diumenge, 20 de maig del 2018

Marxa Ponzán 2018


Trobada entorn de la Resistència antifeixista a l’Aragó, l’Arièja i la península Ibèrica.   
El dissabte 16 de juny es farà de nou pel Port de Fontargent (Montferrièr).  
 















Des de fa anys el col·lectiu CEREL organitza cada any la Marxa Ponzán. Aquesta activitat té l’origen en una iniciativa de membres de la CNT de l’Arièja i de la Catalunya Nord --ara en part membres de CNT SO- i poc a poc es va comprometre en l’organització més gent i d’altres associacions. Cal recordar que les xarxes de passatge clandestí van ser les primeres estructures de resistència organitzades a l’hexàgon francès. Els passadors de la xarxa Ponzán utilitzaven quasi tots els passos del Pirineu.
L’Arièja fou la ruta central se la xarxa Ponzán. En primer lloc pel fet que la majoria dels seus membres estaven internats al camp de Vernet d’Arièja com exiliats. És on Ponzan va connectar el francès Jean Bénazet, el qual els va ajudar a fugir del camp. També, que a Varilhes i els seus entorns, a la masia d’Archelles, a Tarascon, hi havia persones i famílies enteres compromeses en el suport de la xarxa.
Una vegada desmantellada la xarxa en 1943, alguns membres que s’havien salvat de les detencions van continuar fent els passatge ajudats per altres companys exiliats de la CNT es van afegir a la xarxa «Bourgognes».
El Port de Fontargent un del llocs de pas  
L’especificitat de l’Arièja  és pel fet de ser fronterera amb l’Estat espanyol i Andorra.
A partir de Tarascon, concretament el poble d’Ussat, es van utilitzar diversos itineraris com el  que passa pel Port de Fontargent, a la frontera andorrana. És pel Port de Fontargent (Montferrièr) per on es fa la Marxa Ponzán 2018 el dissabte 16 de juny.
El col·lectiu de les Terres de Ponent «A les trinxeres» celebra els 15 anys d’activitat i participarà aquest any en la Marxa Ponzán 2018.
Enguany la XV OFENSIVA CONTRA L'OBLIT (Marxa Maquis) es farà amb la gent de la MARXA PONZAN 2018.
La gent de Marxa Maquis farà unes intervencions el dissabte al vespre després la marxa.
El matí del dissabte 16 de juny, a les 08:00h, la Marxa Ponzán 2018 sortirà del poble d’Aston (Las Cabanas, Arièja, Occitània). És possible d'arribar el divendres al vespre a l’alberg La Freichède. Hi ha un aparcament entre l’església i l’escola del poble. Per arribar a la línia de la frontera andorrana cal pujar poc a poc en automòbil fins al pla de Las Peiras i seguir a peu dins al pla de Fontargent (Montferrièr, Avelanet, Arièja, Occitània), just a la frontera amb Andorra. Es tracta d’un itinerari accessible a debutants. Evidentment cal portar calçat de muntanya, gorra o barret, ulleres de sol, roba d’abric i K-Way, per si cas, entrepans i beguda abundant.
Com cada any l’excursió tornarà a baixar de la muntanya d’Andorra per anar a sopar i dormir a l’alberg La Freichère al poble de Montferrièr. Sopar, dormir (portar sac o llençols) i esmorzar costa 15 euros.
Una vegada s’haurà sopat hi haurà intervencions:
-. Pep Cara, del Centre d'Estudis Josep Ester Borràs de Berga (Berguedà), que tractarà del llibre «L’etern descontent», de Joan Català (membre de la xarxa Ponzán).
-. Dolors Marín Silvestre, historiadora i militant llibertària, presentarà el seu nou llibre «Espiritistes i lliurepensadores. Dones pioneres en la lluita pels drets civils».  -. Paco Collado, militant llibertari, que tractarà del maquis a través el còmic i una exposició d’historietes dibuixades.
-. Chowi, militant llibertari, tractarà del maquis en diferents indrtes de la península Ibèrica.
A la tarda del diumenge hi ha programada una visita al camp de concentració de Vernet de l’Arièja (on van estar internats nombrosos companys de la Columna Durruti i també Francisco Ponzán).
Hi haurà parada amb llibres,
Per tota informació i realitzar les inscripcions a la Marxa Ponzán 2018 --obligatòries-- cal adreçar-se a l’entitat CEREL: 36 Avenue de Catalogne 11300-Limoux (Limós).
Olivier tel. 05.34.09.01.77 - CEREL: 06.89.23.84.01
e-mail: [cerel11@orange.fra]
Per més documentació:
La resistència anarquista: «Le groupe d’évasion du réseau Ponzán», ja que el col·lectiu «Le Coquelicot» va editar la traducció francesa del llibre d’Antonio Téllez Solà, ‘La red de evasión del grupo Ponzán. Anarquismo en la guerra secreta contra el franquismo y el nazismo (1936-1944)’, publicat l’any 1996 a Barcelona per Virus Editorial. Un llibre que ens mostra, amb una nombrosa documentació i molts testimonis, un exemple d’implicació profunda i precoç de militants anarquistes exiliats de la CNT en la resistència antifeixista. En aquesta obra també s’evoquen els primers passos del compromís del mestre d’escola a Francisco Ponzán Vidal, primer al Consell d’Aragó, aquella estructura revolucionària que va administrar una gran part de l’Aragó antifranquista.
Ponzán també va formar part del  grup ‘Libertador’, un veritable service d’intel·ligència de la CNT que va operar darrera les línies enemigues franquistes en el front d’Aragó, un grup que ràpidament va acceptar treballar al servei del 10è Cos de l’Exèrcit Popular de la República.
Aquets militants, després de la retirada de 1939, van ser internats en el  camp de concentració de Vernet d’Arèja. Alguns en van poder sortir gràcies al resistent d’Arièja Jean Bénazet i en un primer moment Varilhas (Arièja, Occitània) es transforma en l’estat major de la xarxa Ponzán.
Ja abans de la ocupació nazis els serveis secrets britànics (IS) havien connectat amb Francisco Ponzán, a Foix (Pais de Fois, Arièja, Occitània), per aconseguir que una xarxa anarquista experimentada ajudi els aliats en tasques d’evasió i passatge de fronteres.
L’apreciada activitat d’aquesta xarxa anarquista va permetre l’evasió de centenars de pilots aliés, jueus i altres persones perseguides durant aquest temps de guerra.
Un llibre especialment ben documentat, important per a reconstruir la història de la resistència a la regió esmentada.
Es pot trobar l’edició francesa en algunes llibreries i quioscos de premsa del departament de l’Arièja.
Per contactar:
[lecoquelicot@free.fr] o 06 21 86 62 48. 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada