dissabte, 8 de setembre del 2018

Destrossen la recreació reivindicativa de La Càrrega. Feta a Olot s’exposava al Centre de Restauració de la Generalitat a Sant Cugat del Vallès. Era una acció artística per la llibertat dels presos i el retorn sense represàlies dels exiliats.

Marxa per la República aquesta tarda a Girona 
La Marxa per la República transcorre el Barri Vell de Girona. 
Ofrena floral a Arenys de Mar l’11 de setembre. 
Treballadores i treballadors de la Generalitat a Girona engalanen l'edifici per la Diada. 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 08/09/2018   
Olot (La Garrotxa, comtat de Besalú).-   

Llegim en la premsa comarcal convencional que una esquadra unionista de caire violent, amb el pretext de les crides espanyolistes d’arrancar tot el signifiqui solidaritat amb presos i exiliats, a les tres de la matinada de dijous passat van destrossar la recreació del famós --i apropiat aquest moment-- quadre de Ramon Casas La Càrrega que havia realitzat l’artista garrotxí Claudi Casanovas en el marc d’una acció reivindicativa de l’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa. Casanovas havia canviat el guàrdia civil a cavall de l’original per un nen amb una senyera. Aquest mural artístic estava situat en un dels accessos al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, al municipi de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental). Estava situat a l’exterior, però a dins del recinte d’aquest servei. Per tant, per dur a terme aquest sabotatge unionista els autors han hagut de saltar la tanca perimetral del centre.
Els responsables del Centre de Restauració de Béns Mobles han presentat la denúncia pertinent i s’ha obert la corresponent investigació per intentar identificar i localitzar els autors dels fets. Se sap que són més d’un gràcies a les imatges de les càmeres de seguretat.
L’obra de Claudi Casanovas és la que va servir per encetar el cicle Sobrecàrregues, de l’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa, que consisteix en la reinterpretació en clau de denúncia de la repressió de l’1 d’octubre de 2017 i de la situació de presó i exili dels polítics catalans.
Aquestes reinterpretacions s’exposen a la façana de l’ajuntament d’Olot.
La Càrrega, també coneguda com a Barcelona 1902, és una pintura a l'oli d'estil realista de grans dimensions realitzada per Ramon Casas entre 1899 i 1902 a Barcelona i que actualment està exposada al Museu de la Garrotxa d'Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú). L'escena no correspon a un fet real, si bé representa l'ambient de tensió social de final del segle XIX a la Barcelona de la revolució industrial. Casas es va inspirar en les detencions fetes entre els anarquistes després de l'atemptat del carrer dels Canvis Nous a Barcelona contra la processó del Corpus, el 7 de juny de 1896, i que va culminar en el Procés de Montjuïc. Ramon Casas va pintar l'obra el 1899 amb la voluntat de presentar-la a l'Exposició Universal de París del 1900. Tot i que va agradar a les autoritats culturals, finalment no va passar la selecció prèvia per al concurs que es va fer a Madrid (Castella la Nova), probablement degut a les dimensions i la temàtica de l'obra, i llavors Casas el va guardar al seu magatzem. Al cap d'un parell d'anys Barcelona visqué diversos episodis de revolta social obrera on hi va haver diverses càrregues policials, i Casas va aprofitar per fer un parell de modificacions a l'obra, canviant-li el títol pel de Barcelona 1902, amb la intenció de presentar-lo a l'Exposició Universal del 1903, per aprofitar el ressò de la vaga general proletària de Barcelona de 1902, fet molt divulgat a Europa, que va donar al quadre connotació d'actualitat crua i sagnant. El 1903 el va presentar doncs al Salon du Champ de Mars del Salon de Beaux Arts de París (Illa de França), ja amb el nom de Barcelona 1902 i un any més tard, el 1904, va obtenir la Primera Medalla a l'Exposició Nacional de Madrid, on l'obra romandria durant uns anys. El 1910 Casas en va fer una obra similar a petició del seu amic Charles Deering. Com que Casas no solia fer còpies de les seves obres en va fer una versió o obra similar, coneguda com La Càrrega II. Va situar l'acció a la plaça Major de Vic (Plana de Vic, Osona, comtat d’Osona) amb una parella de la guàrdia civil carregant a peu contra la multitud, en lloc de la imponent figura a cavall de l'original. Aquesta obra actualment es conserva en una col·lecció americana. 

La Marxa per la República transcorre el Barri Vell de Girona 
La Marxa per la República transcorre el Barri Vell de Girona convocada per Free Anna Gabriel i Ni Una Més. S'han llegit diversos manifestos, un davant el mural Free Anna Gabriel Sabaté i els altres dos davant del Cul de la Lleona. Tot seguit hi ha un acte antirepressiu i un sopar popular.
La Marxa per la República ha sortit a les 6 de la tarda des de la plaça del Vi, i els actes solidaris s’han celebrat a partir de les quarts de set a la plaça dels Jurats. 

Ofrena floral a Arenys de Mar l’11 de setembre 
La CUP d’Arenys de Mar (Alt Maresme, comtat de Girona) informa que dimarts, 11 de setembre, a les 11 del matí hi haurà una ofrena floral a la Balconada del Xifré. 

Treballadores i treballadors de la Generalitat a Girona engalanen l'edifici per la Diada  
Els treballadors de la Generalitat engalanen l'edifici per la DiadaLlegim en la premsa convencional gironina que coincidint amb la mobilització solidària que organitzen cada divendres al migdia per reivindicar l'alliberament dels polítics empresonats i el retorn sense represàlies dels exiliats, les treballadores i els treballadors de la Generalitat a Girona van aprofitar per engalanar ahir l'edifici de Santa Caterina per la Diada de l'Onze de Setembre. Van penjar grans senyeres a la seu de la Delegació a de la Girona de la Generalitat i també pancartes amb el lema «Llibertat presos polítics i exiliats», a més de decorar l'entorn amb llaços grocs. En l'acte hi va participar el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila, que va agrair la mobilització dels empleats públics des de fa mesos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada