divendres, 30 de març del 2018

Vuitena jornada de la Primavera Catalana

Caminada per l'N-152 a Puigcerdà.
El CDR de la Cerdanya tallà l’N-152 a Puigcerdà fins arribar de nou a la frontera francesa.  
La mobilització també ha afectat l’accés a Llívia per l’N-154.  
Els CDRs del Baix Empordà col·loquen 18.000 llaços grocs a la C-31. Els llaços es poden veure als laterals de la via entre Palamós i Llagostera.  
Torna el no vull pagar de la mà dels CDR per l'operació tornada de setmana santa. Presenten la seva "primera acció de desobediència civil massiva".  
L'Ajuntament de Blanes tornarà a penjar la pancarta reclamant llibertat pels presos polítics.
Es va decidir durant el ple ordinari de dimecres. 
   
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 30/03/2018  
Puigcerdà/Llívia (Baixa Cerdanya).-  

Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies més de 300 persones ahir dijous van tallar la carretera N-152 des de l'accés a Puigcerdà (Baix Cerdanya) al tram de la via que discorre pel seu centre urbà, un moblització en el marc d’una caminada per protestar contra l’empresonament de Carles Puigdemont i d’altres polítics catalans independentistes. La marxa va sortir poc abans de dos quarts de set de la tarda en un ambient festiu i pacífic des de la rotonda d'entrada a Puigcerdà venint des de la Seu d’Urgell o el Túnel del Cadí i es va dirigir fins a la frontera francesa de la Cerdanya. Allà hi va arribar poc abans de les set de la tarda, quan es va tornar a bloquejar tant aquest pas com l’accés a Llívia (Alta Cerdanya) per l’N-154.
La mobilització, convocada pel Comitè de Defensa de la República (CDR) de la Cerdanya, s’emmarca dins d’un seguit d’accions reivindicatives que es duran a terme a la comarca fins a diumenge.
La gent va caminar darrere d’una pancarta on hi havia escrit el lema Llibertat presos polítics, que també va clamar durant la marxa anterior. A més, es van sentir crides a la "vaga general” i sobre l'1-O: "L'1 d'octubre, ni perdonem ni oblidem".
Durant la marxa, els vehicles van quedar aturats durant uns minuts fins que acabaven de passar les persones que participaven a la mobilització. I, un cop van arribat a la frontera francesa, els Mossos d’Esquadra es van encarregar de desviar el trànsit de turismes per vies alternatives.
Les protestes continuaran fins diumenge amb dues caminades i una acció “sorpresa” que el CDR anunciarà per les xarxes socials. D’aquesta manera, avui divendres es preveu un tall a la carretera E-9, punt que utilitzen els vehicles que volen accedir a Puigcerdà des del Túnel del Cadí, entre Alp i Das (Baixa Cerdanya) a partir de les sis de la tarda.
Mentre, demà dissabte la marxa es farà al terme d’Alp i discorrerà per la GIV-4082, via d’accés a la Molina, a partir de les quatre de la tarda. 

Els CDRs del Baix Empordà col·loquen 18.000 llaços grocs a la C-31 
Llegim en la premsa convencional comarcal que els Comitès de Defensa de la República (CDR) del Baix Empordà han col·locat uns 18.000 llaços grocs a la C-31 entre Palamós (Baix Empordà, comtat de Girona) i Llagostera (Gironès, comtat de Girona). L'acció, en protesta per la detenció de Carles Puigdemont i en solidaritat per la resta de polítics presos, es va dur a terme en un ambient festiu i familiar.
Segons els CDRs, en el moment de la col·locació dels milers de llaços nombrosos conductors van aturar-se amb la intenció d'ajudar amb la causa.  

Torna el no vull pagar de la mà dels CDR per l'operació tornada de setmana santa  
Nova acció dels CDR contra la repressió de l'Estat al procés sobiranista català. Després de dies organitzant talls de carretera o manifestacions, els Comitès de Defensa de la República recuperen ara la campanya ciutadana no vull pagar, que animava els catalans a no pagar els peatges contra el desequilibri fiscal català i el pagament de vies que consideraven ja amortitzades. Es va produir durant l'any 2012. Ara, diversos CDR arreu del país han instat la ciutadania a afegir-s’hi a aquesta acció, en l'operació tornada de la setmana santa, quan els resultats poden fer-se més visibles. Es pretén, així, dur a terme una acció de "desobediència massiva" i pacífica sota el lema "no tindran a qui manar si nosaltres no obeïm".
Alguns CDR han animat a destinar els diners que no es paguin dels peatges a la caixa de resistència dels CDRs els presos polítics i exiliats. 

L'Ajuntament de Blanes tornarà a penjar la pancarta reclamant llibertat pels presos polítics 
Llegim en la premsa convencional comarcal que la pancarta que reclama la llibertat pels presos polítics tornarà a estar penjada al balcó de l’edifici consistorial. Així serà després que el ple municipal celebrat dimecres a la nit per l’Ajuntament de Blanes (la Selva marítima, comtat de Girona) va recolzar una moció presentada per urgència per la CUP. La proposta va prosperar amb 13 vots a favor: ICV-EUiA, PDeCAT, ERC, Batega per Blanes i la CUP, mentre que Ciutadans i el PP van votar en contra. L’alcalde va donar llibertat de vot al grup PSC: Mario Ros, Pepa Celaya i Nicolás Laguna van votar en contra i Blai Vinaixa es va abstenir.
Val a dir que inicialment la moció incloïa quatre punts més que es van retirar per poder comptar amb el recolzament necessari d’altres grups perquè prosperés. En l’exposició de motius, es defensa que la proposta s’ha presentat arran de l’empresonament de càrrecs electres i de membres del legítim Govern de la Generalitat de Catalunya, i entenent que l’existència de presos polítics no és compatible amb la democràcia emanada per la ciutadania de Blanes. La pancarta es va penjar per primera vegada a finals d’octubre, i va ser retirada al cap de pocs dies. 

Un ple marcat per la profusió de mocions 
Finalment, de les 10 esperades propostes d’acord se’n van debatre 9, i totes elles van prosperar. Si seguim l’ordre cronològic, a primera del PSC en defensa del model d’escola catalana es va retirar abans del debat, mentre que la d’ERC per recuperar el poder adquisitiu del sistema públic de pensions la van recolzar tots els grups a excepció de Ciutadans i PP, que es van abstenir.
L’altra moció presentada per ERC per demanar el canvi de denominació de l’Avinguda Joan Carles I perquè passi a dir-se Avinguda de la República va prosperar amb els idèntics 17 vots a favor, però en aquest cas C’s i PP van fer-ho en contra. La proposta d’ICV-EUiA i Batega per recuperar la gestió pública de la xarxa Ter-Llobregat es va aprovar per unanimitat, però la presentada pels dos mateixos grups en defensa de la llibertat d’expressió i informació, l’art i la democràcia, va tornar a tenir de nou dos blocs: els 17 a favor del PSC, els proposants, PDeCAT, ERC i la CUP --ahir representada per un sol regidor-- i els vots en contra de C’s i PP.
En la següent moció d’ICV-EUiA i Batega amb motiu del 87è aniversari de la República del 14 d’Abril de 1931 i per la reivindicació dels mestres i les mestres republicanes també es van repetir els 17 vots a favor per un costat, i l’abstenció dels altres dos partits.
Per últim, les tres darreres mocions abans de la presentada per urgència per la CUP van prosperar amb la unanimitat de tothom: la de C’s per declarar la Diada de Sant Jordi Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat; la d’ICV-EUiA i Batega sobre el desplegament de la renda garantida de la ciutadania i la del PDeCAT per demanar l’adhesió a un programa de parcs urbans i xarxes saludables del Consell Comarcal amb la col·laboració de Dipsalut

Propostes  
Abans que arribés la part de control, la primera part del ple municipal va tractar cinc propostes d’acord de la Comissió Informativa General, d’Urbanisme i d’Hisenda. La primera, aprovada per unanimitat, va ser un tràmit administratiu necessari per a la definitiva dissolució del consorci per a la gestió de la TDT local. També es va aprovar unànimement el següent punt que ha establert les dues festes locals pel 2019: el 23 d’abril l’Aplec del Vilar i el 26 de juliol Santa Anna.
L’aprovació definitiva de l’ordenança per a l’atorgament d’ajuts per a la rehabilitació d’edificis d’ús residencial als barris de S’Auguer i Sa Massaneda es va aprovar amb els 11 vots a favor del PSC, PDeCAT, Ciutadans i PP; ERC va votar en contra; i la resta (ICV-EUiA, Batega i la CUP) es van abstenir.
Tot seguit, l’aprovació d’una addenda del Consell Comarcal de la Selva que estableix, entre d’altres, la recollida i control dels animals, va prosperar amb idèntic posicionament dels partits.
Per últim, l’acord de sanció d’un expedient per infracció de l’ordenança municipal de protecció, tinença i control d’animals, es va aprovar amb els vots a favor del PSC, PDeCAT, ERC, C’s, Batega i PP, mentre que tant ICV-EUiA com la CUP es van abstenir.
Val a dir que abans que se celebrés el ple ordinari, l’Ajuntament de Blanes va fer una sessió extraordinària amb un únic punt a l’ordre del dia: nomenar un canvi de representant polític a la societat Blanes Medi Ambient S.A. que, entre sessió i sessió, va celebrar una Junta General molt breu. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada