dimecres, 10 de gener del 2018

Memòria històrica a Guíxols.

Un documental homenatja Les nenes de la Guerra a Guíxols.  
Un grup de fotògrafs  amateurs ha fet un documental sobre les vivències de dotze ancianes del municipi que van patir la Guerra Civil quan eren criatures.  
Estrena el 14 de gener.   
Algunes de les àvies que han participat en el documental ´Les nenes de la Guerra´ amb l´alcalde de Sant Feliu de Guíxols i la directora
Algunes de les ancianes que han participat en el documental ´Les nenes de la Guerra´ amb l´alcalde de Sant Feliu de Guíxols i la directora 







TRAMUNTANA VERMELLA MAIL  
10/01/2018 Guíxols (Baix Empordà, comtat de Girona).-  

Llegim en la premsa convencional comarcal que l’anciana de Guíxols (Baix Empordà, comtat de Girona) Pilar Iglesias s'emocionava quan explicava un bombardeig que va viure quan tenia dotze anys mentre tornava a peu cap a casa acompanyada dels pares i germanes. En veure les avionetes de guerra --leszapatillas, que era com es coneixien popularment aleshores-- es van estirar al terra. "Venien a bombardejar el Gas de Sant Feliu de Guíxols [...]; quan vaig veure que l'avioneta es decantava i anava metrallant, em vaig veure morta; feien la volta i a sobre nostre sentíem les bales, xiu xiu, que passaven".

Estrena el 14 de gener 
Aquest testimoni correspon al documental Les nenes de la Guerra, que s'estrenarà el diumenge 14 de gener al Teatre Municipal Narcís Masferrer de Sant Feliu de Guíxols. L'entrada és gratuïta però cal fer una reserva a l'Oficina de Turisme. Ja hi ha més de la meitat de les localitats reservades. A banda del documental, també es mostraran dotze fotografies de les protagonistes quan eren nenes. També es projectarà tot el material enregistrat durant unes sessions que començaran el 18 de febrer al Museu d'Història a les onze del matí. Durant quatre sessions es projectaran les entrevistes íntegres de cada dona.
Posteriorment, aquest material es cedirà a l'Ajuntament ganxó i a l'Arxiu Municipal perquè es preservi se'n faci difusió.
Les seves protagonistes tenen entre 86 i 98 anys i han explicat la seva història a través d'entrevistes fetes durant tres mesos, de febrer a març del 2017. Feixas ha admès que el més complicat ha estat escollir el material entre les dotze hores que van enregistrar i plasmar-ho en seixanta minuts de documental. Entre les vivències recollides, hi ha dones que van perdre familiars al camp de batalla, germans que no han tornat a veure's fugint de la guerra o la duresa de viure separats dels pares durant mesos. No totes ho van viure a aquest municipi del Baix Empordà. També hi ha històries viscudes a Badajoz, Madrid o Barcelona, si bé la majoria són del municipi. "Són exemples del que pateixen les criatures quan hi ha una guerra, el mateix que està passant en els conflictes actuals", afirma la seva directora, Amàlia Feixas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada