dimecres, 20 de desembre del 2017

L’Ajuntament de l’Escala es veu obligat a contractar un arqueòleg per les obres al passeig de Riells i la Clota Petita

Cultura confirma que la zona està catalogada per troballes anteriors d’enterraments de l’època romana. 
Segons Hora Nova una de les novetats és la contractació d’un arqueòleg perquè supervisi les tasques en aquesta zona arqueològica catalogada 
 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 20/12/2017  
L’Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries).-  

Llegim al setmanari figuerenc Hora Nova que les obres de prolongació del passeig de Riells i la Clota Petita, a l’Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries) continuen el seu curs després de l’inici dels treballs a finals d’octubre. Una de les novetats, però, és la contractació d’un arqueòleg perquè supervisi les tasques. L’Ajuntament de l’Escala s’ha vist obligat a fer aquest encàrrec després de les pressions de l’entitat l’Escala Cívica perquè es controlin els treballs. L’entitat va contactar amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per confirmar el que historiadors locals del Centre d’Estudis Escalencs (CdEE) havien argumentat el passat mes d’agost. I és que fa 40 anys a la zona dels treballs s’havien trobat enterraments de l’època romana republicana (segle II abans de la nostra era). El material està catalogat i l’espai és considerat com a zona d’interès arqueològic.
El portaveu de la l’Escala Cívica, Ramon Lloses, explica a Hora Nova que van supervisar el projecte de reforma del passeig de Riells i la Clota Petita i van comprovar que “igual que amb les obres a la Punta, l’Ajuntament no havia assignat cap arqueòleg perquè ho validés tot”. Lloses afegeix que el Departament de Cultura “ens va agrair la nostra informació sobre l’absència d’arqueòleg en les obres en curs i va confirmar que la zona era d’interès, que hi havia una catalogació i que per a qualsevol obra calia el permís de Cultura”. Arran d’això, la Direcció General de Patrimoni Cultural va demanar a l’Ajuntament de l’Escala la intervenció d’un arqueòleg, una gestió que ja ha fet el mateix Consistori.
Alleujats després de la intervenció, Lloses declara: “no sabem si trobaran res, i si no ho troben millor, perquè voldrà dir que amb les obres no haurien fet malbé res, però almenys ara estem més tranquils”. Al marge d’això, el portaveu de l’Escala Cívica lamenta que els veïns “hàgim de fer d’auditors de l’Ajuntament reclamant coses que haurien de caure pel seu propi pes”. Considera també que en zones arqueològiques i catalogades del poble “no hi hauria d’haver cap veí de l’Escala que dediqués ni un minut a reclamar a l’Ajuntament la feina d’un arqueòleg”, cosa que hauria de fer en tot moment el propi govern municipal.
Les obres al passeig de Riells i la Clota Petita tenen un període d’execució de sis mesos. Això vol dir que haurien d’estar enllestides al maig. Pel que fa a les millores que es percebran segons l’Ajuntament, s’hi preveu un paviment a un sol nivell, amb espai de carril bici en aquesta prolongació de l’avinguda, així com la millora del paviment al pas per la punta del Noi Esquerrà --just on 60 anys es trobà un dipòsit d’àmfores en les obres d’edificació del xalet de la palmera--, molt malmès en aquests moments en diversos punts. També es preveuen punts on poder-s’hi asseure de cara al mar a la zona de la Clota Petita.
En un futur, el projecte ha de continuar fins a arribar a connectar amb l’accés a la zona de les Planasses, part del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, per facilitar la circulació a peu i en bicicleta en tot el trajecte. També és millorarà el sistema de desguassos pluvials. 
La primera fase de la prolongació de l’avinguda de Riells fins a la Clota Petita, inclosa la zona de la punta del Noi Esquerrà, es va adjudicar a l’empresa Narcís Matas, per un import de 623.800 euros més IVA. Entre les condicions hi ha una ampliació de garantia de deu anys i una aportació de l’empresa per a millores que puguin sorgir durant l’execució de fins a 21.175 euros. Una obra que compta amb subvencions de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Girona per valor d’uns 400.000 euros. Cal destacar que el projecte va ser un dels pocs inclosos en el Pla de Foment Territorial del Turisme a escala de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada