dilluns, 10 de setembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 10 de setembre de 1968 mor a Draguinhan l'anarquista i destacat anarcosindicalista Frederic Arnau Peiró. Havia nascut en 1893 a Canals

Necrològica de Frederic Arnau Peiró apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 27 d'octubre de 1968
Necrològica de Frederic Arnau Peiró  en el periòdic tolosà Espoir
Entre 1921 i 1922, durant l'època del pistolerisme, a sou de l’empresari Graupera, Martínez Anido, el baró de Koenig i el cardenal Soldevila, i la dura repressió governativa, va ser secretari del Sindicat Únic de la Metal·lúrgica de Barcelona de la CNT, que aleshores comptava amb 35.000 obrers afiliats.   
En el decurs de la Retirada de febrer de 1939 passà a la frontera del Pirineu i va ser internat als camps de concentració del Barcarès i d'Argelers de la Marenda.  Posteriorment passà per les Companyies de Treballadors Estrangers per sortir dels camps.  


 
Frederic Arnau Peiró:   
El 10 de setembre de 1968 mor a Draguinhan (Var, Provença-Aups-Còsta d'Azur, Occitània) l'anarquista i anarcosindicalista Frederic Arnau Peiró. Havia nascut en 1893 a Canals (Costera, País Valencià).
Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT), en 1919 fou delegat al Congrés Provincial d'aquesta organització sindical que se celebrà a Alacant (Alacantí, País Valencià).
Entre 1921 i 1922, durant l'època del pistolerisme, a sou de l’empresari Graupera, Martínez Anido, el baró de Koenig i el cardenal Soldevila, i la dura repressió governativa, va ser secretari del Sindicat Únic de la Metal·lúrgica de Barcelona de la CNT, que aleshores comptava amb 35.000 obrers afiliats.
El 21 de juny de 1921 va ser detingut amb altres companys (Pere Bernabé Perales, Joan Bisbal Junyent, Juan Gracia Jiménez, Palmir Guillamot Vallvé, Ricard Linares Gil, Francesc Mateo Ros, Martí Sancliment Garreta i Pere Vallespí Borràs) en una reunió clandestina per a reorganitzar les cotitzacions sindicals al Bar Chicago, situat a la Ronda de Sant Pau de Barcelona.
El març de 1933 va ser delegat del Sindicat Únic de la Metal·lúrgica al Ple Regional de Catalunya. Va militar en la Federació Anarquista Ibèrica (FAI).
El 25 d'abril de 1933 va ser detingut amb altres 11 destacats cenetistes --Manuel Badia Vilalta, Just Donoso Millan, Josep Donpor Bolengo, Joaquim Delgado Tàpies, Manuel Farré Bosch, Eustaqui Guardavin Nalda, Francesc Isgleas Piarnau, Natoni Mota Moreno, Francesc Pellicer Monferrer, Benet Ruiz Berlanga i Manuel Ruiz Pintas-- com a instigador de la vaga general convocada per l'endemà.
Reemplaçà Pere Massoni Rotger com administrador del diari Solidaridad Obrera de Barcelona (òrgan de la Confederació Regional del Treball de Catalunya de la CNT-AIT) a fins a finals de 1937, quan va ser substituït per Tomás Herreros Miquel a fi de fer content al director del periòdic cenetista Jacinto Toryho, sense que per això caigui en la depressió ni al pessimisme ja que era un militant competent i honrat.
En el decurs de la Retirada de febrer de 1939 passà a la frontera del Pirineu i va ser internat als camps de concentració del Barcarès (Costa Salanquesa, Rosselló) i d'Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló). Posteriorment passà per les Companyies de Treballadors Estrangers (CTE).
Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista, s'instal·là al departament occità del Var, on en 1947 fou responsable regional de la Comissió de la Indústria Metal·lúrgica de la CNT-AIT en l'Exili. Militava en el Nucli de la Regional de Provença de la CNT-AIT en l’Exili.
Frederic Arnau Peiró va morir el 10 de setembre de 1968 al seu domicili, una casa de pagès de Campagne Monclard, al barri de Blancon del municipi de Draguighan, on cuidava el jardí i treballava un hortet, i va ser enterrat al cementiri d'aquesta localitat. Encara el 1er de Maig d’aquell any havia rebut la vista del company Antoni Vidal Dalmau, que publicà, en l’edició del 27 d’octubre de 1968, al setmanari cenetista tolosà Espoir una emotiva i combativa esquela de caire sindicalista revolucionari.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada