divendres, 17 d’agost del 2018

L'historiador Nicolas Lebourg preocupat a causa de la inauguració discreta del maig passat d’una estela al camp de Salses Ribesaltes a la memòria dels soldats alemanys de les tropes nazis morts entre 1945 i 1946

L'historiador Nicolas Lebourg 
En nom d'una forma d'igualtat, una estela honorant els soldats alemanys de les tropes nazis morts al camp de Salses Ribesaltes al final de la Segona Guerra Mundial ha estat inaugurada el maig de 2018.  
L'existència d'aquest petit monument aixeca manifestos dubtes a l'historiador Nicolas Lebourg.  

 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 17/08/2018   
Salses/Ribesaltes (Vall de l'Aglí, Rosselló, comtat de Rosselló).-   

Llegim a La Clau que discretament, una estela en memòria dels 463 soldats alemanys de les tropes nazis d’ocupació morts al camp de concentració francès de Salses Ribesaltes entre 1945 i 1946 va ser inaugurada a la mateixa zona, el 25 de maig passat. Hi eren presents l'ambaixador d'Alemanya a França, Nikolaus Meyer-Landrut, i Beate i Serge Klarsfeld, militants de la lluita antinazi, al costat d'Hermeline Malherbe, presidenta del Consell Departamental dels Prineus Orientals, i Guy Esclopé, conseller regional de la regió «Occitània», electe del departament català. La Prefectura dels Pirineus Oriental no hi va ser i la premsa convencional a nivell estatal francès va amagar aquest precedent.  

Víctimes com les altres? 
L'estela, única al territori francès, és veïna dels monuments d'homenatge als republicans espanyols, als jueus, als zíngars i als harkis internats al camp. Es tracta d’una iniciativa de Serge Klarsfeld, president de l’Associació dels fills i filles de deportats jueus de França, que es qüestiona pel historiador universitari Nicolas Lebourg, freqüentment present en els mitjans de comunicació parisencs a propòsit de l'extrema dreta francesa i europea. Afirma que entre la varietat de categories de presoners «la posada al mateix nivell es una cosa que sembla increïble, i la discreció en la inauguració del nou monument subratlla que el tema és delicat », subratllava l’interessat a la revista Slate.fr, el 22 de juliol. Aqueix autor d'esquerra expressava la molèstia estatal quant a eventuals homenatges de caràcter general envers les tropes nazis: «Si un va a Ribesaltes a recollir-se davant de l’estela dels jueus, dels espanyols, dels zíngars, el cap s’inclinarà ara també per a soldats nazis».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada