dilluns, 19 de març del 2018

Els arqueòlegs ultimen l’excavació sota la plaça Abadia de Sant Feliu de Guíxols, l’espai on l’actual govern municipal vol aixecar l’edifici del Museu Carmen Thyssen

PDeCAT, MES  i CUP proposen debat sobre l’interès dels vestigis arqueològics medievals i patrimonials del monestir de Guíxols.  
El regidor i exalcalde Pere Albó defensa el projecte a Can Serra 
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 19/03/2018  
Guíxols (Vall d’Aro, Baix Empordà, comtat de Girona).-  

Llegim en la premsa convencional comarcal que el projecte del Museu Carmen Thyssen a Sant Feliu de Guíxols (Vall d’Aro, Baix Empordà, comtat de Girona) enfilava aquest mandat una enèsima recta final només amb la inversió a terminis de l’Ajuntament ganxó. L’alcalde, Carles Motas (TSF), i la baronessa van anunciar al juliol un nou acord, pel qual Thyssen hi posarà 133 quadres de la seva col·lecció de pintura catalana durant vint anys i, el consistori, un edifici continent nou de trinca adossat al monestir benedictí del segle XVIII. La idea, però, implica edificar en un terreny complicat, amb restes arqueològiques del monestir medieval. Així, al subsòl de la plaça Abadia de Sant Feliu de Guíxols, els arqueòlegs ha tret a la llum restes de les estructures defensives del fossar del monestir primigeni, que podrien datar del segle XIV o abans. 

Debat obert i petició d’una comissió de seguiment dels treballs arqueològics   
El debat sobre la preservació de restes arqueològiques i patrimonials està servit. Motas sosté que “no condicionen per a res el projecte”. La prospecció dels arqueòlegs, que han excavat fins a l’estrat de roca verge on s’assentaven les estructures, acabarà abans de setmana santa. I els plans, de moment, són tornar a cobrir els vestigis.
En espera que posteriorment la recerca arqueològica es plasmi en un informe oficial que estudiarà Patrimoni de la Generalitat, l’alcalde ganxó té l’expectativa que l’edifici trobi encaix en l’emplaçament.
En canvi, els grups municipals del PDeCAT, de MES i de la CUP demanaran, dijous al ple de l’Ajuntament, que es creï una comissió de seguiment de l’excavació arqueològica i es debatin al ple les troballes d’edificacions medievals.
Segons El Punt Avui l’alcalde no tanca la porta a parlar-ne, però manté el full de ruta que permeti adjudicar la redacció del projecte d’obres cap a l’estiu i treballar perquè “el museu sigui una realitat el 2020”. 

Ball històric d’emplaçaments  
La primera notícia sobre el projecte va saltar un llunyà novembre del 1999. Les relacions entre la baronessa i els successius governs municipals ganxons eren --i continuen sent-- bones i la col·laboració pictòrica empresa en el darrer mandat d’Antoni Juanals (PSC), amb la cessió de quadres de Carme Cervera per a mostres dedicades al pintor adoptiu Josep Amat, va afavorir que --ja amb CiU al govern municipal--, l’alcalde Joan Alfons Albó i el regidor Josep Amat, fill de l’artista, arrenquessin el primer anunci de la baronessa sobre el desig de bastir un museu de pintura catalana contemporània al municipi ganxó  on Cervera manté la seva estimada residència estival del mas Mañanas des de la dècada del 1960.
El municipi va oferir com a seus el monestir --poc adient per a un museu pictòric per la seva arquitectura interior-- i l’antic hospital, que aleshores estava pendent de deixar de funcionar com a geriàtric. Per apuntalar el finançament del projecte, Albó i Amat van jugar la carta d’implicar-hi el govern amic de la Generalitat, aleshores en la recta final de l’era Pujol. L’aleshores conseller del Departament de Cultura, Jordi Vilajoana, va posar l’estiu del 2000 cinc-cents milions de pessetes (tres milions d’euros) sobre la taula per a la reforma de l’hospital, però com que el recinte no es va buidar fins al 2004 i la Generalitat va començar a estirar per l’altre costat --per ampliar la cessió d’obres i reforçar l’exposició al MNAC barceloní-- els terminis es van començar a dilatar en el temps.
Amb el pas dels anys, va començar el ball de governs, primer a la Generalitat, amb el tripartit de Pasqual Maragall i la consellera Caterina Mieras al Departament de Cultura, que va fer caure el Museu Carme Thyssen ganxó de la llista de prioritats el 2004. Posteriorment, el 2007, també hi va haver relleu al capdavant del Consistori ganxó i la nova coalició del PSC, TSF, ERC i ICV va plantejar un canvi d’emplaçament, per acostar-lo al pol d’atracció del monestir.
L’exalcalde Pere Albó, que ho va ser entre el 2007 i la moció de censura del 2010, va pensar en l’antiga fàbrica surera Serra Vicens, i va aprofitar els aleshores governs amics a l’Estat (PSOE) --amb el ministre César Antonio Molina-- i la Generalitat (PSC, ERC i ICV-EUiA) --Ferran Mascarell-- per repensar el projecte i fer-lo més ambiciós, entre 12 i 15 milions d’euros.
La crisi capitalista, però, va ajornar sine die l’operació. CiU va recuperar l’Alcaldia ganxona el 2011, amb Pere Albó (PSC) com a tinent d’alcalde de Cultura, però es va apostar per engegar exposicions anuals de petit format al Palau de l’Abat --entre 50 i 60 obres diferents cada estiu-- i, en espera que cristal·litzessin les subvencions alienes per al projecte de Can Serra, la negociació per expropiar la fàbrica no va acabar de reeixir. 

Govern municipal de TSF, ERC i PSC
L’actual govern municipal de TSF, ERC i PSC, en canvi, va preferir estalviar-se adquirir el continent privat i va renunciar al preacord de compra de Can Serra, on ara Pere Albó alerta que s’hi podrien arribar a aixecar pisos a escassos metres del monestir. En canvi, sí que han optat per recuperar el jardí privat de Can Blasco, que envoltaria el nou edifici del museu aixecat en terreny públic. Tot plegat, més econòmic, però trufat de restes arqueològics al subsòl i amb el repte d’adossar-lo al conjunt barroc. 

El regidor i exalcalde Pere Albó defensa el projecte a Can Serra 
Exalcalde amb el PSC, i ara regidor de MES, Pere Albó reivindica el projecte abandonat a la fàbrica de Can Serra, “amb un projecte pagat pel Ministeri de Cultura i 6 milions compromesos pel govern de l’Estat, 4 per part de la Generalitat i 1 de la Diputació”, que haurien minimitzat la despesa per al Consistori ganxó. Per això creu que, encara que la xifra pressupostada ara es rebaixi a 6 milions, assumir-los amb fons municipals sortirà més car.
Albó representa els dubtes sobre el projecte annex al monestir en el ple, en principi per l’afegit d’un nou edifici enganxat al conjunt monàstic. I ara encara més per l’aparició dels vestigis arqueològics i històrics al subsòl. 

“Les restes creiem que s’haurien de conservar, independentment que volem que es faci el museu” 
Segons TRIBUNA GANXONA per part d’altres grups del Consistori, Quimet Clarà (PDeCAT) explica que l’equip de govern (TSF, PSC i ERC) es plantejava treure la qüestió de les restes arqueològics i medievals al ple municipal. “Molta gent ens pregunta sobre les restes i creiem que s’haurien de conservar, independentment que volem que es faci el museu”, resumia. 

“El primer ha de ser el patrimoni i la història”  
La fins ara regidora de la CUP, Elena Delgado, també admetia que estan seguint les novetats setmana a setmana, i malgrat la prudència, en espera dels resultats, assenyalava que “el primer ha de ser el patrimoni i la història”, ja que no és cap novetat que la formació s’oposa a finançar amb diners públics un museu privat.
Des de GdC, Jordi Lloveras prefereix deixar la decisió en mans dels experts, tot i que el projecte de museu fix tampoc els agrada. Es mostren més partidaris de mantenir la col·laboració actual amb exposicions periòdiques.
L’objectiu paral·lel de la moció de MES serà “debatre la conveniència de la construcció de l’edifici annex”, un projecte encarrilat aquest mandat amb un pressupost de sis milions d’euros, en comptes dels 15 en què s’havia xifrat fer-lo a la propera fàbrica de Can Serra. Albó, però, sosté que el projecte del 2009 es podria pressupostar a la baixa i que a tocar del monestir es pot acabar encarint.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada