dissabte, 16 de desembre del 2017

Ressò de l'Espanya negra a l'Albera: més controls policials a la frontera i més agents de la Guàrdia Civil a Portbou

Girona canviarà el nom de la plaça de la Constitució pel de plaça de l´1 d´octubreCampanya per tornar les cartes electorals als partits del 155: els CDR de la demarcació faran una cercavila a Girona dimecres, el dia de reflexió. 
Encartellada popular massiva a favor de la República.  
Els CDR de la demarcació faran una cercavila a Girona el dia de reflexió. 
El nom Constitució decau a Girona i emergeix 1 d’Octubre: la plaça Constitució de Girona passarà a dir-se 1 d'Octubre. 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 16/12/2017  
Girona (Gironès, comtat de Girona).-  

Hi han més controls policials a Portbou (Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada). Dijous al matí hi havien 8 agents nous de la Guàrdia Civil que es passejaven per la Rambla, al centre de la població. En alguns periòdics digitals es parla que hi ha un pla del Govern espanyol per reforçar les fronteres entre l'Estat espanyol i el francès. 
L'Estat espanyol ja treballa amb l'escenari que el president del Govern legítim de Catalunya, Carles Puigdemont, pugui avançar el seu retorn abans del 21 de desembre o amb l'intent d'entrar al país si és investit president de la Generalitat. El Govern espanyol vol evitar una nova imatge que malmeti el seu prestigi a nivell intern com internacional. Superat per la consulta participativa del 9-N i derrotat amb les imatges de repressió del referèndum d’autodeterminació de l'1 d'octubre, l'executiu de Rajoy comença a treballar per evitar que el president Carles Puigdemont s'apunti una nova victòria després que la justícia belga provoqués que el Tribunal Suprem frenés l'euroordre davant la imminent contradicció judicial.
Segons han apuntat diferents mitjans unionistes, l'actuació posaria els Mossos d'Esquadra com a caps visibles de l'operatiu, donat que és la seva jurisdicció, i juntament amb la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil vigilarà i controlarà la frontera per evitar que el president entri per carretera en territori català. La mateixa via que va utilitzar per sortir de Catalunya quan l'Estat espanyol va aplicar el 155 per encetar la ronda d'empresonaments contra el vicepresident Oriolo Junqueras i els consellers del Govern de Catalunya, excepte el convergent figuerenc Santi Vila, qui només va restar una nit a la presó. 
Encartellada popular massiva a favor de la República 
Diferents col·lectius han fet una macroencartellada aquest dissabte al migdia. A més, s'ha estrenat un web Resistència Digital, que ofereix una àmplia i extensa gamma de cartells perquè, qui ho desitgi, n'esculli un, se l'imprimeixi i l'enganxi. 
Els Comitès de Defensa de la República (CDR) territorials han abraçat una proposta a les xarxes on es prepara una encartellada massiva pel dissabte 16 de desembre. Per a fer-ho, s'ha habilitat un web que ofereix tots els cartells imaginables. A més, els classifica per llengua, per color o blanc i negre i també per als més descarregats en l'apartat TOP.
També ofereix trípitcs de campanya i tot el material pro República que tothom que ho desitgi pot utilitzar amb total llibertat.  

Els CDR de la demarcació faran una cercavila a Girona el dia de reflexió 
Els Comitès de Defensa de la República (CDR) del Nord-est promouen una campanya de retorn “massiu de correspondència electoral” als partits del bloc del 155, que tindrà com a punt àlgid una cercavila a Girona el 20 de desembre, jornada de reflexió, en què s’anirà passant per les seus d’aquests partits. Els CDR demanen als ciutadans que aquests dies guardin les cartes electorals dels partits del 155 i n’eliminin les dades personals, i que les duguin a la cercavila del dimecres 20 de desembre --que començarà a les 8 del vespre a la plaça 1 d’Octubre de 2017 (antiga Constitució). En cas de no poder assistir a la cercavila, els CDR oferiran punts de recollida previs. Per ara se saben els de Girona --l’Ateneu Popular Salvadora Catà (plaça Josep Pla)– i Celrà –amb bústies al Cívic, l’Escola de dansa i a Can Ponac

El nom Constitució decau a Girona i emergeix 1 d’Octubre  
Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies el ple de l'Ajuntament de Girona ha aprovat canviar el nom de la plaça Constitució per la de l'1 d'Octubre del 2017 per fer "un acte de reconeixement" als gironins que han vist "trepitjats els seus drets i llibertats individuals i col·lectius". El consistori ha fet palès el seu posicionament institucional a través d'una moció d'urgència que han consensuat ConvergènciaERC i la CUP-Crida per Girona. A més de l'aval dels tres grups municipals, el text també ha rebut el suport del PSC. Tant Ciutadanscom el PP hi han votat en contra i han qualificat la proposta de "populista, victimista i electoralista".
L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha subratllat que portar a ple municipal el canvi de nom era necessari per donar resposta al "clam popular" que reclamava rebatejar la plaça, sobretot "perquè en nom de la Constitució, l'Estat va fer servir la violència per impedir l'acte més pur de la democràcia que és votar".
L'alcaldessa ja va anunciar la setmana passada que portaria al ple el canvi de nom de la plaça Constitució, i avui això s'ha fet efectiu. Ha estat a través d'una moció d'urgència, presentada conjuntament per ConvergènciaERC i la CUP-Crida per Girona. Un text que, com ha subratllat Madrenas, era necessari per fer palès quin és "el posicionament institucional del consistori", més enllà del procés que ja s'ha engegat a la Comissió del Nomenclàtor.
"Ho fem per un acte de dignitat, atenent al clam popular que ens ho reclamava", ha dit l'alcaldessa. De fet, la moció arriba cinc dies després de l'encartellada que va tenir lloc a la mateixa plaça -coincidint amb el Dia de la Constitució- en què ja se la va rebatejar simbòlicament.
La moció que han consensuat ConvergènciaERC i la CUP-Crida per Girona subratlla que el canvi de nom és "un reconeixement" als gironins que han vist trepitjats els seus "drets i llibertats individuals i col·lectius" d'ençà de la celebració del referèndum. L'escrit recull que, aquell dia, l'Estat va decidir "aturar" la votació "fent servir tots els mitjans al seu abast, violència inclosa".
La moció recorda les càrregues policials contra col·legis electorals, "amb material antiavalot i pilotes de goma, prohibides a Catalunya". El text subratlla, però, que la ciutadania de Girona, "en comptes de rendir-se", van protegir les urnes "en un acte de dignitat, de protesta i de manifestació de la voluntat democràtica".
L'escrit explica que, després del referèndum, i tot i haver posat "damunt la taula del govern espanyol la necessitat de seguir dialogant", la resposta de l'Estat ha estat "l'empresonament i l'exili del govern i l'aplicació del 155". Per això, la moció demana donar suport a la proposta per canviar el nom a la plaça Constitució, i rebatejar-la com la de l'1 d'Octubre del 2017.

"Per dignitat" 
El portaveu de Convergència, Carles Ribas, ha subratllat que el nou nom permetrà "foragitar el parany de l'oblit" i recordar que, el dia del referèndum, la gent es va veure "privada de la seva dignitat i agredida psicològica i físicament". La portaveu d'ERC, Maria Mercè Roca, per la seva banda, ha subratllat que el canvi és "un homenatge a tots aquells qui han defensat la dignitat".
La CUP-Crida per Girona s'ha adherit a la moció, però també ha expressat les seves reserves pel fet que s'hagi dut, precisament, al ple de desembre (i enmig de la campanya electoral). La seva portaveu, Laia Pèlach, ha dit que el seu grup comparteix al 100% el canvi de nom, i més "tenint en compte que en nom d'aquesta Constitució es va impedir votar, s'ha destituït el Govern legítim i s'han empresonat polítics".
Ara bé, dit això, Pèlach també li ha volgut fer saber a l'alcaldessa que "no tot s'hi val" i l'ha acusada d'haver-se apropiat la petició popular. Marta Madrenas, visiblement molesta, li ha respost que, precisament, dos dies després del referèndum ella mateixa ja va donar suport a què la plaça Constitució passés a dir-se 1 d'Octubre.
La moció pel canvi de nom ha tirat endavant amb l'aval dels tres grups, però també amb el suport del PSC. La seva portaveu Sílvia Paneque només hi ha volgut fer notar, però, que al nou nomenclàtor de la plaça hi consti explícitament l'any 2017, perquè no hi hagi equívocs. "L'1 d'octubre del 1936 Franco va ser nomenat cap del govern de l'Estat i, precisament, nosaltres els socialistes vam ser dels qui vam patir més la foscor de la repressió", ha dit.
Per la seva banda, Ciutadans i el PP han votat en contra la moció. La portaveu de Ciutadans, Míriam Pujola, l'ha titllada de "populista, victimista i electoralista" i ha dit que tan sols s'ha portat a ple per "guanyar titulars a la premsa". La portaveu del PP, Concepció Veray, ha definit la moció com "la forma més pura i dura d'electoralisme", ha dit que el relat que la sustentava estava "ple de mentides" i ha criticat que l'alcaldessa hagi volgut "posar tota la ciutat al marge de la llei", recordant-li que "molts gironins no comparteixen que es canviï el nom a la plaça Constitució". 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada