dimecres, 18 d’abril del 2018

Jornada 25 de la Primavera Catalana

Un conductor francès denuncia que la Guàrdia Civil l'obliga a arrencar la senyera de la matriculaLa Guàrdia Civil novament obliga a arrencar la senyera de la matrícula d’un cotxe a la Jonquera. Ho ha denunciat un conductor de la Catalunya Nord durant un control picoleto.  
Cotarelo: “Contra la tirania l’opció és la desobediència [...] Estem guanyant quan diem als jutges que no reconeixem el seu marc i que el delicte el cometen ells”. El politòleg omple l’Auditori en un acte sobre l’1-O organitzat pel Col·legi d’Advocats. Diu que l’Estat aplica violència permanent contra Catalunya.  
L'Ajuntament de Girona assumeix l'esmorzar literari de Sant Jordi per esquivar el 155. A dos quarts de deu hi haurà un acte reivindicatiu al Palau Solterra.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 18/04/2018  
La Jonquera (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada).-  

Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies novament la Guàrdia Civil obliga a arrencar la senyera de la matrícula d’un cotxe nord-català. "Ho havia sentit sense creure-ho però ahir (dilluns) ho vaig patir", assegura un veí de la Catalunya Nord que ho relata a través del seu perfil de Facebook . La Guàrdia Civil el va aturar dilluns en un control fronterer i el van obligar a arrencar l'adhesiu amb la senyera que duia sobre el número 66 (indicatiu del departament dels Pirineus Orientals). "Ni tant sols era l'estelada", insisteix. A l'escrit, a més, explica que va dir a un dels agents que ell només parlava francès i català i que el guàrdia li va respondre "agressivament" que ell només parlava castellà i que l'havia entendre. "Un bell moment d'intercanvi cultural", afegeix.
Aquesta no seria la primera vegada que es produeix una situació com aquesta. El passat mes de febrer el diari L'Independant publicava que almenys quatre conductors nord-catalans havien hagut de retirar els adhesius per ordre de la policia espanyola en controls al peatge de la Jonquera (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada).
A la República francesa les matricules han de dur a la part esquerra la lletra F de l'Estat al qual pertanyen i, a la dreta s'hi pot posar el distintiu de la regió administrativa i el número del departament al qual pertanyen. Com que aquest darrer indicatiu no és obligatori, alguns conductors opten per posar-hi la senyera catalana. 

L’Estat aplica violència permanent contra Catalunya  
Llegim en la premsa convencional gironina que hi va haver els primers aplaudiments per al politòleg madrileny Ramon Cotarelo quan es portava prop d’una hora i quart de ponència: “Ara estem interpretant la peça alhora amb el president legítim a Berlín, i no desafinem; quan en les compareixences davant dels jutges no reconeixem el seu marc, no acotem el cap i el delicte el cometen ells.” Convidat pel Col·legi d’Advocats de Girona , juntament amb l’Associació d’Advocats Voluntaris pel Dret de la Defensa , Cotarelo havia participat just una hora abans en L’illa de Robinson d’El Punt Avui TV. Irònic i empàtic amb els assistents que omplien la sala petita de l’Auditori de Girona, Ramon Cotarelo va reflexionar sobre la violència institucional legítima i no legítima, sis mesos després de l’1-O, “un acte de sobirania del poble català, que pacíficament i democràticament va exercir el dret a l’autodeterminació a través del vot”. Va subratllar que aquesta “Espanya berlanguiana” és “un govern il·legítim i, per tant, una tirania”. L’única resposta, va dir, és el dret a la resistència i a la desobediència civil mentre l’Estat exerceix la seva tirania contra Catalunya amb l’aplicació de l’article 155, “violència il·legal i anticonstitucional”.
El politòleg hi va afegir que la violència institucional esdevé “estructural” en el cas català i va recordar l’intent d’encaix “menys subaltern” ideat per Pasqual Maragall i proposat a José Luis Rodríguez Zapatero; “un fracàs estrepitós”, va reblar. L’esclat d’aquesta violència estructural, va dir Cotarelo, va sorgir l’1-O i des de llavors s’han succeït “actes de sobirania del poble català”.  

“Volen arrasar la nació catalana; és el que han volgut sempre des que Espartero va bombardejar Barcelona” 
En les seves reflexions, va indicar que aquest “Estat fallit, incapaç de pagar les pensions, perquè ho ha robat tot, actua com un animal ferit”, aplicant la mateixa plantilla del País Basc: “Volen arrasar la nació catalana; és el que han volgut sempre des que Espartero va bombardejar Barcelona”.  

L'Ajuntament de Girona assumeix l'esmorzar  literari de Sant Jordi per esquivar el 155  
Segons informa l’Agència Catalana de Notícies l'esmorzar literari de Sant Jordi marca l'inici d’aquesta diada a Girona ciutat. Fins ara, organitzat des dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, s'hi convidaven escriptors, llibreters i editors. A més, cada any s'aprofitava la trobada per commemorar una efemèride. El 2017 es va dedicar a l'escriptor Prudenci Bertrana, autor entre d'altres de Josafat, i a la seva filla Aurora, amb motiu del 150è i 125è aniversari dels seus naixements. Aquest 2018, les conseqüències de l'aplicació del 155 han comportat que el Departament de Cultura de la Generalitat no organitzi l'acte. De fet, l'Estat va destituir l'anterior director territorial, Francesc Ten, i la situació política ha comportat que encara no n'hi hagi. Per això, i davant aquesta excepcionalitat, l'Ajuntament de Girona ha decidit assumir l'esmorzar literari de Sant Jordi.
Tindrà lloc a tres quarts de deu del matí al pati del Centre Cultural La Mercè. "Des de Cultura no es fa pel 155 i perquè encara ens veiem privats de les estructures pròpies del país per part d'aquells qui pretenen manar des de fora", explica el regidor Carles Ribas, que va parlar amb Ten i que per a ell segueix essent "director territorial de Cultura". Explica que els dos van decidir que la cita no es podia "deixar perdre". "Ho assumim de manera excepcional, perquè aquest és un esmorzar que organitza la Generalitat, i quan recuperem el Govern, s'ha de tornar a fer al Palau Solterra", subratlla el regidor de Cultura. Ribas concreta que a partir d'ara l'Ajuntament gironí ja començarà a enviar les invitacions. "Hem de mantenir la tradició, i no volíem donar la sensació que la situació actual era l'excusa perfecta per no fer-lo; per això hem donat aquest pas endavant", precisa el regidor. "Entenem, si es pot dir així, que el d'aquest 2018 serà un pedaç momentani, perquè l'any que ve es podrà tornar a fer a la Delegació de Cultura de la Generalitat", afirma. 

Acte reivindicatiu al Palau Solterra   
Tot i que el Palau Solterra no aculli l'esmorzar literari, sí que a dos quarts de deu s'hi farà un acte reivindicatiu. L'organitza l'editor gironí Quim Curbet, que ha fet córrer una invitació per mail i xarxes socials. A l'escrit, Curbet convida tothom qui ho vulgui a anar a la Delegació de Cultura de la Generalitat a la mateixa hora que cada any se celebrava la cita amb escriptors, llibreters i editors. "Aquest any no es farà pels motius que ja us podeu imaginar, però nosaltres hi anirem igualment", recull la invitació. I hi afegeix: "No cal que confirmeu l'assistència. Es prega que feu difusió d'aquesta convocatòria. Es recomana portar al vestit un llaç groc".
El regidor de Cultura de l'Ajuntament ha explicat que ja ha parlat amb l'editor i que el Consistori gironí dona suport a la seva iniciativa. Per això, a dos quarts de deu els representants municipals també aniran al Palau Solterra i, després, es traslladaran a La Mercè on tindrà lloc el tradicional esmorzar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada