dimarts, 20 de març del 2018

La meitat de les granges de l’Alt Empordà vulneren alguna normativa ambiental

Les faltes més comunes són per contaminació atmosfèrica, producció de residus o aspectes administratius.   


 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 20/03/2018   
Sant Climent Sescebes/Masarac/Cabanes/ Pedret i Marzà (Alt Empordà, comtat de Peralada).-  

Segons informa el setmanari Hora Nova les inspeccions periòdiques que el Departament de Territori i Sostenibilitat (TES) de la Generalitat de Catalunya fa als establiments que tenen una alta incidència ambiental demostren que només la meitat de les explotacions alt-empordaneses compleixen el reglament. Els controls permeten comprovar el grau de compliment de les prescripcions i les determinacions fixades per les autoritats ambientals. I de les 19 instal·lacions inspeccionades el 2017, per exemple, només nou complien satisfactòriament tota la normativa. Uns percentatges que són molt similars als d’anys anteriors.
Entre els establiments que no s’ajustaven a la legalitat n’hi ha dos de Cabanelles, dos de Cabanes, un de Riumors, un de Sant Climent Sescebes, un de Siurana, un de Vilamalla i el dipòsit controlat de Pedret i Marzà. Les faltes més comunes són per contaminació atmosfèrica, producció de residus, funcionament de les activitats o aspectes administratius. Els inspectors van qualificar els incompliments de «rellevants» o «molt rellevants» i, malgrat que la meitat dels propietaris van presentar al·legacions que se’ls van acceptar parcialment, la Generalitat els va sancionar i els va obligar a adoptar les mesures correctores pertinents.
Sis establiments més sí que s’ajustaven satisfactòriament a tota la normativa, i els quatre restants complien les condicions malgrat que s’hi van detectar algunes mancances «poc rellevants». En aquests casos, els titulars (un de Llers, un de Masarac, un de Ventalló i un de Vilamalla) no seran sancionats però sí que hauran d’adoptar les mesures de prevenció necessàries. 

Nova campanya 
Fa uns dies la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del TES va aprovar el programa d’inspecció ambiental integrada de Catalunya per al 2018. La planificació forma part del Pla d’inspecció 2017-2019, que vol garantir el control ambiental de 1.456 establiments catalans. Aquest any, la Generalitat visitarà 671 establiments catalans, que es poden classificar en quatre grups d’activitats: industrials i energètiques, gestió de residus, dipòsits controlats de residus i grans explotacions ramaderes. A l’Alt Empordà, inspeccionarà 21 establiments (dos més que l’any passat): disset explotacions ramaderes (de cria de gallines ponedores, porcs d’engreix i truges reproductores) i quatre indústries.
Des del 2014 ja s’han fet més de 2.300 inspeccions programades arreu del país. I enguany, com a novetat, també se’n faran de no programades per verificar el cessament d’activitats; investigar denúncies, accidents i incidents, o comprovar la correcció dels incompliments detectats en visites anteriors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada