diumenge, 15 d’octubre del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 15 d'octubre de 1902 neix a Saragossa en una família modesta la militant anarcofeminista Amparo Poch y Gascón

Amparo Poch y GascónEl desembre de 1937, a Barcelona, participa en el projecte del Casal de la Dona Treballadora, lloc de trobada, intercanvi i educació per a les dones. 
A principis de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu des de Camprodon per entrar a l’Estat francès per Parats de Molló i la Presta, municipi on hi va viure a principis de setembre d’aquell any i intentarà ajudar a milers de persones refugiades que es trobaven confinades als camps de concentració francesos enquadrada en la Creu Roja de la República Espanyola. Fins l’11 de setembre no va aconseguir un ‘laissez passer’,  documento de identitat provisional però que no dóna garantia d’una permanència definitiva a la República francesa com fa la Carta d’Estada. 


Amparo Poch y Gascón: 
El 15 d'octubre de 1902 neix a Saragossa (Aragó) en una família modesta la militant anarcofeminista,  propagandista de la llibertat sexual i francmaçona Amparo Poch y Gascón. Després d'estudiar Magisteri, va ser una de les primeres dones a llicenciar-se en Medicina a la Universitat de Saragossa, premi extraordinari de llicenciatura en Medicina (1928-1929). Després dels seus estudis de Medicina i sociologia, va posar la seva saviesa al servei de les dones. Especialitzada en puericultura, imparteix cursos sobre educació sexual i maternitat responsable a ateneus i universitats.
Cofundadora de «Mujeres Libres», juntament amb Mercedes Comaposada i Lucía Sánchez Saornil entre otras, en 1936, escriu nombrosos articles en diverses revistes llibertàries (Revista Blanca, Tiempos Nuevos, Tierra y Libertad, Generación Consciente, Estudios, Mujeres Libres, etc.) i fundarà el Grup Ogino.
En 1936 va participar en la creació de la Lliga Hispànica contra la Guerra, secció espanyola de la Internacional de Resistents contra la Guerra (WRI).
Durant la Guerra Civil va ser nomenada directora de l'Assistència Social a València  (País Valencià) i s'ocuparà dels nins refugiats a les granges escoles a Madrid, col·laborant estretament amb Frederica Montseny en el Ministeri de Sanitat --el càrrec de ministra de Sanitat s'havia pensat per a ella, però finalment va ser rebutjada per la seva pertinença a la Federació Anarquista Ibèrica (FAI)--.
El desembre de 1937, a Barcelona, participa en el projecte del Casal de la Dona Treballadora, lloc de trobada, intercanvi i educació per a les dones. 
A principis de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu des de Camprodon (Ripollès) per entrar a l’Estat francès per Parats de Molló i la Presta (Vallespir), municipi on hi va viure a principis de setembre d’aquell any i intentarà ajudar a milers de persones refugiades que es trobaven confinades als camps de concentració francesos enquadrada en la Creu Roja de la República Espanyola.
L’11 de setembre de 1939 va aconseguir un ‘laissez passer’ núm. 489,  documento de identitat provisional --que no dóna garantia d’una permanència definitiva a la República francesa com fa la Carta d’Estada--, expedit por la Prefectura del departament del Gard-Nimes (Occitània), que la historiadora Antonina Rodrigo guarda fotocopiat en el seu arxiu. En el seu cas, aquest document s’havia de renovar cada mes i tampoc reconeixia  la figura de refugiada política, cosa que no impedia treballar d’assalariada, però gràcies al suport de francmaçons va poder treballar, com ara en la decoració de mocadors o fent de sombrerera. Segons  el testimoni de Concha Gómez,  a més s’ocupava clandestinament com a metja de refugiats com ella. Sempre va atendre a la gent més necessitada, moltes vegades sense cobrar i sense que ningú coneix-hi  les seves activitats, evitant d’aquesta manera protagonisme innecessari. Fins que va acabar la Segona Guerra Mundial interimperialista no es va permetre als metges refugiats exercir de manera legal a l’Estat francès. Amparo no va poder fer-ho legalment fins el mes de març de 1945, quan el Govern francès li va atorgar l’estatut de refugiada com apàtrida. Aleshores, establerta a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània), dirigirà l'Hospital de Varsòvia d’aquesta ciutat i per on passaran nombrosos guerrillers llibertaris.
Sempre disposada a socórrer refugiats i practicar la solidaritat el 15 d'abril de 1968 va morir a Tolosa de Llenguadoc. Quan li va sorprendre la mort disposava el seu trasllat a Algèria per atendre persones que patien seqüeles de les ferides sofertes durant la guerra d’independència.  
Va publicar, a més de la novel·la breu Amor, La cartilla de consejos a las madres (1931), La vida sexual de la mujer (1932) i Elogio del amor libre (1936), entre altres obres.
El 15 d'octubre de 2002, data del centenari del seu naixement, el rector de la Universitat de Saragossa, Felipe Pétriz, va descobrir la placa que batejar una de les sales del Paranimfs Universitari amb el nom d'Amparo Poch; un carrer de Saragossa també porta el seu nom. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada