dimecres, 11 de juliol del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: L’11 de juliol de 1939 l’anarquista i anarcosindicalista veí de Roda de Ter Just Parés i Salvans, de 39 anys, fou afusellat al Camp de la Bota, a Barcelona.

EBLC2529a_2529Era fonedor i militava en la FAI i en la CNT-AIT  







Just Parés i Salvans:   
L’11 de juliol de 1939 l’anarquista i anarcosindicalista veí de Roda de Ter (Plana de Vic, Osona) Just Parés i Salvans, de 39 anys, fou afusellat a les sis del matí al Camp de la Bota, a Barcelona, en l’execució militar de la pena de mort imposada en un consell de guerra sumaríssim d’un procediment d’urgència a la plaça militar de Barcelona. Enterrat al Fossar de la Pedrera, al cementiri de Montjuïc de Barcelona. Havia nascut en 1900 a Folgueroles (Osona).
Era fonedor i militava en un grup de la Federació Anarquista Regional de Catalunya - Federació Anarquista Ibèrica (FARC-FAI) i sindicalment en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT). Fou afusellat junt amb el pagès anarquista també veí de Roda de Ter Josep Teixidor i Pons i altres condemnats al camp de tir barceloní de la Bota. 
Entre les desenes de veïns de Roda de Ter perseguits per les autoritats franquistes pels seus antecedents politicosocials, un total de vuit van acabar afusellats al Camp de la Bota. El seu llarg camí els havia portat per les presons de Vic (Plana de Vic, Osona) i la Model de Barcelona. Foren jutjats per consells de guerra sumaríssims sense cap garantia de defensa possible, acusats a priori i de forma massiva, basant-se en rumors i en informes tergiversats de les autoritats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada