diumenge, 29 d’abril del 2018

ERC, PSC (PSOE) i En Comú Podem s'oposen als permisos de l'Estat per treure corall vermell

Corall vermell a Cap de Creus.
Cada grup demana explicacions al Govern espanyol mitjançant preguntes al Congrés i al Senat  
 




  


 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 27/04/2018  
Palafrugell/Palamós (Baix Empordà, comtat de Girona).-  

Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies els grups parlamentaris d'ERC, PSC (PSOE) i En Comú Podem han reclamat explicacions al Congrés o al Senat sobre la concessió de llicències per extreure corall vermell a la costa catalana.
El diputat del PSC (PSOE) al Congrés i membre de la Comissió d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Marc Lamuà, va denunciar ahir que els permisos concedits pel Ministeri a dotze empreses per a l'extracció de corall vermell al tram costaner que va des d'Arenys de Mar (Alt Maresme, comtat de Girona) a Begur (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona) «entra en conflicte amb les decisions preses per a les aigües interiors per part de la Generalitat» i, a més, «contravé el criteri de tots els experts»; així com l'informe del CSIC de l'any passat sobre la degradació de les colònies de corall vermell en tota la zona. En aquest sentit, Lamuà va registrar una bateria de preguntes escrites al Congrés dels Diputats per conèixer per què el govern del PP ha atorgat aquests permisos. Lamuà va qüestionar si el Ministeri «és conscient» del que suposa permetre l'extracció del corall vermell en aquesta zona i, per aquest motiu, vol saber si canviarà d'opinió i revocarà la seva decisió d'aixecar la veda sobre el corall vermell en aigües exteriors, una decisió --va recordar-- que entra en contradicció «amb la necessària coordinació de vedes entre aigües interiors i exteriors, tal com estava previst en el Reial decret de 2013». 

Legalitzar l'extinció del corall 
El diputat del PSC-PSOE va assegurar que, segons tots els experts, la decisió del Ministeri pot causar l'espoli dels últims reductes de corall d'aquesta part de la Costa Brava. «És una decisió realment desafortunada que no obeeix a cap criteri racional o de respecte del medi. El Ministeri està legalitzant l'extinció del corall», va lamentar.
«El Ministeri i la Secretaria General de Pesca coneixen les alertes dels científics i es fan l'orni. És molt lamentable que, a més de no fer cas dels experts, incrementi les llicències», va criticar Lamuà, que va posar èmfasi en el fet que la decisió del govern de Madrid posa en perill el projecte de conversió de les illes Formigues en àrea marina protegida.
Per la seva banda, el grup parlamentari d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Senat va exigir explicacions pel mateix, tot incidint, també, en la inclusió d'àrees «d'alt valor ecològic» com les Illes Formigues. A parer de la senadora republicana gironina Elisenda Pérez, la decisió suposa una «greu amenaça» per a la supervivència d'aquesta espècie, que ja es troba en un estat «crític». Per això, va considerar que no es pot «permetre que el govern del 155 tingui via lliure», que es dediqui a «maltractar» el litoral i que Catalunya perdi «les darreres colònies» de corall vermell. ERC va registrar ahir una bateria de preguntes escrites a la cambra alta per conèixer els criteris per concedir les llicències.
El grup d'En Comú Podem també va registrar una bateria de qüestions pel mateix tema al Congrés dels Diputats, subratllant les mateixes contradiccions apuntades per les altres formacions i preguntant al Govern espanyol per les mesures que pensa emprendre per protegir les poblacions de coral vermell de la zona afectada per les llicències.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada