dilluns, 16 de juliol del 2018

Neix una plataforma per denunciar l'augment d'agressions feixistes a Girona. Asseguren que actuen "amb impunitat"

Les Planes d’Hostoles celebra el canvi de nom de plaça Espanya per 1 d’Octubre. Més d’un centenar de persones van assistir a l’acte de descobriment de la placa.  


   
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 16/07/2018   
Girona (Gironès, comtat de Besalú).-   

Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, diverses entitats i col·lectius s'han agrupat en una plataforma per denunciar "l'augment d'agressions i accions feixistes" a Girona ciutat, sobretot després de l'1-O. Pintades d'esvàstiques, atacs al Casal Independentista El Forn, amenaces i cops de puny, entre d'altres.
Els impulsors de la plataforma les han recollides totes en un llistat que aquest dilluns han fet públic. Asseguren que, al darrere de la majoria, hi ha un grup liderat per "feixistes històrics", que se sent "legitimat" per actuar cada cop "amb més impunitat".
La plataforma, a més, assenyala directament un membre del Jovent Gironí --la grada d'animació del Girona FC-- de qui diuen, directament, que és "d'ideologia nazi i ha comès algunes de les darreres agressions feixistes". Per això, reclamen al club que l'expulsi i, en cas que no sigui així, sol·liciten a l'Ajuntament que hi intervingui. "Perquè sabem que el feixisme segueix avançant si no se'l combat decididament, sense posicions tèbies o ambigües", recull la plataforma en un manifest.
La Plataforma Antifeixista Gironina la formen una desena d'entitats i col·lectius. L'integren l'Ateneu 24 de juny, l'Ateneu Popular Salvadora Catà, el Casal Independentista El Forn, Kan Kolmo, la CUP-Crida per Girona, Endavant Nordoriental, l'Espai Antiracista de Salt i Girona, La Forja i el SEPC.
Tots ells han decidit unir-se per plantar cara a les "agressions i actes feixistes" que, sobretot d'ençà del referèndum, han anat "en augment" a Girona ciutat. Asseguren que, al darrere de la majoria d'atacs, hi ha sempre un mateix grup (que sol actuar de nit emparat "per la foscor).
Els impulsors de la plataforma diuen que la situació ja ve de lluny, i que es remunta al 9 de novembre del 2014 (quan durant la consulta sobiranista alguns dels integrants van entrar a l'escola d'hostaleria i van fer malbé una urna). Però també subratllen que, a partir de l'1-O, aquest grup s'ha sentit "legitimat" per actuar amb "més impunitat" contra activistes, centres socials, casals populars i ateneus.
"Conscients del context d'excepcionalitat social i política en què ens trobem, hem decidit unir-nos per constituir la Plataforma Antifeixista Gironina", recull el manifest que avui han llegit els seus impulsors. "Perquè sabem que el feixisme segueix avançant si no se'l combat de cara i colze a colze; decididament, sense posicions tèbies o ambigües", hi afegeixen.
D'entrada, la plataforma ja ha recollit tot un seguit d'accions i atacs feixistes que s'han viscut a Girona ciutat. Abans de l'1-O, el llistat inclou "llançaments de pedres, vidres i petards" contra espais com el Casal 4 Rius o Kan Kolmo, a més de pintades a les parets (esvàstiques, lemes racistes i xenòfobs). 
"A més, diversos membres d'aquests col·lectius de la ciutat han estat agredits directament pel carrer, tot i que pocs han anat a judici per por a represàlies", expliquen des de la plataforma. La majoria de les víctimes eren menors i universitaris.  Cops de puny, cadires i amenaces 
A partir del referèndum, el llistat inclou una desena d'agressions i actes feixistes. Entre d'altres, pintades d'esvàstiques al col·legi Eiximenis, atacs al Casal Independentista El Forn (on un grup va llançar-hi cadires i va proferir amenaces) o agressions físiques a activistes i militants independentistes.
S'hi recull que, el 26 de maig, el mateix grup va clavar una cossa a un militant a la plaça Independència i el va perseguir brandant una cadena de ferro. O que el 25 de març, davant el col·legi Groc, van clavar dos cops de puny a un conductor que al cotxe hi portava el cartell 'Llibertat presos polítics bascos'.
La llista també recull les destrosses als 'tòtems de la Llibertat', instal·lats a prop de l'edifici Santa Caterina, o les amenaces que va rebre un jove que portava un llaç groc a la solapa. 

Crítiques al Girona FC  
Una de les portaveus de la plataforma, la Saray Espinosa, explica que el grup que comet la majoria dels atacs està liderat per "feixistes històrics", que cada cop actuen més "emparats per una xarxa informal que els fa de suport". En aquest sentit, Espinosa denuncia que els seus "líders" pretenen influenciar els joves per "reclutar-los cap al feixisme més pur i dur".
I aquí, la plataforma llança una crítica oberta al Girona FC. Acusen el club de negar-se a expulsar un dels membres del Jovent Gironí --la grada d'animació del Girona FC--  "que és d'ideologia nazi i ha comès algunes de les darreres agressions feixistes". Els impulsors reclamen al club que li denegui l'entrada al camp i també apel·len l'Ajuntament de Girona perquè "intervingui i en forci l'expulsió". "Perquè si tot és política, el futbol també; i és necessari que aconseguim fer del Girona FC un espai on el racisme i el feixisme no hi tinguin lloc ni impunitat," subratlla el manifest.
La Plataforma Antifeixista Gironina assegura que no es quedarà "de braços creuats" davant aquestes agressions. Per això, d'entrada les ha fet públiques i ara s'obre a tots aquells col·lectius i espais de la ciutat que vulguin adherir-s'hi per eixamplar base i "no fer cap pas enrere per combatre el feixisme".
Des del Girona FC han explicat que, arran de l'acusació feta per la plataforma, han parlat amb representants de Jovent Gironí i que tenen identificat aquest membre del col·lectiu. Asseguren que no li poden prohibir l'entrada al camp, perquè durant els partits no ha provocat cap aldarull ni situació de tensió. De totes maneres, els serveis de vigilància del club estaran amatents perquè, si això passa, s'actuarà en conseqüència. 

Les Planes d’Hostoles celebra el canvi de nom de plaça Espanya per 1 d’Octubre  
http://imatges.elpunt.net/imatges/57/51/alta/780_0008_5751357_ba69cb8b830ee7366302e00df53eb1bb.jpgMés d’un centenar de persones van assistir ahir diumenge a l’acte de descobriment de la placa de la nova plaça 1 d’Octubre a les Planes d’Hostoles (la Garrotxa, comtat de Besalú)), una plaça que fins al canvi del nom es deia plaça d’Espanya. L’alcalde del municipi, Eduard Llorà, va dir que el canvi de nom és “un reconeixement a aquest poble, que va fer possible que hi hagués un referèndum sense que les institucions pràcticament hi féssim res. Ells, la gent, són els grans propietaris d’aquest èxit i de la gran derrota de l’Estat espanyol, que va fer el ridícul més gran de la seva història en voler-lo aturar”. Per Llorà, l’1 d’octubre i els fets posteriors han demostrat dues coses: “Primer, que l’Estat espanyol té por de la voluntat del poble i, segon, que no ens poden aturar si el poble està unit.” L’alcalde va demanar als diputats de JxCat al Parlament de Catalunya que van assistir a l’acte --Gemma Geis i Francesc Ten-- que facin tot el que estigui a les seves mans per mantenir la unitat dels independentistes.
Per la seva banda, Ten va recordar que l’1-O “la ciutadania es va fer seva la república i, per tant, amb aquest canvi de nom, la ciutadania es fa seva també la voluntat de continuar en aquest camí.” Va destacar també que el nom vell de l’espai aboca un concepte que ara la ciutadania veu com a negatiu: “Estat espanyol i repressió” per un de positiu: “1 d’octubre, poble, ciutadania i la voluntat de decidir.” En el seu parlament va admetre que el procés cap a la plena independència encara no ha acabat: “Tenim dificultats per vèncer, tenim exiliats i presos, encausats, un estat que no afluixa... però hem fet molt de camí. Ens falta un tram, però el farem mentre hi siguem”.
A l’acte va participar Montse Puigdemont, germana del president i representant de l’Associació Catalana pels Drets Civils. Montse Puigdemont va dir que posar noms de l’1-O a les planes permet “recordar un fet transcendental, homenatjar tota la gent que ho va tirar endavant (uns els tenim pels noms, però n’hi ha milers d’anònims), i també és recordar els valors que volem. Valors com ara la llibertat o la democràcia”. 
A més d’altres parlaments, a càrrec del regidor del PDeCAT Marc Puig; el president d’ANC a les Planes, Pere Boix; Joaquim Arnau, tresorer de l’ANC, i de Núria Batallé, presidenta d’Òmnium Garrotxa, va passar-se un vídeo del president Carles Puigdemont en què va encoratjar els veïns de les Planes d’Hostoles va continuar avançant i va felicitar-los per l’iniciativa. Va desitjar també poder visitar “ben aviat” la plaça 1 d’Octubre de les Planes d’Hostoles i “gaudir-la”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada