dissabte, 15 de setembre del 2018

Decepció i indignació a SOS Costa Brava amb l’actitud de la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya a la demarcació de Girona

Reunió, ahir matí, de la pro PDeCAT 
Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona.
El divendres 28 de setembre, a les 19:30h, presentació de SOS Costa Brava a la sala d’actes de l’ajuntament l’Escala  





TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 15/09/2018  
L’Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries).-  

Llegim en la premsa convencional gironina que la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya a la demarcació de Girona ahir va declarar la guerra a tothom que vol salvaguardar el paisatge i el sistemes naturals de la Costa Brava. Així, visiblement indignat, el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, que ahir va presidir la comissió territorial d’Urbanisme, va respondre demagògicament i sense senderi a les acusacions d’inacció fetes per SOS Costa Brava.
Davant aquesta actitud, “estem decebuts i indignats” va dir Marta Ball-llosera, la portaveu de la plataforma SOS Costa Brava, que reaccionà ahir amb aquestes paraules a la valoració de la Comissió Territorial d’Urbanisme sobre la situació urbanística al litoral de l’Alt i Baix Empordà i de la Selva marítima. Decebudes perquè, amb la campanya que han iniciat aquest estiu, la plataforma demana precisament que s’actualitzés un planejament urbanístic antic i el que qualifiquen d’“aberracions urbanístiques”. I indignades perquè no admeten que se’ls contesti que això no es pot canviar. “Ens diuen que tenim planificacions de l’època franquista i que no es pot revisar; és indignant. Que siguin valents, tenen les eines per fer-ho”, insisteix Ball-llosera. L’argument segons el qual replantejar aquests projectes significaria haver de pagar indemnitzacions pels drets adquirits també és rebutjat per SOS Costa Brava. La portaveu de la plataforma assegura que ells ho han aconseguit portant als tribunals alguns d’aquests projectes i que els jutges els han donat la raó i han desclassificat sòl qualificat com a urbà, sense cap indemnització. “La majoria del terreny en qüestió no és sòl urbà; els textos que permeten canviar-ho existeixen. Per què s’interpreten sempre els textos en el sentit de facilitar el creixement urbanístic i no pas per limitar-lo?”, pregunta la portaveu. Ball-llosera no nega que s’hagi reduït el sòl destinat a nous creixements, però creu que cal fer-ho més, perquè s’ha superat la capacitat de creixement del litoral, i assegura que els plànols que posen damunt la taula són ben reals. 

Presentació a l’Escala de la plataforma SOS Costa Brava  
El divendres 28 de setembre, a les 19:30h, hi haurà la presentació de SOS Costa Brava a la sala d’actes de l’ajuntament l’Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries), a càrrec de Marta Ball-llosera, consultora ambiental, i Josep Ciurana, advocat urbanista. Organitza Fòrum l’Escala-Empúries
 
Una plataforma creada l’agost per la salvaguarda de la Costa Brava  
SOS Costa Brava, la plataforma que es va crear a l’agost denuncia la revifada de projectes urbanístics al litoral de l’Alt i Baix Empordà i la Selva marítima. El POUM de Pals (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona) permet 288 nous habitatges a l’àrea de Rodors-Roca Blanca. Un pla per construir 22 habitatges al sector de Can Vancells, a Begur (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona). També a Aiguafreda, de Begur, hi ha un paratge on SOS Costa Brava denuncia que es podrien construir fins a 260 habitatges i tres hotels en uns terrenys classificats com a sòl urbà des de l’any 1976, durant el govern franquista del botxí de Màlaga, Arias Navarro, i de Fraga Iribarne, el de “la calle es mía”.
Hi ha el projecte d’un complex immobiliari a Sa Guarda, a Cadaqués (Cap de Creus, Alt Empordà, comtat de Peralada), que inclou un centenar d’habitatges i un hotel de luxe, sobre el qual Serra va indicar ahir que la urbanització pot tirar endavant.

Llum verd al pla especial dels jardins de Cap Roig per afavorir la Fundació La Caixa 
La comissió d’Urbanisme va emetre ahir un informe favorable al pla especial urbanístic dels jardins de Cap Roig de Calella de Palafrugell (Baix Empordà, comptat de Girona), promogut per la Fundació La Caixa. El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, que va posar aquest cas com a exemple de la proactivitat i el treball conjunt amb els autors i promotors del projecte, va explicar que el pla ha obtingut llum verd després d’haver estat sotmès a una retallada respecte a les previsions inicials amb la incorporació de mesures de protecció paisatgística. Així, al xalet-castell es preveu la construcció d’un auditor de 500 m². Amb un nou equipament que s’aixecarà a la zona de la pedrera, de  700 m². “A partir dels edificis ja existents, es condicionaran unes habitacions per a allotjament privat, vinculat als esdeveniments culturals afirmà Serra. “Tindran un ús privat, no pas turístic”, va destacar.
L’associació Salvem el Golfet, que es va constituir fa dos anys per lluitar contra el xalet aixecat sobre la cala més meridional de Calella de Palafrugell, havia expressat la seva oposició a aquest projecte, que preveu la construcció d’un auditori subterrani sota el xalet-castell, que està protegit com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). L’associació va presentar dos plecs d’al·legacions als dos ajuntaments que supervisaven els plans, Palafrugell i Mont-ras (Baix Empordà, comtat de Girona), on els respectius plens van donar el vistiplau a l’aprovació inicial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada