dilluns, 4 de desembre del 2017

Impacte del 155 al Museu de Lleida

Els museus de les comarques gironines donen suport al Museu de Lleida.   
La Xarxa de Museus de les Comarques de Girona signa un manifest «de rebuig» al trasllat de les obres de Sixena per ordre del Ministeri de Cultura.  
El jutjat d’Osca dóna de termini l’11 de desembre per a traslladar les 44 obres de Sixena a l’Aragó.  
El jutge acorda que la Guàrdia Civil, en coordinació amb el Govern d'Aragó, executi el pla.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 04/12/2017  
Girona (Gironès, comtat de Girona).-  

Llegim en la premsa convencional gironina que la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona ha impulsat un manifest en suport al Museu de Lleida (Segrià) arran de «les instruccions emeses pel Ministeri de Cultura per al trasllat de les obres provinents del Monestir de Sixena». En el comunicat, els museus de les comarques gironines expressen el seu «rebuig per aquesta decisió en un moment en què el Govern de la Generalitat no té la capacitat per actuar en defensa dels legítims interessos del Museu de Lleida», en referència a la intervenció de les institucions catalanes per part del govern espanyol mitjançant l'article 155 de la Constitució del règim monàrquic espanyol de 1978. 
El manifest expressa també el suport de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona al Museu de Lleida «en la defensa de les seves funcions i, especialment, a totes les seves treballadores i treballadors per la situació que estan patint i que afecta el desenvolupament quotidià de la seva feina, que com la de tots els museus és la protecció, conservació, documentació, estudi i difusió del patrimoni cultural que custodien». 
El 30 de novembre, l'Audiència d'Osca (Aragó) va desestimar els recursos presentats per la Generalitat de Catalunya i va confirmar la sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància, que ordena a la Generalitat tornar les peces.

La Guàrdia Civil, en coordinació amb el Govern d'Aragó, executarà el pla 
El jutge Antonio Martín, titular del Jutjat d’Instrucció número 1 d’Osca, ha ordenat que el Museu de Lleida traslladar les quaranta-quatre obres artístiques del Monestir de Vilanova de Sixena (Monegres,Osca, Aragó) el dilluns 11 de desembre.  
En una providència datada l’1 de desembre i feta pública avui, el jutge acorda que la Guàrdia Civil, en coordinació amb el Govern d’Aragó, executi el pla de seguretat precís per portar “a bon terme” aquesta decisió, “proporcionant seguretat al personal encarregat de la retirada dels béns i del trasllat”, així com per fer complir l’acordat, i autoritzar per a això “tota intervenció” per dur-ho a terme.
El jutge assenyala que s’exigeix la col·laboració i l’auxili de la Policia Nacional espanyola, la Guàrdia Urbana de Lleida i els Mossos d’Esquadra “si fos necessari”, en compliment de la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat.

Recurs tombat 
La setmana passada l’Audiència Provincial d’Osca va anunciar que rebutjava el recurs d’apel·lació presentat per la Generalitat contra la sentència del 2015 del jutjat de primera instància de la ciutat, que declarava nul·les les compravendes de les obres de Sixena i el seu trasllat al monestir aragonès. Aquesta resolució judicial arriba dos anys i mig després de la presentació del recurs i de la demanda d’explicacions per aquest retard de part del Departament de Cultura de la Generalitat.
Amb el recurs rebutjat, ara la Generalitat encara podria recórrer en última instància al Tribunal Suprem. Tanmateix, aquest moviment queda en dubte, ja que és el ministeri espanyol qui ara mateix pren les decisions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada