dimecres, 26 de setembre del 2018

L'Estat estudia una moratòria completa de 20 anys d'extracció de corall a Catalunya

Ho anuncia la ministra de Transició Ecològica, que afegeix que es valoren altres mesures de conservació
Comissen prop d'1 quilo de corall vermell extret il·legalment del Cap de Creus L'infractor té una de les dotze llicències concedides pel Ministeri d'Agricultura. 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 26/09/2018   
Begur (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona).-   

Segons l’agència Europa Press la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va informar ahir en el ple del Senat que està estudiant la possibilitat d'establir una moratòria completa per a la pesca en la costa del Principat de Catalunya durant 20 anys així com facilitar la lluita contra el furtivisme, amb l'objectiu de protegir el corall vermell del Mediterrani. Aquest anunci arriba que l'abril passat el Govern espanyol atorgués 12 llicències per extreure corall vermell de les aigües externes, competència exclusiva de l'Estat, entre Arenys de Mar (Alt Maresme, comtat de Girona) i el cap de Begur (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona), cosa que va aixecar fortes crítiques.
Durant la sessió de control al Govern espanyol, Ribera responia així la pregunta de la senadora d'ERC, i regidora a l'Ajuntament de Calonge (les Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona), Elisenda Pérez Esteve sobre les mesures previstes pel Govern del Regne d’Espanya per protegir aquesta espècie. Pérez va demanar a la ministra no ser «còmplice» de la destrucció del corall vermell.
Ribera va confirmar que no té intenció de ser còmplice de l'extinció de cap espècie i va afegir que en col·laboració estreta amb el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, estan estudiant, entre altres mesures, aplicar les recomanacions d'experts que inclouen control de poblacions, establir zones de protecció integral, regular les visites dels submarinistes al mateix temps que es desenvoluparà una genoteca per protegir l'espècie en el futur i establiran protocols dirigits a la restauració de poblacions. 
La ministra Teresa Ribera va afegir l'establiment d'una prohibició total de la pesca de corall vermell durant 20 anys, cosa que aconsellen les recents investigacions del Ministeri Fiscal que conclouen que és necessari augmentar el desplegament de mesures per a la protecció d'aquesta espècie.
A més, va precisar que el departament que dirigeix Luis Planas està estudiant les llicències atorgades i està tramitant una ordre per «facilitar» la persecució del furtivisme. Així mateix, va afegir que Espanya té previst sumar-s’hi al programa d'investigació del corall vermell als països de l'àmbit d'aplicació en la Comissió General de Pesca del Mediterrani i participar activament en el comitè científic assessor creat al juny d'aquest mateix any.
En aquest context, va recordar que s'està tramitant un reglament del Parlament i del Consell Europeu que establirà obligatòriament la veda completa de pesca de l'espècie quan s'aconsegueixi el límit de captures. 

Comissen prop d'1 quilo de corall vermell extret il·legalment del Cap de Creus  
Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies després de diversos dies de vigilància, divendres els Agents Rurals van comissar divendres passat prop d'1 quilo de corall vermell extret de forma il·legal a la zona del Cap de Creus. L'actuació es va fer en un port no autoritzat pel desembarcament de corall segons la normativa estatal i l'infractor tenia una de les dotze llicències atorgades pel Ministeri d'Agricultura.
A més, no va utilitzar l'embarcació professional que tenia autoritzada durant aquella jornada sinó embarcacions recreatives, que estan prohibides.
En el dispositiu, hi van participar inspectors de la Direcció General de Pesca, el Grup Marítim dels Agents Rurals de Girona i efectius de la Unitat Regional de Medi Ambient de Girona del Cos de Mossos d’Esquadra. Des del Departament destaquen la "complexitat" de les actuacions de control i inspecció d'aquesta activitat a Catalunya perquè l'existència de corallers autoritzats fa que s'hagin de cobrir zones terrestres i marítimes d'un extens territori gairebé simultàniament per "verificar que el corall s'ha extret de la zona vedada".
Des d'Agricultura recorden que la Generalitat va establir una moratòria per a l'extracció de corall des del novembre de 2017 fins a finals de 2027 a la zona compresa entre el Cap de Begur i Portbou (Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada), a la frontera pirinenca. La decisió es va prendre atenent les "recomanacions" de 14 experts de cinc institucions científiques.
Malgrat això, afegeixen, el Ministeri --durant el govern Rajoy-- va concedir 12 llicències per pescar en aigües exteriors situades entre el Cap de Begur i Arenys de Mar, entre aquest any i el que ve.
Agricultura insisteix que l'extracció de corall és una activitat que es realitza al mar i a molta profunditat i que això "dificulta molt el control i vigilància". A més, quan les colònies s’han extret i es transporten , ja sigui per mar o a terra, fa molt difícil poder determinar el seu origen.
En aquest context i per optimitzar esforços i els recursos disponibles per controlar aquesta activitat, la DGPAM coordina un grup de treball amb altres agents habilitats per a la inspecció en la matèria a Catalunya, dels cossos de Mossos d'Esquadra i d'Agents Rurals.
D'altra banda, científics de la Universitat de Barcelona i de l'Institut de Ciències de Mar (CSIC) han reimplantat 80 colònies extretes il·legalment mitjançant tècniques establertes al Protocol de restauració de coral·ligen, encarregat pel Departament l'any passat. L’aplicació d’aquest protocol permet retornar al mar aquell corall que sigui comissat a fi d’allargar-ne la vida.
El coral·ligen és un dels hàbitats marins considerats clau per a la biodiversitat marina al Mediterrani, ja que concentra un 10% de les espècies marines.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada