dijous, 10 de maig del 2018

L’Ajuntament de Lloret de Mar s'oposa al dragatge de sorra de la platja per traslladar-la a Sant Antoni de Calonge

El Consistori recorda precedents "desastrosos".  
L’Ajuntament de Tossa de Mar demana a l'Estat que aporti informació sobre l'extracció de sorra per dur a Sant Antoni. Lamenten haver conegut la notícia per la premsa.     
Saladric se’n fa creus que el Servei de Costes no els hagi informat de la intervenció al fons marí tossenc, a tocar de Lloret de Mar i el grup de CiU vol que s’aturi el projecte pel dany a la pesca i a les zones de bany.  
  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 10/05/2018   
Lloret de Mar/Tossa de Mar (Cadiretes, la Selva marítima, comtat de Girona).-     

Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies Costes vol treure 500.000 metres cúbics de sorra de les platges entre Lloret de Mar i Tossa de Mar (Cadiretes, la Selva marítima, comtat de Girona) com a part final d'una actuació de reforma dels espigons. L'actuació ha de servir per estabilitzar la platja des Monestri a Sant Antoni (Calonge, Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona) i protegir el front marítim de les llevantades.
La Subdelegació del Govern espanyol a les comarques gironines ja ha adjudicat la redacció del projecte amb un termini d'execució de sis mesos. Un cop enllestit, s'haurà de fer la licitació de les obres que es preveu que sigui a partir de l'any vinent.
L'anunci, però, ha topat amb l'oposició de l'Ajuntament d'un dels municipis afectats, Lloret de Mar. El seu regidor de Medi Ambient, Jordi Orobitg, assegura que no els havien informat de l'actuació i que hi estan en contra. Per això, han fet arribar un requeriment al servei provincial per mostrar-los els seu rebuig tot recordant que el municipi sempre s'ha oposat a qualsevol intervenció d'estabilització de la platja i que emprendran totes les "eines legals i judicials que siguin necessàries" per aturar-ho.
A l'escrit, recorden "desastrosos precedents" com el dragatge del delta del Tordera per abastir les platges del Maresme o "les conseqüències que ha tingut per a la platja i el passeig de s'Abanell les diferents intervencions que s'hi han fet.
A més, mostren la seva "profunda preocupació" per una actuació que es vol dur a terme en un espai que integra o forma part de l'àmbit d'influència de figures de protecció com la Xarxa Natural 2000 o el PEIN del Massís de les Cadiretes. 

L’Ajuntament de Tossa de Mar demana a l'Estat que aporti informació sobre l'extracció de sorra per dur a Sant Antoni  
Segons la premsa convencional gironina davant de la falta d’informació per part del Ministeri de Medi Ambient del Govern espanyol i tenint en compte la informació apareguda al mitjans de comunicació referent al projecte d’extracció de 500.000 metres cúbics de sorra que es volen dragar del fons marí situat entre Lloret de Mar i Tossa de Mar, l’Ajuntament de Tossa de Mar ha decidit sol·licitar a la Subdelegació de Govern espanyol a les comarques gironines tota la informació disponible sobre el projecte per tal d’avaluar el seu impacte en el municipi de Tossa de Mar.
A més, l’Ajuntament demana ser part a l’expedient que es tramita per part del Ministeri de Medi Ambient sobre el projecte.
El regidor de Medi Ambient, Francesc Nadal, lamenta que “hàgim tingut la informació per la premsa abans que pel govern de l’Estat”.
La junta de govern local de Tossa de Mar d’ahir dimecres al matí va decidir demanar informació de primera mà de la intenció de l’Estat sobre el fons marí del municipi. L’alcaldessa, Gisela Saladich (Tossa Unida, TU), ignora què vol fer el Ministeri espanyol de Medi Ambient, que pretén consolidar i mantenir la platja de Sant Antoni de Calonge amb una intervenció entre Tossa de Mar i Lloret de Mar, segons va anunciar el cap del Servei de Costes a Girona, Jordi Planella.
Amb presència de tot l’equip de govern municipal --els set regidors de TU i l’edil no adscrita Núria Serra--, la junta de govern local va decidir demanar un requeriment a la Subdelegació de l’Estat a les comarques gironines per “accedir a l’expedient que es tramita per part del Ministeri de Medi Ambient de l’Estat sobre el projecte”, va informar el Consistori tossenc.
Saladich se’n fa creus que el Servei de Costes no hagi informat ni els tècnics municipals ni els representants polítics de Tossa de Mar de l’extracció de 500.000 metres cúbics de sorra que pretén dragar del fons marí situat entre Lloret i Tossa. Però també vol ser prudent. “Primer volem saber on, com i quins estudis avalen això que volen fer. La nostra obligació és protegir el medi i, quan sapiguem el que hi ha, ja farem les reclamacions que calguin.” 

Suport de la Confraria de Pescadors  
L’Ajuntament --diu Saladich-- és conscient del perjudici que podria causar el dragatge de sorra al poble --només se’n recorda un de semblant fa més de vint anys--. Diu que la Confraria de Pescadors de Tossa de Mar s’ha posat al servei de l’Ajuntament per col·laborar en aquesta qüestió.
En el ple municipal del dijous que ve, el grup de CiU demanarà que l’Estat aturi el projecte. “A banda de produir un impacte sobre l’entorn natural i sobre les espècies que hi viuen, de retruc [el projecte] pot afectar la pesca i comportar un augment en la terbolesa i, en conseqüència, una pèrdua de qualitat de l’aigua de bany a les nostres platges”, s’exposa en la moció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada