divendres, 27 d’abril del 2018

Jornada 34 de la Primavera Catalana

Llibertat pel veí de Torroella de Montgrí acusat d’un “assetjament virtual” al diputat del PP Xavier Garcia Albiol. No es podrà acostar físicament ni enviar-li missatges per la xarxa.  
“Acatar les resolucions judicials ni ha significat que l’Estat aturés la repressió ni ha ajudat a construir el projecte republicà”. Entrevista a Ema Donoso, investigat pel tall del TAV el 8-N.  
L’Ajuntament de Llagostera, en contra de la criminalització dels CDR del país. El ple municipal hi dona un suport unànime i denuncia la situació dels presos i exiliats.  



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 27/04/2018  
Torroella de Montgrí (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d’Empúries).-  

Per si l’Estat no en tenia prou amb la contestació catalana contra l’article 155 ara esclata la revolta feminista de masses a nivell del Regne d’Espanya contra la institució jurídica patriarcal, arrel de la sentència política en el cas de La Manada. Al cap de 50 anys del Maig a l’hexàgon francès vivim a Catalunya una Primavera Catalana a la que s’aplega la revolta feminista contra l’Estat. 

Llibertat pel veí de Torroella de Montgrí 
Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies el jutge de l'Audiència Nacional del Regne d’Espanya ha deixat lliure el veí de 36 anys de Torroella de Montgrí (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d’Empúries), detingut dimecres per la Policia Nacional espanyola. El seu advocat, Javier Moreno, ha explicat que l'home ha reconegut davant el jutge ser l'autor dels missatges.
De la Mata li ha imposat com a mesura cautelar l'allunyament virtual del líder del PP a Catalunya. Això suposa no poder-hi contactar a través de cap suport ni mitjà i inclou, també, l'allunyament físic. El detingut ha reconegut, però, que mai s'havia creuat amb Albiol. 

Una investigació que arrenca a l'octubre 
La investigació de l'Audiència Nacional arrenca a l'octubre, després que la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, i el líder del PP, Xavier Garcia Albiol, denunciessin amenaces davant els Mossos d'Esquadra. En el cas de la líder de Ciutadans, va denunciar unes pintades aparegudes a principis d'octubre al barri de Fontajau de Girona. A la pintada es podia llegir ‘Puta Espanya. ETA.CAT. Arrimadas i Rivera, us matarem’ (!). En el cas d'Albiol, va denunciar diverses piulades a Twitter on se l'amenaçava a ell i a la seva família. "Caldria matar-lo a ell i a la seva família. Que torni ETA", era un dels missatges publicats pel perfil a nom d'Antonio Balaguer Callado. Albiol també va denunciar amenaces per part d'un altre usuari d'aquesta xarxa social (Sergi Coma Esteve) pel següent missatge: "Treu-te l'escorta si tens collons i vine a casa meva, un dels dos no en sortirà". Arran d'aquestes denúncies, el Jutjat Central d'Instrucció número 5 va obrir diligències per presumptes delictes d'enaltiment del terrorisme i per amenaces. És en el marc d'aquesta investigació que la policia espanyola va detenir dimecres aquest veí de Torroella de Montgrí.
La versió de la Policia Nacional espanyola. Fonts policials espanyoles asseguren que, des del mes d'octubre, l'arrestat havia sotmès el líder del Partit Popular a una "persecució virtual" enviant-li missatges provats cada dos o tres dies. Segons les mateixes fonts, els textos contenien frases "de caràcter injuriós, amb to humiliant" i alguns d'ells eren "amenaçadors". Les mateixes fonts de la Policia Nacional espanyola vinculen aquest assetjament dins "l'estratègia independentista d'atac a les estructures fonamentals de l'Estat" (!).
La detenció es va fer el dimecres de matinada a Torroella de Montgrí i la van efectuar investigadors de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional espanyola, en col·laboració amb les brigades de Barcelona i Girona. 

Entrevista a Ema Donoso, investigat pel tall del TAV el 8-N  
ARIET.CAT entrevista a Emanuel Donoso, Ema, investigat pels talls de la via del TAV durant la vaga general del 8-N, en un moment de la campanya Jo també vaig tallar les vies, després que desobeís la segona citació que li reiterava l'obligació de presentar-se per declarar davant del Jutjat d'Instrucció Número 4 de Girona. L'Ema ostenta la condició d'investigat per un delicte de desordres públics i coaccions, ja que té el privilegi dubtós de ser l'única persona que els mossos d'esquadra assenyalen amb nom i cognoms a l'atestat que van fer del tall de circulació del Tren d'Alta Velocitat (TAV) a l'estació de Girona durant 14 hores en la jornada de vaga general del 8 de novembre de l'any passat.
El mateix informe policial assenyala que van arribar a participar en el tall 10.000 persones i no hi consta que aquell dia practiquessin cap identificació. El Comitè de Defensa de la República (CDR) de Girona ha llançat la campanya Jo també vaig tallar les vies, amb l'objectiu declarat de realitzar la consigna clàssica antirepressiva que diu que "si ens en toquen una, hi responem totes".
-. Què pot suposar-te el fet de desobeir la citació judicial? 
Legalment, com que no són delictes greus i no tinc antecedents penals, no hauria derivar en mesures cautelars que suposin privar-me de llibertat, sinó que hauria de ser un mer tràmit: probablement els mossos em vindran a detenir, però han de posar-me a disposició judicial. No haver comparegut tampoc no pot agreujar la pena en cas que acabessin condemnant-me.
-. Com et canvia la vida saber que en qualsevol moment els mossos d'esquadra poden venir a detenir-te?
En la part personal i emocional, estic en un cert estat d'alerta, que també repercuteix en la família i les persones properes, però ajuda molt a moderar-lo haver-me informat de què em pot passar i què no en cas de detenció. També ha impactat en el meu lloc de treball, perquè els companys se n'han assabentat, i he rebut molt de suport. Com que la campanya ha estat molt pública, s'ha produït un efecte estrany, que és que tot acaba transformant-se en suport i solidaritat. També, des d'un punt de vista col·lectiu, amb l'experiència acumulada d'anys de repressió als moviments socials i entenent que entre totes ho fem tot i que la solidaritat és un actiu molt preuat a l'hora d'organitzar-se, el fet que hi hagi persones solidàries ajudant a organitzar tant la campanya com situacions tan complexes com gestionar una detenció, tant amb mi com a persona afectada com també amb la família i les persones properes, ho fa tot molt més fàcil. Al final, els fets són col·lectius, i podria estar acusada qualsevol de les 10.000 persones, per això cal afrontar col·lectivament la repressió.
-. Per què creus que els mossos d'esquadra t'han assenyalat a tu entre les 10.000 persones que van tallar el TAV el 8-N?
En la campanya hem denunciat des del primer moment l'existència de fitxers policials dels mossos d'esquadra que recullen dades d'activistes dels moviments socials. En l'atestat els mossos utilitzen una suposada imatge de les càmeres del TAV i la relacionen amb fotos meves que apareixen en articles que parlen de racisme, perquè jo formo part de l'Espai Antiracista de Salt i Girona.
-. Per què has decidit no comparèixer?
Bàsicament per encarar el fet repressiu, en el context actual, amb confrontació i desobediència. Els fets de què m'acusen no poden ser considerats delictes, sinó que són expressió de les llibertats de manifestació, de protesta, etc. Els talls de les vies de la vaga general estaven emmarcats en les mobilitzacions de suport a les persones empresonades i exiliades i en el procés de construcció de la República.
-. Desobeir les resolucions judicials forma part d'una estratègia conjunta del moviment independentista o dels CDR?
No hi ha una estratègia única, però sí que hi ha molts col·lectius que aposten per l'estratègia de la desobediència a l'hora de fer avançar el projecte de la República. Dins de la diversitat d'estratègies que es poden utilitzar dins del moviment independentista, jo entenc que acatar les resolucions judicials ni ha significat que l'Estat aturés la repressió ni ha ajudat a construir el projecte republicà.
-. En les darreres setmanes hi ha hagut molt de soroll mediàtic i finalment l'Audiència Nacional espanyola va engegar una primera operació contra els CDR, en què la Guàrdia Civil va arribar a parlar de “terrorisme”. Et fa por que llançar una campanya pública des del CDR com és Jo també vaig tallar les vies pugui situar-te encara més en el punt de mira de la repressió de l'Estat? En el camp antirepressiu no podem tenir mai la certesa de controlar totes les variables, però el fet de treballar de forma tan pública i transversal com sigui possible ens sembla la manera més coherent i més útil d'encarar la repressió. Fent una campanya de visibilització i desobediència com aquesta, intentem confrontar directament els objectius que té la repressió, aïllar i desmobilitzar a través de la por. Fer-ho públic, donant la cara i fent una campanya transversal té com a objectiu que la gent no vegi els fets com una cosa delictiva sinó com el que són, una protesta. A més la desobediència permet encarar la repressió sense por i continuant mobilitzant-nos. Sí que és cert que no podem deixar de tenir en compte que la visibilitat que generem també hi és per a certs elements que no ens agradaria que posessin l'ull en el cas. Però en tot cas, que intervingui l'Audiència Nacional espanyola, i ja no diguem que es parli de “terrorisme”, per les barreres dels peatges és una autèntica bogeria.
En què consisteix la campanya Jo també vaig tallar les vies?
La campanya s'articula en diversos eixos. El primer i més essencial és la mobilització. S'han fet diverses mobilitzacions en solidaritat i n'hi ha una de protesta prevista per quan em detinguin, perquè sabem del cert que com més mobilització hi hagi mentre estigui a comissaria més protecció tinc i més ràpid anirà tot. També hem engegat una campanya d'autoinculpacions, perquè ja que tant els mitjans de comunicació com el mateix atestat dels mossos d'esquadra parlen de 10.000 persones, no s'entén com una de sola és la responsable d'aquells fets. La campanya, per tant, demana a la gent que assumeixi solidàriament que ella també va tallar les vies, explotant la idea que no poden empresonar tot un poble. El tercer eix és la transversalitat, en tots els actes hem procurat convidar el màxim d'actors possibles dels que han participat en el moviment a partir de l'1 d'octubre: Marta Sibina, Josep Maria Terricabras, Lluc Salellas, Albano Dante Fachin o les entitats sobiranistes han intervingut en la campanya. 

L’Ajuntament de Llagostera, en contra de la criminalització dels CDR  
El ple de l’Ajuntament de Llagostera (Gironès, comtat de Girona) va decidir unànimement condemnar els atacs i la criminalització als membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) a Catalunya. En un ple municipal extraordinari, que es va celebrar dimecres al vespre, tots els grups amb representació municipal a Llagostera també van denunciar la situació d’empresonament i exili en què estan els representats polítics i de la societat civil, Òmnium Cultural i l’ANC.
En el ple es va llegir un manifest del Comitè de Defensa de la República de Llagostera en què es posava de manifest l’ofensiva repressiva de l’Estat espanyol en contra dels CDR. El manifest que es va llegir destaca que els CDR són “un moviment de base, plural i transversal, basat en l’autoorganització popular i en una actitud de resistència activa, prenent sempre la no-violència com a estratègia més efectiva”. 

Objectiu: desmobilitzar 
El manifest assenyala com la nova ofensiva politicojudicial i mediàtica de l’Estat espanyol “està encaminada a desmobilitzar un moviment popular que qüestiona els fonaments d’un Estat” que qualifica de “caduc i hereu dels temps més foscos del franquisme”.
El manifest va recordar també la situació dels membres del Govern legítim català empresonats i dels exiliats i va cloure amb una crida a la perseverança: “Hem perdut la por i persistirem, mobilitzats.”
La sala de plens va quedar petita i el ple va cloure amb un llarg i emotiu aplaudiment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada