dijous, 9 de novembre del 2017

Una trentena de militars fan una marxa pel centre de Serinyà

Alguns dels efectius militars que s'han pogut veure fent una marxa per Serinyà
L'Ajuntament diu que no els ho han comunicat  




TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 09/11/2017  
Serinyà (Pla de l’Estant, comtat de Besalú).-   

Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies una nova marxa militar per una població de les comarques gironines ha fet saltar les alarmes aquest dijous al matí. Una trentena d'efectius de l’Exèrcit espanyol, l’endemà de la vaga general, s'han desplaçat fins al poble de Serinyà (Pla de l’Estany, comtat de Besalú) on diverses persones i el propi equip de govern de l’Ajuntament els han observat sorpresos pels volts de les deu del matí.
L'alcalde, Josep Antoni Ramon, ha explicat a l’agència que estaven reunits quan de sobte, per la finestra, els han observat. També algunes persones han trucat a l'Ajuntament alertant de la situació i la notícia ha corregut com la pólvora per les xarxes socials. Ramon ha criticat que no se'ls hagin comunicat les maniobres però l'Exèrcit espanyol al·lega que es tractava d'una "marxa de petita entitat" i que, en aquests casos, no n'informen als ajuntaments afectats.
Malgrat això, Ramon ja ha avançat que farà arribar una carta als comandaments militars queixant-se per la situació. "Avui per avui no els podem prohibir que passin per aquí i tampoc és que ens agradi que ho facin però si han de passar pel poble, almenys que avisin", remarca l'alcalde. En aquest sentit, Ramon diu que no hauria estat agradable que l'actuació hagués coincidint amb l'entrada dels nens a l'escola i creu que si se'ls informa podrien, fins i tot, pactar una hora per fer-ho.
"Eren d'un grup d'unes trenta o quaranta persones. Creiem que estaven de pas. Haurien pujat pel cementiri, potser venien de Besalú i anaven en direcció Figueres, Crespià, Esponellà..." explica. Josep Antoni Ramon diu que és la primera vegada que passa una cosa d'aquestes al seu poble i que "no havien estat avisats amb anterioritat". Ramon lamenta la falta d'informació rebuda per part del Ministeri de Defensa del Govern espanyol, ja que "si han de passar, almenys n'haurien pogut informar abans" i avisa que "si haguessin passat mitja hora abans haurien coincidit de ple amb l'entrada i sortida dels col·legis".
La presència de militars és habitual a les comarques gironines. Els efectius sovint es desplacen des de la base Álvarez de Castro, ubicada al municipi de Sant Climent Sescebes (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) per fer maniobres en diferents zones. A Serinyà, però, aquesta és la primera vegada que els han vist passejant pel municipi. No és el primer cop que l'Exèrcit fa exercicis en aquesta zona. El principis del mes de maig, diverses unitats militars van fer maniobres en alguns municipis del Pla de l'Estany i la Garrotxa. Aleshores, l'avís oficial als ajuntaments afectats va arribar quan els soldats ja estaven sobre el terreny. Pocs dies després, el Consell Comarcal del Pla de l'Estany aprovava una moció sobre "la desmilitarització" de la comarca. El text de la moció demanava acabar amb les activitats militars als espais que no siguin estrictament militars, recordant que "Catalunya aposta per una cultura de la pau i no de la violència".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada