dimarts, 20 de març del 2018

GdC vol que el raper Valtonyc actuï al Porta Ferrada de Guíxols


El Festival Còmic posa la llibertat d'expressió a debat a l'antiga presó de Figueres:
Valtònyc, Hasél, Cassandra, Jordi Pesarrodona i Jair Domínguez prendran el torn de paraula.  
El PDeCAT vol que un espai recordi a Guíxols l’1 d’octubre i aposta per les rondes Nord o la de Llevant, o el parc de les Dunes, sense veïns o que en tenen pocs.  
El govern municipal ganxó ho remetrà a la Comissió del Nomenclàtor 
A Girona fan malbé uns tòtems solidaris.  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 20/03/2018  
Guíxols (Vall d’Aro, Baix Empordà, comtat de Girona).-  

Llegim a Tribuna Ganxona que la formació Guíxols des del Carrer (GdC) vol que el Festival de la Porta Ferrada sigui un clam per la llibertat d’expressió, i per això proposa que el cantant Valtònyc formi part del cartell.
Josep Miquel Arena Beltrán, conegut artísticament com a Valtònyc, és el cantant de rap condemnat a tres anys i mig de presó per un delicte d’injúries a la corona per les lletres de les seves cançons i a qui GdC, mitjançant una moció en el ple municipal d’aquest mes (dijous 22 de març, 21:00h), proposarà perquè formi part a títol simbòlic del cartell del 56è Festival Porta Ferrada un cop fetes les gestions oportunes.
Aquesta formació presentarà aquesta moció per posar de manifest que en l’actualitat s’està limitant el dret a la llibertat expressió, “un dels drets fonamentals de la Constitució i de la democràcia”, amb una “escalada repressiva dels poders de l’estat dirigida contra aquelles persones que de manera lliure expressen les seves idees”, i mostrar un ferm compromís amb la defensa de la llibertat d’expressió. Per això, i també per denunciar que “en l’actual marc legal certes expressions artístiques es puguin considerar delicte”.
La moció també insta als grups parlamentaris del Congrés de Diputats perquè promoguin els canvis legislatius necessaris per tal de possibilitar el ple exercici de la llibertat d’expressió. 

Altres mocions al ple municipal del mes de març 
Aquesta moció és una de les 3 que el grup de GdC va presentar ahir dimecres en el marc de les Comissions Informatives. Les altres dues fan referència al proper 14 d’abril, en què coincidint amb el 87è aniversari de la II República, volen que s’hissi la bandera tricolor republicana a la plaça Miquel Murlà, al costat del monument a les víctimes de la Guerra Civil, l’una; i l’altra és per demanar revertir les declaracions d’IVA que el Ministeri d’Hisenda està fent a entitats culturals de Catalunya i ressaltar el reconeixement del nostre municipi cap a  les entitats culturals i mitjans de comunicació afectats pel seu compromís de servei públic.
Una altra moció la presentarà CiU, referent a la defensa del model educatiu i d’immersió lingüística al Principat de Catalunya, tot i que s’està treballant per fer un text conjuntament amb les altres forces. Aquesta serà la segona del grup majoritari a l’oposició, ja que també en presentaran una que proposa donar el nom 1 d’Octubre a un espai públic de la nostra ciutat. CiU i MES també en presentaran una demanant que s’expliqui el resultat de les troballes arqueològiques de la plaça Abadia i que aquestes siguin visitables i com poden afectar el futur projecte del Museu Thyssen.
Altres temes que aniran al ple municipal, a proposta del govern de l’Ajuntament ganxó, són el Pla d’Igualtat intern de l’Ajuntament, el Reglament que regula els treballs en benefici de la comunitat com a mesures alternatives a les sancions previstes per les infraccions tipificades a l’ordenança municipal de convivència ciutadana, una proposta d’amortització de deute bancari,  l’adhesió al nou conveni de referència amb el Xaloc sobre el Pla d’Assistència Contable o l’aprovació del Manual de normes i procediments per a la gestió del patrimoni de l’Ajuntament. 

El Festival Còmic posa la llibertat d'expressió a debat a l'antiga presó de Figueres 
Segons EMPORDA.INFO després de l’últim espectacle de la programació del Festival Còmic de Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú), Todos a la cárcel d’Impro Barcelona, es podrà romandre a l’antiga presó de Figueres encara una estona més. En consonància amb moltes altres iniciatives arreu del país, es donarà veu a persones afectades per l’actual retrocés democràtic del dret a la llibertat d’expressió.
Qui podia pensar que els drets fonamentals que fins ara ens emparaven quedarien en paper mullat? Només les calúmnies haurien de ser censurables. Sempre que es tanqui una porta a la lliure expressió se n’ha d’obrir una altra. El dilluns 2 d’abril de 2018 a les 18:30h una antiga presó restarà oberta al debat com a símbol potent de la lluita pels drets i les llibertats.
Aquest debat és d’entrada gratuïta i hi intervindran Pablo Hasél, Valtònyc, Cassandra Vera, Jordi Pesarrodona i Jair Domínguez. També intervindrà Alexandra Rodríguez, advocada penalista i membre del col·lectiu Dret Defensa Girona. La periodista encarregada de lligar totes aquestes veus serà Anna Punsí, especialitzada en l’àmbit de successos i tribunals.
El raper lleidatà Pablo Rivadulla, Pablo Hasél, ha estat condemnat per l’Audiència Nacional a dos anys i un dia de presó, a més d’una multa de 24.300 euros que si no paga pot comportar un altre any de presó. Se l’acusa d´"enaltiment del terrorisme per injúries i calúmnies contra la Corona i utilització de la imatge del rei" i per "injúries i calúmnies contra les institucions de l’Estat" en les seves cançons i en publicacions al seu compte de Twitter.
Hasél el 2014 ja va ser condemnat a dos anys de presó pel Tribunal Suprem també per delicte d´"enaltiment del terrorisme", enfrontant-se en total a una possible pena de 5 anys de presó.  
El mallorquí Josep Miquel Arenas Beltrán, Valtonyc, ha de complir una condemna del Tribunal Suprem de tres anys i sis mesos, declarat culpable de tres delictes: "enaltiment del terrorisme i humiliació de les víctimes", "calúmnies i injúries greus a la Corona" i "amenaces" contra Jorge Campos, president d’Actúa Baleares.
Cassandra Vera també va passar per l’Audiència Nacional i va ser en un principi condemnada a un any de presó per un delicte d´"enaltiment del terrorisme" i "humiliació a les víctimes del terrorisme" per 13 tuits que va fer entre el 2013 i el 2016 sobre el president del govern de la dictadura franquista Luis Carrero Blanco. A principis d’aquest mes de març, però, el Tribunal Suprem va absoldre la tuitera murciana després de concloure que la sanció per la via penal era desproporcionada.
El regidor de Sant Joan de Vilatorrada (Bages) Jordi Pesarrodona ha estat imputat per un presumpte delicte "d'odi" i "resistència greu" durant els escorcolls de la Guàrdia Civil a diferents conselleries de la Generalitat el 20 de setembre del 2017. Pesarrodona va romandre inofensiu durant unes tres hores al costat dels agents que custodiaven la porta del Departament de Governació de la Generalitat amb un nas de pallasso posat, esdevenint una de les imatges virals de la jornada. El dia 1 d'octubre el seu poble va ser reprimit per la Guàrdia Civil en dos dels col·legis electorals del municipi, essent ell mateix víctima dels cops de porra.
Per últim, l’escriptor, presentador i humorista figuerenc Jair Domínguez que actualment copresenta el programa Està passant de TV3 amb Toni Soler i Òscar Andreu, va ser citat a declarar a l’Audiència Nacional per un presumpte delicte "contra la Corona" amb motiu d’una entrevista al programa Bestiari il·lustrat del Canal 33, emès l’octubre de 2012, on apareixia amb unes pistoles de joguina simulant pràctiques de tir amb dibuixos de personalitats destacades, entre les quals hi havia el rei Juan Carlos I. Finalment ell i Bibiana Ballbè, presentadora del programa, van ser absolts. 

El PDeCAT vol que un espai recordi a Guíxols l’1 d’octubre i aposta per les rondes Nord o la de Llevant, o el parc de les Dunes, sense veïns o que en tenen pocs
Llegim en la premsa convencional comarcal que el grup del PDeCAT a l’Ajuntament de Guíxols du dijous al ple una moció per reclamar que el nomenclàtor de la ciutat inclogui la denominació d’1 d’Octubre assignada a alguna via o espai públic, per donar “reconeixement a tots els votants i també a tots el voluntaris, alcaldes i alcaldesses, electes locals i treballadors públics que van fer possible que es votés”.
Com a opcions, plantegen dues de les rondes --la Nord o la de Llevant-- o el parc de les Dunes del districte de Sant Pol, i proposen l’alternativa d’incorporar-hi la referència com a afegitó a la nomenclatura actual, per evitar el trasbals burocràtic s’haver de modificar adreces i documents registrals. Tampoc no tanquen la porta a considerar altres possibilitats.
La portaveu del PDeCAT, Dolors Ligero, argumenta que el canvi de nomenclatura de la ronda de Llevant o el parc de les Dunes no implicaria cap problema a privats, ja que són dos espais de prou rellevància però sense cap propietat encara edificada amb façana. En el cas de la ronda Nord, només hi ha tres blocs construïts i habitats, però sí que s’afectaria algunes veïnes o alguns veïns. 

Pendents de la Comissió de Nomenclàtor
Des del govern municipal ganxó, el regidor Josep Saballs no avançava encara el sentit del vot, però insistia que la qüestió hauria de passar per la comissió del nomenclàtor, un òrgan previst, però encara sense activitat, que també haurà de dirimir altres canvis de denominació proposats en els últims temps.
En la llista d’espera hi ha la Plaça de la Llibertat --un parc públic situat a tocar dels anomenats pisos verds del Sot dels Canyers on la CUP va proposar la nova nomenclatura-- o el futur de la denominació de la rambla Joan Vidal --amb una moció de GdC aprovada al ple municipal per retirar-ne el nom pel fet que va ser un tractant d’esclaus--. 

A Girona fan malbé uns tòtems solidaris  
Llegim en la premsa convencional gironina que han fet malbé els quatre tòtems amb la imatge dels consellers Oriol Junqueras i Joaquim Forn i els representants d’Òmnium Cultural i l’ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, que estan instal·lats a la plaça Independència de Girona. Les escultures, que van aparèixer el diumenge al matí amb les cares retallades, van ser creades a través de donacions per un grup de veïnes i veïns de Lladó (Alt Empordà, comtat de Besalú), a través de l’Ateneu Cim d’Estela, i recorren tot Catalunya perquè no s’oblidi que continuen a presó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada