divendres, 20 de juliol del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 20 de juliol de 1940 l’anarcosindicalista veí de Sant Quirze de Besora Pere Prat i Tordera, de 36 anys, fou afusellat al mur del cementiri vell de Girona

Presidia a nivell local la CNT-AIT  
Sant Quirze de Besora fou bombaejat el 23 de gener de 1939, a les 12:00 del migdia, pels feixistes. Varen morir sis persones per aquesta bombardeig: Una refugiada de Llodio, Josefa Oqueranza Landaluce, de 23 anys; i els veïns Filomena Boixader Casalí, de 70 anys; Rosa Soler Boixader; Josefa Puigsech Coma, de 28 anys; Josep Erra Arxé, de 56 anys; i Dolors Erra Soler, de 14 anys.


Pere Prat i Tordera:   
El 20 de juliol de 1940 l’anarcosindicalista veí de Sant Quirze de Besora (Bisaura, Osona) Pere Prat i Tordera, de 36 anys, fou afusellat a les sis del matí al mur del cementiri vell de Girona, en l’execució militar de la pena de mort imposada en un consell de guerra sumaríssim d’un procediment d’urgència a la plaça militar de Girona i després de ser conduit pel carrer del Carme de la ciutat. Havia nascut en 1904 a Orís (Osona).
Presidia a nivell local la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i durant l’estiu de 1936 fou membre del Comitè Antifeixista de Sant Quirze de Besora. Va ser afusellat junt a altres condemnats, com l’anarcosindicalista de l’estació ferroviària de Maçanet-Massanes Miquel Prat i Ubieto.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada