dilluns, 11 de desembre del 2017

Nova polèmica a Ripoll

El polígon de la carretera de les Llosses de Ripoll ressuscita els plens paral·lels.  
L'equip de govern ha deixat sobre la taula l'aprovació d'una modificació del POUM en aquella zona perquè hi hauria una empresa interessada en instal·lar-s'hi.  
Munell no ha revelat de quina empresa es tracta però ha dit que podria portar 50 llocs de treball i que és del sector de la indústria.  
Santi Llagostera (CUP) i diversos membres de la plataforma anti-polígon han criticat durament la posició de l'equip de govern municipal en aquest assumpte.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 11/12/2017   
Ripoll (Ripollès, comtat d’Osona).-   

Llegim a NacióDigital que la sessió plenària de Ripoll (Ripollès, comtat d’Osoba) del dimarts 28 de novembre es podria definir com un coitus interruptus. Una vintena de vilatans, entre ells membres i simpatitzants de la plataforma ciutadana Aturem el polígon de la carretera de les Llosses, s'havien acostat a l'ajuntament per saber quin seria el futur d'aquest espai que tantes polèmiques i conflictes ha despertat en els darrers temps. A l'ordre del dia hi havia previst un punt en què s'havia d'aprovar una modificació puntual del Pla General (POUM) referent a la delimitació del sector de sòl urbanitzable industrial SUD7. En aquest mateix punt, també s'havia de donar el vist-i-plau de l'estudi ambiental estratègic i el d'inundabilitat del sector. A l'hora de la veritat, res d'això va passar i, per sorpresa de tothom, l'alcalde, Jordi Munell (PDeCAT), va demanar deixar el punt sobre la taula fins el proper plenari.
Munell ha justificat la decisió dient que, des de la convocatòria del ple municipal fins ara, s'han produït una sèrie de novetats que afecten aquest projecte d'urbanització de l'espai de Can Franquesa, que ha de culminar amb la construcció d'un nou polígon industrial. El motiu d'aquest aplaçament es deu al fet que hi hauria una empresa força interessada en instal·lar-se en aquella zona. Segons ha revelat Munell, representants d'aquesta empresa van estar el dijous i el divendres 23 i 24 de novembre a Ripoll i, des de llavors, haurien anat alguns dies a visitar els terrenys.
L'alcalde no ha volgut desvetllar el nom de l'empresa acollint-se a un pacte de confidencialitat i per no aixecar grans expectatives. ''Fins que no està al sac i ben lligat, no m'agrada dir res'', ha reiterat. Tot i així, Munell si que ha avançat que aquesta entitat podria crear uns 50 llocs de treball i que es tracta d'una empresa industrial ''ferma''.
Per no haver de fer més modificacions, Munell ha preferit aparcar aquest punt per veure si la negociació amb aquesta empresa tira endavant o no. La possible arribada d'aquesta industria podria comportar el canvi d'algun paràmetre de poca rellevància relacionat amb l'amplada o la longitud de l'àrea corresponent al sòl urbanitzable. ''Per no haver de tornar a deixar sense efecte l'aprovació inicial, no ens vindrà d'uns quinze dies'', ha remarcat.
El portaveu d'ERC, Roger Bosch, ha mostrat la seva sorpresa per aquest canvi sobre la botzina deixant entreveure que l'equip de govern vol fer les coses d'amagat en relació a aquest projecte.  

La CUP, el grup més crític 
El portaveu de la CUP, Santi Llagostera, ha estat el més crític amb l'equip de govern municipal de Ripoll i ha argumentat que quan l'Ajuntament té sobre la taula un procés ''conflictiu'' i un projecte ''controvertit'' només el pot solucionar donant la veu al poble a través d'un procés participatiu. El regidor de la CUP ha reiterat la posició del seu grup municipal dient que a Ripoll no hi fan falta més polígons industrials i ho ha reforçat amb dades. Llagostera ha dit que a la capital del Ripollès hi ha set polígons, més de 39 mil metres quadrats de naus disponibles i més de 17 mil metres quadrats de parcel·les amb sòl industrial lliure. A més, el portaveu de la CUP ha assegurat que a la comarca hi ha molts espais industrials buits com la colònia Llaudet, a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès), o el polígon de Niubó, a Campdevànol (Ripollès). Llagostera ha demanat a l'equip de govern de l’Ajuntament de Ripoll que es posi amb contacte amb membres de la plataforma ciutadana anti-polígon per tal de potenciar ''un sistema de participació''.
Munell ha retret al regidor al regidor de la CUP que les seves dades no estiguessin gaire ''contrastades'' i no fossin gens ajustades a la ''realitat''. ''Són de 5 o 6 anys enrere aquests números'', ha apuntat. L'alcalde ha constatat que diverses empreses s'han instal·lat en aquests espais industrials. Al polígon de Niubó, s'hi va ubicar Pirinat; mentre que Artesania Pirineu SL i Eolgreen es van traslladar a la colònia Llaudet. ''Les dades no estan actualitzades'', ha repetit. Munell també ha dit que el PDeCAT i la CUP tenen dos models diferents a l'hora ''d'entendre la capacitat de generar activitat'' a Ripoll i a la resta de la comarca i que ho han de defensar davant dels seus votants. En aquest sentit, el batlle ripollès s'ha limitat a dir que el seu partit es dedica a complir el programa electoral amb què van guanyar les eleccions municipals de l'any 2015. ''Volem desenvolupar l'activitat econòmica i apostar pel sector secundari'', ha refermat.

Tornen els plens paral·lels 
Diversos ciutadans del públic han preguntat sobre el tema, però la intervenció més destacada ha estat la de Jordi Hostench, membre de la plataforma anti-polígon. Tot i que, de moment, la modificació no s'hagi aprovat, Hostench ha volgut traslladar una sèrie de preguntes molt incisives a l'equip de govern municipal que han retornat els plens paral·lels al Consistori. Abans de tot, Hostench ha volgut recordar als membres del PDeCAT que la CUP no està al darrera d'aquesta plataforma ciutadana i ha assegurat que ell és l'únic militant d'aquesta formació que en forma part. ''Reduir-ho a una organització o a una persona és faltar a la realitat. Aquest és un moviment que no forma part de la CUP i que únicament vol plantejar alternatives a les polítiques de dretes basades en les retallades'', ha etzibat.
Fet l'aclariment, Hostench s'ha preguntat perquè hi ha tan secretisme en ''amagar'' quina és l'empresa interessada en aquest espai i ha exposat que seria bo pel poble saber de qui es tracta. Munell ha repetit que no ho pot desvetllar perquè les negociacions no estan tancades i ha recordat que tampoc va dir quines eren les altres 5 o 6 empreses que s'hi van interessar en el seu moment per ''respecte''.
Hostench també s'ha enfrontat dialècticament amb el regidor d'Empresa, Joaquim Colomer, per una sèrie d'al·legacions i informes emesos per la comissió de Territori i Urbanisme de la demaració Girona. Al final, Colomer ha renyat al membre de la plataforma dient-li que, quan es volen respostes, la manera més fàcil d'obtenir-les és demanant hores de visita o fent reunions amb els tècnics i no venir al ple a fer ''soroll'' per convertir-ho en un tema polític. Hostench ha assegurat que l'Ajuntament no té ''voluntat'' per comunicar-los els assumptes relacionats amb el polígon.
Finalment, aquest membre de la plataforma anti-polígon ha volgut llegir una de les propostes de resolució aprovades pel Parlament de Catalunya que insta als consistoris de la comarca i al Govern de la Generalitat a fer un pla d'ordenació i dinamització conjunt dels polígons industrials que hi ha en l'actualitat al Ripollès per afavorir la instal·lació d'activitat econòmica ''promovent especialment l'economia social i solidària''. Això sí, la proposta també diu que aquest procés s'ha de fer tenint en compte el sòl industrial que hi ha disponible i no desenvolupat de la comarca i les naus buides ''actualment existents''. També remarca que si s'escau, s'hauria de plantejar la possibilitat de desqualificar tot aquell sòl industrial que no sigui necessari. Hostench s'ha queixat de què no s'hagi fet aquest estudi.
En canvi, Munell ha assegurat que aquest estudi s'ha fet i, al pressupost per l'exercici 2018, s'hi incorporen partides per poder dissenyar aquestes estratègies. De fet, l'alcalde ripollès ha assegurat que s'han fet diverses reunions amb la nova directora general d'indústria, Àngels Chacón i, en el seu moment, amb l'exconseller d'Empresa de la Generalitat dimitit, Santi Vila. Munell també ha assenyalat que les propostes que fan les comissions del Parlament de Catalunya no són vinculants i no poden passar per davant de l'autonomia municipal. La polèmica està servida i el desenllaç es preveu per aquest proper mes de desembre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada