dimecres, 29 de novembre del 2017

Es frena els projectes nous per buscar petroli a la Mediterrània.

El Ministeri de Medi Ambient prohibeix sondejos sísmics i activitats per extreure hidrocarburs que ara no tinguin permís mentre es tramita un Reial Decret per protegir el corredor migratori de cetacis.  
La mesura frena un projecte que arriba fins davant la Costa Brava.  
Greenpeace vol que l’Estat denegui permisos.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 29/11/2017  
Cadaqués/ Port de la Selva (Cap de Creus, Alt Empordà, comtat de Peralada).-  

Llegim en la premsa convencional comarcal que el projecte de l'empresa petroliera Cairn Energy per buscar hidrocarburs fins a 31 quilòmetres de la Costa Brava, dintre d'un paquet més ampli que afecta el Golf de Lleó, ha topat amb la protecció del corredor migratori de cetacis per part del Ministeri de Medi Ambient del Govern espanyol. La setmana passada, Medi Ambient va treure a informació pública el projecte de Reial Decret per preservar el pas de mamífers --com balenes o dofins-- mentre duri la tramitació i ha prohibit expressament «qualsevol tipus d'activitat extractiva» o sondeig sísmic que no tingui un permís en vigor.
La restricció perjudica les aspiracions de la petroliera britànica, que ha demanat 12 permisos d'investigació d'hidrocarburs al Golf de Lleó; però ha estat ben rebuda per l'Aliança Mar Blava, la plataforma d'entitats públiques i privades balears que, des de fa mesos, lidera el rebuig a les prospeccions al fons de la Mediterrània.

Protecció definitiva 
L'Aliança Mar Blava aprofitarà els 30 dies d'exposició pública del projecte de Reial Decret per a la protecció del corredor de migració de cetacis per presentar al·legacions, que --tal com ha avançat-- demanaran que les mesures provisionals passin a ser definitives. El termini per al·legar es va obrir el dimarts 21 de novembre.
Val a dir que, a més de la seva preservació, el Ministeri de Medi Ambient també ha proposat incloure el corredor migratori a la llista de Zones Especialment Protegides d'Importància per al Mediterrani (Zepim) del Conveni de Barcelona, pel que el mes vinent se celebrarà una cimera a Albània del 17 al 20 de desembre. De fet, l'Estat així s'hi va comprometre el 6 d'octubre a Malta, en una conferència mediambiental organitzada per la Unió Europea.
Si bé ara ha rebut bones notícies, a principis d'estiu, les reivindicacions de la plataforma van patir un revés perquè un altre ministeri espanyol, el de Foment, i la Direcció General de Mines van emetre informes negatius a una proposició de llei per impedir les prospeccions.

Greenpeace vol que l’Estat denegui permisos 
El passat agost, Greenpeace es va manifestar en contra de les prospeccions de gas i petroli al fons de la Mediterrània. Ho va fer demanant al Ministeri d'Indústria del Govern espanyol que denegués els permisos per a projectes nous, com els que l'empresa Cairn Energy ha demanat entre les costes catalana --amb afectació davant de la Costa Brava– i balear.
Aquest posicionament va arribar després que Greenpeace ja s'hagués mostrat contrari a prospeccions submarines en d'altres punts geogràfics.
A l'hora d'argumentar el seu rebuig, Greenpeace va alertar dels perills que acompanyen a les explosions d'aire comprimit, incloses en les prospeccions, tant per a la pesca com per als cetacis que transiten per les zones afectades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada