dijous, 29 de març del 2018

Setena jornada de la Primavera Catalana

Segueix la repressió de l’Espanya negra de sempre: el Govern del Regne porta l'alcaldessa de Girona a la Fiscalia. El delegat a Catalunya, Josep Enric Millo, l'acusa de «fer una crida a la Revolució i a la mobilització de la gent».  
El jutge delibera sobre la prohibició de l'Exèrcit a l'Expojove de Girona. L'advocat de Fira de Girona assegura que les forces armades van incomplir el codi ètic.  
Els CDR aixequen les barreres d'un peatge. Es tracta d'una nova mesura per demanar la llibertat dels polítics independentistes processats.  
La plaça de la repressió de l’1-0 a Aiguaviva canvia de nom. El poble, símbol de la brutalitat de les càrregues policials, aprova batejar la plaça Constitucional com a plaça 1 d’Octubre. És el resultat d’un procés participatiu veïnal iniciat per l’Ajuntament.  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 29/03/2018  
Girona/Aiguaviva (Gironès, comtat de Girona).-  

 Llegim en la premsa convencional gironina que amb aquests adjectius de partidista, , sectària, intolerant i intransigent va definir a l'alcaldessa de Girona ahir el delegat del Govern espanyol al Principat de Catalunya, Enric Millo, a la qual ha denunciat a la Fiscalia pel discurs que va fer el passat divendres enfront la creixent repressió espanyola. El delegat governatiu i veí de la ciutat de Girona va culpar Marta Madrenas de no representar «tots els gironins» i la va acusar de «fer una crida a la Revolució i a la mobilització de la gent en contra dels principis de la convivència».  
Per a Millo, aquestes declaracions van tenir com a conseqüència «que el mateix cap de setmana una sèrie de persones ataquessin la façana de la Subdelegació amb pintures, consignes i ultratges envers les dues banderes: l'europea i l'espanyola», uns fets pels quals la Guàrdia Civil ja ha obert diligències. «Una persona que es dediqui a calumniar no representa a Girona, la ciutat no són les 50 persones que estaven davant de la porta fent actes vandàlics», va assegurar, afegint que «l'alcaldessa en lloc de defensar el bé comú representa només una part».
Durant aquesta mateixa roda de premsa, Millo també va aprofitar per emetre un avís al president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, el qual considera que «està utilitzant el seu càrrec per fer proclames polítiques» i permetre «el segrest de les institucions catalanes per part d'independentistes radicals de la CUP i els CDRs». El delegat governatiu el va avisar que «si segueix els passos de la seva antecessora al càrrec -Carme Forcadell- «ja sap com pot acabar». En valoracions als esdeveniments i les protestes dels darrers dies, el representant de l'Estat espanyol va felicitar les actuacions dels Mossos d'Esquadra, i va assegurar que a Catalunya «hi ha hagut un increment de la violència». Per Millo el trencament de la CUP amb la resta de forces independentistes n'és la causa principal. 

Les reaccions a la notícia 
Marta Madrenas (PDeCAT), a través de les xarxes socials, va contestar «el mateix dia en què debuto al Parlament parlant sobre què entenem per normalitat democràtica, Enric Millo anuncia que em porten a Fiscalia per fer un discurs en base a un relat completament inventat».
També Sílvia Paneque (PSC) va reaccionar assegurant que «utilitzar la Fiscalia en aquest cas és empitjorar més la situació».
L’Estat portarà a la Fiscalia el discurs que l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va realitzar divendres al vespre durant la concentració a la capital gironina en protesta contra l’empresonament de Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa. El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va manifestar ahir des de Girona que Madrenas va “instal·lar” una tarima davant la Subdelegació gironina i “en un míting” va fer una “crida clara i concreta” a “la revolució i a la mobilització de la gent en contra dels principis que garanteixen la nostra convivència” mentre desplegava “un atac contra l’estat de dret, contra la democràcia, contra el govern d’Espanya i contra la independència del poder judicial”. Millo va carregar de nou contra Madrenas i en va criticar “l’actitud sectària, partidista i que ataca l’esperit de convivència”. Va detallar que la Subdelegació del Govern espanyol ha fet un informe complet dels fets i que la Guàrdia Civil ha obert diligències que s’enviaran a la fiscalia. La denúncia inclou el discurs de Madrenas i les pintades a l’edifici. Millo vincula la crida “a l’atac” de l’alcaldessa a “l’atac vandàlic” a l’edifici de la Subdelegació del Govern de l’Estat diumenge, quan al matí un grup de joves de La Forja va realitzar pintades de groc a la façana. 
Marta Madrenas va qualificar el relat de Millo de “completament inventat”. Madrenas va reaccionar a través de Twitter a l’anunci de portar el discurs de divendres a la fiscalia. “El mateix dia que debuto al faristol del Parlament parlant sobre què entenem Junts per Catalunya per normalitat democràtica, Enric Millo anuncia que em porten a la fiscalia per un discurs que basen en un relat completament inventat”, piulava Madrenas.
La portaveu del PSC al consistori gironí, Sílvia Paneque, en un comunicat, va qualificar les paraules de Madrenas d’ “irresponsables i inadequades” i considerava un “error” que Millo utilitzés “la fiscalia”. Va apostar “per rebaixar el conflicte”. 

El jutge delibera sobre la prohibició de l'Exèrcit a l'Expojove de Girona  
Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies a una banda, l'advocada de l'Estat, a l'altra, el lletrat de Fira de Girona, i al mig el jutge que haurà de resoldre. La vista de mesures cautelars, que servirà per decidir si l'Exèrcit té estand a l'Expojove d'aquest 2018, i en quines condicions, s'ha celebrat aquest migdia.
L'advocada de l'Estat quasi no ha intervingut. Només ho ha fet per ratificar la petició de les tres mesures cautelars que demana el Ministeri de Defensa. La primera, que les forces armades puguin participar al proper Expojove (que tindrà lloc de l'11 al 14 d'abril). La segona, que aquesta mateixa decisió es faci extensiva als tres anys de veto. I la tercera, que la Fundació Fira de Girona no pugui excloure la presència de soldats uniformats a l'estand.
El lletrat de Fira de Girona, però, ha defensat durant tres quarts d'hora els arguments que han portat Fira de Girona a sancionar l'Exèrcit i vetar-li la presència a l'Expojove. Hors ha recordat que l'any passat, dies abans del certamen, Fira de Girona i els responsables de les forces armades es van intercanviar diversos mails i cartes. Entre d'altres, Fira de Girona va fer arribar el seu codi ètic a l'Exèrcit (on s'hi recull el compromís de promoure "els valors de la pau i la no-violència") i va fer-li saber que podien participar al certamen, sempre i quan hi anessin sense uniforme. L'advocat també ha recordat que, en aquest cas, s'està davant d'un contracte en què la facultat de decidir-ne les condicions corresponia al Comitè Executiu de Fira de Girona i no al Ministeri de Defensa.  

Decisió "unilateral" 
Xavier Hors ha recordat, però, que el dia en què va començar l'Expojove, les forces armades van decidir "trencar aquest contracte" de manera "unilateral", perquè van acabar vestint d'uniforme. L'advocat ha dit, a més, que aquesta vulneració va ser "flagrant, clamorosa i patent". Entre d'altres, perquè els militars van entrar al certamen vestits de paisà i, un cop ja a l'estand, es van canviar de roba i es van posar "uniformes de campanya". Hors ha dit que això va degenerar en "aldarulls", perquè hi va haver protestes, i que es fessin "pintades" a l'exterior del recinte en contra de la presència de l'Exèrcit. A més, també ha recordat que les forces armades podrien haver enviat personal civil a l'estand i que, en tot cas, si bé dur uniforme és obligatori dins les instal·lacions militars, "hi ha una ordre ministerial que permet la possibilitat de decidir" si els membres de l'Exèrcit "vesteixen d'una o altra manera quan són fora". 

Només per a aquest 2018 
L'advocat de Fira de Girona també ha exposat que les mesures cautelars que sol·licita el Ministeri de Defensa són desproporcionades, perquè en realitat es refereixen "al fons de la demanda". Per això, ha sol·licitat al jutge que la seva decisió "no tingui efectivitat per tres anys", sinó només per a aquest 2018.
Al final de la vista, el titular del Jutjat de Primera Instància Número 1 de Girona ha comunicat a les parts que no marxaria de setmana santa "amb el viacrucis d'aquesta resolució pendent de resoldre". Per això, ha dit que prendrà una decisió avui mateix, però que no la comunicarà a les parts fins al proper dia hàbil. És a dir, dimarts a primera hora. La decisió, per tant, ja estarà presa --i redactada-- en les properes hores. Però per conèixer-la, caldrà esperar fins al 3 d'abril. 

Els CDR aixequen les barreres d'un peatge  a Montblanc 
A les 18:21 h el Servei Català de Trànsit (SCT) ha informat que s'ha tallat la sortida 8 de l'autopista AP-2, en terme municipal de Montblanc (Conca de Barberà) ja que membres dels CDR de la zona havien aixecat els peatges i convidaven els vehicles a passar sense fer efectiu el pagament. Els responsables de la infraestructura informen als conductors que com a alternativa poden deixar la via per les sortides 7 i 9. 

Bloquejada la frontera a Puigcerdà  
Tallada la frontera francesa a Puigcerdà (Baixa Cerdanya, comtat de Cerdanya) aquesta tarda per part del CDR

La plaça de la repressió de l’1-0 a Aiguaviva canvia de nom  
Llegim en la premsa convencional gironina que l’endemà de la repressió policial de l’1-O, a la plaça Constitucional d’Aiguaviva (Gironès, comtat de Girona), una pintada a la paret la rebatejava com a plaça 1 d’Octubre. Els veïns expressaven així la seva condemna per la brutal càrrega de la Guàrdia Civil, que havia llançat gasos lacrimògens. El clam popular s’ha formalitzat ara amb la publicació al Butlletí Oficial de la Província (BOP) del canvi de nomenclàtor. A punt d’expirar el termini d’al·legacions, l’alcalde, Joaquim Mateu, explicava que en les pròximes setmanes es buscarà una data per realitzar un acte públic per formalitzar el canvi de nom. 

Consens veïnal 
El canvi de nom de la plaça era una idea que s’estava gestant al cap d’un mes dels fets de l’1-O. Es buscava, però, el consens veïnal, en especial dels residents de la plaça. En aquest sentit, l’Ajuntament d’Aiguaviva va iniciar un procés participatiu mitjançant una enquesta popular. Es preguntava als 615 electors convocats, d’una població total de 763 veïns, si estaven d’acord a canviar el nom i, en cas afirmatiu, es donaven tres opcions: plaça 1 d’Octubre, plaça La Llibertat i plaça La República. Els 167 veïns que van votar (un 27% dels electors) van optar majoritàriament per la plaça 1 d’Octubre (134 vots), seguida per La Llibertat (7) i La República (4). En canvi, 22 veïns van votar per mantenir el nom de plaça Constitucional. En el ple del mes de febrer, el Consistori va aprovar per unanimitat iniciar el canvi de nom. L’alcalde, Joaquim Mateu, va destacar que, si bé no era la primera població que dedicava una plaça a l’1 d’Octubre, posava èmfasi en el fet que: “Més que ningú, els veïns d’Aiguaviva hem de fer-ho pels fets lamentables que van succeir aquell dia”.  

Violència policial i solidaritat de la gent    
Aiguaviva simbolitza la brutalitat de l’1-O: els veïns defensaven la plaça on hi ha l’ajuntament, únic col·legi electoral, amb una fideuada popular. A l’hora de la sobretaula, una quarantena d’agents de la Guàrdia Civil van irrompre per tancar el local electoral però els veïns s’hi van resistir. A més dels cops de porra van llançar gas pebre. Com a conseqüència, deu persones han haver de ser ateses per irritacions. Entre els ferits hi havia l’exrector de la Universitat de Girona Pep Nadal a qui van colpejar fortament. La solidaritat es va exemplificar massivament l’endemà quan unes 10.000 persones van omplir Aiguaviva. L’èxit de la convocatòria va col·lapsar la carretera de Santa Coloma de Farners.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada