divendres, 19 d’octubre del 2018

2.600 peticions de nul·litat de judicis franquistes fins aquest octubre

El document de la Generalitat restableix “l’honor, la dignitat i la memòria” de les víctimes dels tribunals franquistes.  
La pionera llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme es va aprovar el 29 de juny de l'any passat en una jornada històrica al Parlament de Catalunya.  
63.961 consells de guerra -la majoria contra obrers i pagesos anarcosindicalistes (persones afiliades aleshores a la CNT-AIT)- si seguim el redactat de les acusacions i les sentències militars, representà pràcticament un genocidi polític contra el moviment llibertari. 
 













TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 19/10/2018   
Girona (Gironès, comtat de Girona).-   

Quan encara hi ha milers de víctimes o familiars seves que no han demanat la nul·litat dels seus judicis franquistes la Generalitat de Catalunya ja n’ha tramitat 2.600 peticions, lliurant els documents en cada cas. El 15 d’octubre, diada a Catalunya de les víctimes del franquisme, la Generalitat comunica aquesta xifra.
El Parlament de Catalunya va viure una jornada històrica el 29 de juny de 2017. Per unanimitat, la cambra declarava nuls tots els judicis franquistes viscuts al Principat de Catalunya amb l'aprovació de la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme. 63.961 consells de guerra --la majoria contra obrers i pagesos anarcosindicalistes (persones afiliades aleshores a la CNT-AIT- si seguim el redactat de les acusacions i les sentències militars, cosa que representà pràcticament un genocidi polític contra el moviment llibertari-- celebrats entre 1938 i 1978 es declaraven il·legals, aprovant que l'Arxiu Nacional elaborés una llista de les persones condemnades. Ha passat un any i quatre mesos d’aquella decisió històrica ha tingut bona reposta: les víctimes, o els seus familiars dels judicis polítics, del franquisme han demanat fins a 2.600 documents de nul·litat per reparar el dany que la Dictadura va cometre.
L'exconseller de Justícia, Carles Mundó, impulsor de la llei pionera, també va recordat aquell moment històric a la xarxa el passat 20 de juny.
La primera nul·litat d'un judici militar franquista va arribar el setembre de 2017. El Departament de Justícia de la Generalitat va començar els tràmits per lliurar els documents a les famílies afectades i el mateix ex conseller Mundó va lliurar la primera a Araceli Aiguaviva, vídua del periodista Josep Maria Huertas Claveria. El periodista del diari Tele/eXpres va ser perseguit per un reportatge titulat ‘Vida erótica subterránea’ que un dels seus paràgrafs posava de manifest el gran nombre de meublés regentats per vídues de militars a Barcelona.

Una llei catalana històrica  
El text aprovat pel Parlament va més enllà de la Llei de memòria històrica espanyola del 2007. Les entitats per la memòria històrica i de les víctimes del franquisme ho van declarar com un triomf insòlit, ja que mai cap Parlament havia declarat "il·legals" els judicis franquistes.
Una de les entitats, la Comissió Dignitat, va ser l'encarregada de redactar el primer esborrany de la llei, que després va passar pel procés legislatiu. Aquesta mateixa entitat és la que va demanar, el juny de 2017, que l'Exèrcit espanyol es disculpés per l'afusellament del president Lluís Companys. El març d'aquell mateix any, el Congrés de Diputats espanyol havia rebutjat anul·lar el consell de guerra que va portar l'afusellament de Lluís Companys, amb els vots de PP, Ciutadans i PSOE.
El Govern de la Generalitat lliurarà a la família del president Lluís Companys el document que acredita la nul·litat del judici militar sumaríssim que va suposar el seu afusellament al castell de Montjuïc el 15 d’octubre de 1940. Ho va anunciat l’11 d’octubre la consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, durant una visita al Centre d’Interpretació Lluís Companys, al Tarròs (Tornabous, Urgell), el poble natal del president. En un acte solemne que tindrà lloc en els pròxims dies, el president de la Generalitat, Quim Torra, lliurarà el document de nul·litat a Josep Companys, renebot de Lluís Companys. El Departament de Justícia en farà arribar una còpia a la resta de la família, que actualment viu a Mèxic.
El Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat el juliol del 2017 la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que declara il·legals els tribunals franquistes per ser “contraris a la llei i vulnerar les més elementals exigències del dret a un judici just”. Des de llavors, el Govern de la generalitat expedeix els documents que fan constar la nul·litat d’aquells judicis i consells de guerra sumaríssims. 

El document restableix “l’honor, la dignitat i la memòria” de les víctimes dels tribunals franquistes 
Per les sol·licituds de documents de nul·litat es pot fer presencialment a totes les oficines d’atenció ciutadana de la Generalitat de Catalunya, a través del web del Departament de Justícia o trucant al telèfon 012. En un termini màxim de 30 dies, el document demanat es lliura a la seu o als serveis territorials del Departament de Justícia. Les persones que ho desitgin també el poden rebre per correu electrònic.
En aplicació d’aquesta Llei, l’Arxiu Nacional de Catalunya també publica la relació completa de persones que no eren afins a la Dictadura i que van ser considerades enemigues del franquisme per la seva afiliació política, sindical o les seves idees o creences i contra les quals es va instruir un procediment judicial militar.
El document que es lliura als familiars va ser signat dies després de l’aprovació de la Llei per qui llavors era el conseller de Justícia, Carles Mundó. El text fa constar la nul·litat de ple dret de les causes, sentències i resolucions franquistes. Va acompanyat d’una carta on se subratlla que el document restableix “l’honor, la dignitat i la memòria” de les víctimes dels tribunals franquistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada