dimarts, 13 de març del 2018

35 anys per aturar la degradació de la zona volcànica de la Garrotxa


La Generalitat preferí en 1991 un acord indemnitzador abans de clarificar legalment si l'espoliació de les grederes s'havia perpetrat a partir d'una falsificació fraudulenta de la qualificació de greda com a mineral.  
 
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 13/03/2018  
Olot (La Garrotxa, comtat de Besalú).-   

 En la història de la salvaguarda de la zona volcànica de la Garrotxa durant el franquisme tardà i la denominada Transició el nus del conflicte era la paraula greda, roca del tipus lapil·li com deia l'Instituto Geológico Minero i sostenia l'empresa Lava para la construcción S.A. i no, com s'havia aconseguit falsificar des del Consejo Superior de Minería del Ministeri d'Indústria, d'acord amb Petrofísica Ibérica S.A. --una societat plena de gent del règim franquista--, un mineral del tipus pedra tosca o «pómez», cosa que augmentava la possibilitat d'extraccions. La cosa va anar a tribunals de la competència i tot, però, quan hi va haver sentència, l'any 1975, heus aquí que les dues empreses es van unir formant Minas de Olot SA i l'extracció de gredes d'ambdues esdevingué un negoci rutilant durant una colla d'anys. Les tones de greda per fer milions de totxanes per a les construccions de la Costa Brava, per la seva consistència havia arribat a les cimenteres. S'extreien 200.000 tones l'any. El Dr. Soler Sabarís, el 1977 va denunciar a La Vanguardia que es venien els volcans a cent pessetes la tona. Allò, semblava que no ho aturaria ningú. Però just aquell any començà la campanya «Salvem els volcans!».
La lluita en què estava posat el periodista ecologista olotí Santi Vilanova a la comarca tenia moltes cares. L'any 1975 pugnà per aturar el projecte telefèric a Santa Margarida, que era una excusa per aconseguir noves extraccions. Aquell mateix any, el BOE publicava la possibilitat d'extracció de minerals radioactius a la zona volcànica de la Garrotxa. Per postres, l'abocador d'escombraries del Croscat, no resultava gens salubre de cara a les capes freàtiques d'aigua.
La zona volcànica garrotxina va patir les primeres autoritzacions per explotar-ne les grederes el 1961. La Llei de Protecció 1982, que donava vuit mesos per a l'extracció de gredes i creava un «paratge nacional de interès natural» amb suposades àrees de reserves integrals protegides s'abocà la Disposició d'espais protegits del juny de 1985, que convertia el paratge natural amb zones d'espais protegits en simple Parc Natural, denominació menys exigent segons els experts.
Justament aquell any 1985, el conseller d'Indústria i Energia de la Generalitat de Catalunya, l'olotí Joan Hortalà, feia un acord amb els accionistes de Minas de Olot SA, els extractors de gredes a un ritme de 200.000 tones l'any (que augmentà els anys següents), mitjançant el qual renunciaven a les concessions i es comprometien a restaurar totes les zones excavades, a canvi de permetre'ls-hi l'extracció de 2,7 milions de tones de la vessant nord del Croscat en concepte de «revalorització» de l'àrea amb finalitats didàctiques i científiques. Aquell «pacte» es va entendre com una nova forma d'explotació encoberta fins al punt que la Comissió Científica Assessora, creada per l'Ajuntament olotí el 1977 dimití en ple. La cartografia que ja havia lliurat a inicis de 1978 denunciava la destrucció irreversible de dotze cons volcànics de la quarentena de la zona. S'organitzà aleshores una campanya amb el lema «No al pacte!» que recollí milers de firmes. En definitiva, amb la Llei del Parc Natural l'explotació seguia a ritme creixent, sobretot als volcans de Santa Pau i l'empresa ja tenia altres zones filustrades al municipi de les Preses i a la vall del Llèmena.
De fet, la paralització d'extraccions no s'assolí fins el 21 de desembre de 1990, gràcies a una mena de «segon pacte»: la compra per part de la Generalitat de la majoria d'accions de Minas de Olot SA per part de l'empresa pública Eplicsa per 262,1 milions de pessetes (1.575.252,7 euros), que no es van pas liquidar a fi que el Departament de Medi Ambient, creat aquell 1991, procedís a l'expropiació de finques i pogués iniciar el programa de restauració. Restauració? Van caldre una dotzena d'expedients per incompliments.
35 anys per aturar la degradació d'aquell paisatge. La darrera corrua de camions de greda sortí d'Olot el 10 de maig de 1991 cap a Montmeló (Vallès Oriental), perquè s'havien compromès per a la construcció de les pistes de Fòrmula 1 del Circuit de Catalunya. La Generalitat preferí un acord indemnitzador abans de clarificar legalment si l'espoliació de les grederes s'havia perpetrat a partir d'una falsificació fraudulenta de la qualificació de greda com a mineral.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada