Imatge de l´activista que es va enterrar en contra de la MAT. |
20.227 euros és la quantitat econòmica que Red Eléctrica Española reclama als sis activistes.
«L’acció anti-MAT a Fellines responia al dret a protesta».
Els fets es remunten al 2014, quan un noi es va enterrar en un cotxe per intentar aturar la construcció de la Torre 66 de la línia de molt alta tensió.
Al banc dels acusats hi ha sis activistes i un mosso.
L'activista que estava a dins del cotxe enterrat a Fellines assegura que ho va fer «per actuar en contra de les obres».
L’Ajuntament de Viladasens dóna suport total a les persones processades per la MAT.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 28/02/2018
Viladasens/Girona (Gironès, comtat de Girona).-
Llegim en la premsa convencional gironina que l'Audiència Provincial de Girona va començar a jutjar ahir al matí els sis activistes encausats que s'enfronten a penes de presó per l'acció del 2014 al veïnat de Fellines (Viladasens, Gironès, comtat de Girona) contra la línia de molt alta tensió (MAT/THT).
A la banqueta també s'hi troba un comandament dels Mossos d'Esquadra, acusat d'haver trencat el braç a una de les persones solidàries amb l'activista que estava a dins del cotxe enterrat on ara hi ha aixecada la Torre 66 de la MAT.
Davant d'una gran expectació, la gent encausada va anant passant d'un amb un per explicar la seva versió dels fets, optant per respondre només a les preguntes formulades del ministeri fiscal i els advocats de la seva defensa. Els fets es van desencadenar el matí del 8 de gener de fa quatre anys.
A l'hora d'iniciar les feines de construcció dels fonaments de la Torre número 66 de la línia de la MAT del tram Bescanó - Santa Llogaia d’Àlguema , els operaris que treballaven per Red Elèctrica Española (REE) es varen trobar una caravana al seu emplaçament. Seguidament se'ls va informar que hi havia un jove atrinxerat a l'interior d'un cotxe que els activistes havien enterrat prèviament.
Paral·lelament, a l'exterior, un grup de manifestants li van estar donant suport durant tota la jornada i alguns d'ells van protagonitzar diversos enfrontaments amb els Mossos d'Esquadra. Durant les declaracions d'ahir les cinc persones processades que es trobaven a fora durant l'acció tenia com a objectiu «visibilitzar els efectes de laMAT» i que es van manifestar moguts per «l'incompliment de les distàncies de seguretat per part de Red Elèctrica Española» envers la casa que hi ha tocar la Torre 66. Aquesta gent acusada va lamentar que els agents de policia de la Generalitat no «volguessin dialogar ni mitjançar» i que tot eren «crits contra porres». Una de les activistes encausades va dir que la seva intenció era comunicar-los que allà «hi havia una persona enterrada» i que tots patien per la seva integritat «perquè hi havia màquines d'alt tonatge» a sobre d'on hi havia enterrat el vehicle amb el company Víctor. Hi havia des d'aquell que va rebre la convocatòria el mateix matí, com el cas d'un ex regidor de Girona per la CUP, fins a un altre que vivia a la vora on hi ha la Torre 66 i es va afegir a la concentració ecologista.
Atrapat durant 8 hores
L'acusat que es va atrinxerar a dins del cotxe enterrat que comunicava amb una caravana ubicada a l'exterio també s'havia encadenat a un bidó de ciment i es comunicava a través d'un transmissor. El processat va estar atrapat a sota terra durant unes vuit hores i va explicar ahir que considera que durant el rescat «es van cometre algunes negligències». «No era conscient de fins a quin punt podia ser perillós per a la meva vida, estava resistint en contra de la construcció d'aquesta estructura».
Un policia al banc dels acusats
Un setè dels acusats és el sotsinspector dels antiavalots de Girona i responsable de la línia policial establerta durant el dia dels fets. L'acusació --exercida per l'advocat Benet Salellas-- el considera responsable d'haver trencat el braç a una activista durant el transcurs del desallotjament.
La vista té la seva continuació avui amb la declaració de testimonis.
Concentració solidària a la porta del Palau de Justícia de Girona
En un altre diari convencional gironí llegim que ’Desmuntem la MAT‘ és la proclama sobreimpresa en tres pancartes que van exhibir ahir una seixantena de persones que es van concentrar a les portes del Palau de Justícia de Girona. El motiu era fer visible el seu suport a sis de les persones contraris a la línia de molt alta tensió que el 8 de gener del 2014 van participar en una acció al veïnat de Fellines i que han acabat davant d’un tribunal per la denúncia de la Generalitat de Catalunya i REE. Aquell dia, totes elles van ser presents en una protesta per expressar el seu malestar davant el fet que Red Eléctrica Española emplacés allà la Torre número 66 de la MAT, sumant-hi el greuge que es va situar tan sols a 17 metres d’una masia habitada.
Per aixecar la Torre número 66 es posà en perill la vida d’una persona
A la banqueta dels acusats s’hi van asseure una noia i cinc nois, que s’enfronten a penes que van d’un any i set mesos de presó fins a sis anys i quatre mesos com a presumptes autors de delictes de desordres públics, atemptat, amenaces, danys, coaccions i faltes de lesions. Entre aquestes sis activistes hi ha el jove que es va encadenar dins d’un cotxe enterrat sota terra al mateix lloc on els operaris contractats per la companyia elèctrica havien de començar els fonaments i les obres de cimentació de la Torre 66. «Va ser una acció totalment pacífica contra la construcció d’una megainfraestructura imposada. Al principi no era conscient de la perillositat que això comportava, i crec que m’haurien pogut treure millor a fora. Tremolava tot. No van tenir en compte el risc que jo acabés esclafat per la maquinària pesant. En diversos moments vaig patir per la meva integritat física», va relatar el jove activista processat.
L’advocat Benet Salellas, que exerceix la defensa de diverses de les persones, va dir que afronten el judici «amb ganes de reivindicar l’acció del jove que es va enterrar i d’explicar que aquell fet formava part del dret a la protesta i de la crítica a la MAT». La iniciativa es va donar a conèixer el mateix dia 8 a través de les xarxes socials i de correus electrònics, i aleshores una trentena de persones es van dirigir a Fellines en senyal de suport i solidaritat.
Les altres cinc persones acusades --entre les quals hi ha un ex regidor de Girona per la CUP i un edil de la mateixa formació-- van lamentar ahir que es va muntar un dispositiu policial “desmesurat, amb més mossos d’esquadra que manifestants”. Van afegir que no se’ls va mostrar cap ordre judicial que ordenés el seu desallotjament ni se’ls va oferir diàleg per part dels agents. Neguen que arremetessin físicament contra els policies de la Generalitat i els treballadors de Red Eléctrica Española i que els llancessin objectes. Van sostenir que la seva intenció era reclamar als efectius dels cossos actuants que garantissin la integritat del noi que estava enterrat. Van explicar que al llarg de la jornada van ser objecte de càrregues policials “sense motiu” i van rebre empentes i puntades de peu, i alguns agents dels Mossos van fer ús de les defenses reglamentàries. A més, un treballador de REE duia una màquina de gran tonatge que podia esfonsar el terreny on hi havia el vehicle soterrat amb en Víctor.
A la banqueta dels acusats també hi ha un mosso que va ser denunciat per haver causat presumptament una fractura a una noia colpejant-la amb la defensa policial.
Els Mossos eren a Fellines des de les nou del matí per donar protecció als operaris que havien de dur a terme els treballs de la Torre 66. Inquilins del mas els van informar que hi havia una persona enterrada al lloc.
L’Ajuntament de Viladasens dóna suport total a les persones processades per la MAT
Josep Massó, alcalde de Viladasens, publica avui un escrit a El Punt Avui en que exposa que l’Ajuntament dóna suport total a les persones processades per la MAT:
«Com ja és sabut, Red Eléctrica de España (REE) va construir una línia de molt alta tensió que afecta Viladasens. El traçat va crear un rebuig majoritari al municipi pels perjudicis mediambientals i de salut a la població, i es va constituir una associació per lluitar contra aquesta infraestructura. Durant un temps, l’oposició a la MAT va ser molt intensa per part de la gent del territori, però va anar desapareixent a causa de la poca implicació d’alguns alcaldes i la nul·la ajuda de la Generalitat de Catalunya.
El projecte inicial de REE no afectava Viladasens, perquè passava per Vilademuls. Pressions polítiques per part de l’Ajuntament de Vilademuls (per cert, molt lícites) van fer modificar el traçat cap a Viladasens. REE va dissenyar llavors un nou traçat elaborat per tècnics de la companyia que respectava bastant les distàncies a nuclis de població i masies habitades; i es va tramitar un període d’informació pública i d’al·legacions. Un veí de Viladasens va presentar, com és normal, possibles alternatives per intentar allunyar la línia de casa seva. El que no és tan correcte és que l’estudi fos encarregat per l’Ajuntament, tal com diu el document. A l’Ajuntament de Viladasens no hi ha full d’encàrrec d’aquest projecte, ni registre d’entrada ni factura de pagament tot i que en l’acta d’un ple diu que es deixa sobre la taula perquè falten dades per debatre’l. Doncs bé, aquest estudi va ser presentat a la conselleria d’Indústria per aquest veí de Viladasens acompanyat per l’anterior alcalde, que va justificar que actuava com a particular i no com a alcalde. En dies posteriors REE va fer cas d’aquest projecte i va modificar definitivament el traçat, que perjudica sobretot tres veïns per la proximitat de la línia amb els seus habitatges (la torre 66 és a uns 17 metres d’una de les cases). Abandonats per totes les institucions que podien mitjançar en el conflicte, incloent-hi el seu consistori, van intentar impedir la construcció de la torre 66. No ho aconseguiren per la intervenció dels Mossos, prèvia denúncia de REE. Ara es fa el judici contra alguns veïns, que de l’únic que se’ls podria acusar és d’intentar salvaguardar les seves propietats davant d’aquesta infraestructura monstruosa. Des de l’Ajuntament de Viladasens els donem suport total i ens posem a la seva disposició per al que calgui.»
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada