dilluns, 19 de febrer del 2018

T-66, JUDICI DE MOLT ALTA TENSIÓ

No hay texto alternativo automático disponible.Jornada de solidaritat a Girona el dissabte 24 de febrer i que consistirà amb una taula rodona de lluites pel territori, d’un dinar popular i d’una manifestació a les 17:00h.  
El 27, 28 de febrer, 1 i 2 de març es celebrarà el judici a l’Audiència Provincial de Girona. Us esperem a les portes per donar suport a les persones encausades. 


T-66, JUDICI DE MOLT ALTA TENSIÓ  
El 8 de gener del 2018 va fer quatre anys de l’acció de desobediència i resistència duta a terme des de l’Assemblea No a la MAT Girona a Fellines (Viladasens), on un cop més es va mostrar l’oposició a línia de Molt Alta Tensió impulsada per Red Eléctrica de España (REE). Un activista va encadenar-se sota terra en el punt on s’havia de construir la torre 66 de la MAT, per impedir-ne la construcció dels fonaments i per denunciar els incompliments de Generalitat de Catalunya pel que fa a distàncies mínimes de seguretat per a edificacions aïllades.
El fort dispositiu policial i les càrregues contra les persones que manifestaven el seu suport a l’acció va fer que diverses persones resultessin ferides, algunes amb el braç trencat. Setmanes més tard, tres persones van ser detingudes, i finalment sis persones van resultar imputades amb peticions d’entre un any i mig i set anys de presó per oposar-se a la MAT i donar suport a l’acció.
Però l’oposició a aquesta infraestructura no va començar aquí. S’inicià fa més de 15 anys amb l’aprovació inicial del projecte. El promotor de la infraestructura (REE) va subdividir en diferents trams la seva construcció, fet que va provocar una dispersió de la lluita en el temps i en l’espai. Van sorgir diferents assemblees, plataformes, i una forta oposició popular que es va traduir en múltiples accions de rebuig: recollides de signatures, consultes populars, articles a premsa, manifestacions massives, accions directes de desobediència, denúncies per la via del contenciós administratiu, etc.
La premissa bàsica de les reivindicacions sempre ha estat d’oposició a la MAT i al model energètic que representa, amb la reivindicació que no la volem “ni aquí ni enlloc”, però tampoc “ni aèria ni soterrada”. És una lluita que va més enllà de la línia en si, i que es rebel·la contra el model energètic i econòmic que les grans empreses de l’oligopoli, amb el suport de la UE, els estats i els governs regionals ens imposen constantment.
Un model basat en la construcció de macroinfrastructures innecessàries, lleis antisocials, control ciutadà i mesures dissenyades per les forces capitalistes per dominar i sotmetre la població. L’exemple d’imposició de la MAT a les comarques gironines es reprodueix a altres parts del món i dels Països Catalans, on es construeixen grans infraestructures energètiques i viàries (gasoductes, línies MAT, ports, projectes d’extracció de combustibles fòssils, fracking, etc.).
Per exemple, actualment a les comarques gironines plana l’amenaça del MIDCAT, un gran gasoducte que tornarà a trossejar el territori.
Des de la campanya “Judici de Molt Alta Tensió” ens oposem al model energètic centralitzat, opac i fòssil que representa la MAT i els seus impulsors, REE, i en última instància la patronal de l’energia UNESA. Ens hi oposem perquè és insostenible, contaminant i antidemocràtic, malbaratador de recursos naturals i responsable del canvi climàtic, ja que està basat en les energies fòssil i nuclear. Cal recordar que la principal finalitat de la MAT és generar i transportar energia per engreixar els beneficis de l’oligopoli elèctric.
Cal tenir en compte que aquest model energètic és la conseqüència d’un sistema econòmic, el capitalisme, devorador de recursos naturals i humans per al benefici de les elits. El benestar social, de les persones i de la terra és un impediment per al desenvolupament del capitalisme neoliberal, i per aquest motiu ens trobem aixafades, reprimides, desnonades, acomiadades i subjugades.
D’altra banda volem denunciar el paper de les diferents administracions públiques que s’han posicionat al costat del lobby elèctric. És habitual veure directius i alts càrrecs públics intercanviant-se cadires per omplir-se les butxaques amb diners públics -les anomenades portes giratòries- i fent comunes les causes judicials per adjudicacions il·lícites. Però la complicitat del governs de l’Estat i la Generalitat amb les elèctriques no s’acaba aquí. L’Estat espanyol va declarar el projecte “d’utilitat pública” l’any 2012, de manera que el va blindar contra la lluita administrativa que s’estava duent a terme, i va assegurar-se alhora l’expropiació forçosa dels propietaris que es neguessin a pactar. Però també múltiples ajuntaments i la mateixa Generalitat n’han estat còmplices, facilitant l’execució i protecció del projecte i negant-se a escoltar a les veïnes i opositores a la línia per donar via lliure a REE.
No oblidem que la MAT és un projecte que només genera beneficis privats, que no aporta energia al territori perquè és una “autopista elèctrica”, concebuda per a la importació i exportació d’energia segons les necessitats i els preus del mercat europeu i nord-africà. Així, utilitza l’energia com una mercaderia, permetent i essent responsable de l’anomenada pobresa energètica, una altra forma de misèria que colpeja la societat. No ens sorprèn, doncs, que per mantenir aquesta situació les diferents administracions posin les forces de seguretat a disposició dels interessos empresarials i l’aparell judicial els segueixi el joc com si la justícia fos cega.
Davant d’aquesta imposició, la reacció de moltes opositores ha estat actuar. Per això volem reivindicar l’acció de desobediència com a una eina de lluita legítima contra el capitalisme i les institucions que li donen suport, que no escolten la gent que s’oposa a aquest model. Per aquest motiu, reivindiquem la desobediència i la confrontació directa per a qüestionar aquest sistema econòmic i fer palesa quina és la veritable cara de les elits governants. Defensem l’acció com una opció vàlida i prioritària, no pas com a últim recurs davant d’altres vies fallides, siguin administratives o judicials.
D’altra banda, denunciem com s’ha reprimit i perseguit aquesta i altres lluites, amb l’objectiu de desgastar i atemorir les persones que en formen part i criminalitzar-les per deslegitimar la mobilització. Cal recordar que en aquest cas, com en d’altres, es van emprar mitjans repressius (dispositius de “seguretat” i controls, militarització de la zona, càrregues policials, etc.) en un clar abús de poder per part del Govern.
També denunciem la forma com es van identificar i van ser denunciades les sis persones encausades. El dia dels fets cap persona va ser identificada presencialment per part dels Mossos. Tot i això aquestes sis solidàries van ser reconegudes i assenyalades a posteriori per les brigades d’informació, per ser utilitzades com a caps de turc i atribuir-los un seguit de delictes de coaccions,atemptat a l’autoritat,lesions i desordres públics. Segons llei de protecció de dades és il·legal crear fitxers de persones segons la seva ideologia, militància, creences, orientació sexual, etc.; per la qual cosa denunciem aquesta pràctica policial tan habitual d’elaborar i usar fitxers polítics per identificar i denunciar activistes.
Per tot això, continuarem lluitant per la preservació del territori de la destrucció salvatge del capitalisme i els seus tan anhelats beneficis econòmics. Fem una crida a la jornada - manifestació unitària convocada el dia 24 de febrer en contra les agressions al territori i en solidaritat a les persones imputades,que s’enfronten a unes penes de 2 a 7 anys de presó per defensar el territori, la gent que hi viu i per crear alternatives al model capitalista.
El 27, 28 de febrer, 1 i 2 de març es celebrarà el judici a l’Audiència Provincial de Girona. Us esperem a les portes per donar suport a les encausades.
La solidaritat, la nostra millor arma!
No a la MAT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada