosso el van detenir per haver incitat a repetir l’atac a la Llibreria Blanquerna de Madrid i està pendent de sentència.
11.35 h. El desplegament policial (quatre furgonetes d’antiavalots dels Mossos) impedeix que les persones que es concentren a la part alta del passeig de Gràcia puguin creuar la Diagonal i atansar-se a la cua de la marxa unionista. Càntics de  “Barcelona es la tomba del feixisme” i “no passaran”.
11.05 h. Una seixantena de persones es concentra davant de l’Hotel Plaza de la plaça Espanya amb motiu de la convocatòria de La Falange, Democracia Nacional i el Nudo Patriótico Español. Exhibeixen banderes de la La Falange, de Democracia Nacional, creus cèltiques i banderes franquistes.
11.00 h. Les columnes dels barris comencen a arribar a la convocatòria antifeixista dels Jardinets de Gràcia de Barcelona, on hi un ampli dispositiu policial amb què identifiquen algunes persones.
10.00 h. Diversos carrers de València amb noms vinculats  a al conquista d’Amèrica (Colón, Pizarro, Hernán Cortés) han aparegut aquest matí amb cartells que denuncien “el genocidi” que va representar la irrupció de la colonització europea al continent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada