divendres, 4 d’agost del 2017

La Federació d’Associacions de Veïns de Girona ha donat el seu suport total a Salvem la Devesa

Vista del Camp de Mart 
Estudien accions legals contra el Festival del Circ a la Devesa.  Salvem la Devesa rep el suport de la Federació. d’Associacions de Veïns, que insta Madrenas a buscar llocs alternatius.  
El govern municipal rebutja un ultraproteccionisme.  
Les associacions de veïns critiquen l'opacitat del govern municipal de Girona amb el Festival del Circ i consideren que la decisió de l'Ajuntament ha estat «mancada de transparència», ho veuen un «menyspreu a la ciutadania» i «poc democràtic».  
Rebutgen que es faci a la Devesa i demanen al consistori que s'obri al diàleg i «reconsideri» la ubicació del certamen.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 04/08/2017   
Girona (Gironès, comtat de Girona).-   

L’alcaldada de Madrenas amb l’afer del Festival del Cric, una fantasmada que la gent de Figueres, a l’Alt Empordà, ja s’ha tret de sobre, engega una polèmica a Girona que creix dia a dia. En aquest sentit llegim en un mitjà convencional gironí políticament proper a Madrenas que la plataforma Salvem la Devesa està estudiant, per mitjà d’un assessor jurídic, emprendre accions legals per tal d’impedir que la setena edició del Festival Internacional del Circ se celebri el febrer que ve, com s’ha anunciat, al Camp de Mart del parc urbà gironí.
El vicepresident de l’entitat proteccionista de la Devesa i el seu entorn, Salvador Guardiola, explica que estan mirant la reglamentació, ja que la Devesa és un parc protegit legislativament com a BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional) per la Generalitat de Catalunya, i la celebració d’aquest festival podria atemptar, a més, contra les normes vigents actualment al parc.  
Pel que fa a possibles actuacions de protesta, Guardiola explica que tenen previst reunir-se amb l’alcaldessa, Marta Madrenas (PDeCAT), al setembre, i que en funció de com vagi la trobada decidiran. Subratlla que a la Devesa hi calen “activitats de les quals en pugui gaudir la ciutadania en el dia a dia, com ara un parc infantil inclusiu, i no grans projectes privats enlluernadors que duren poc temps i estressen el paisatge”.
La plataforma s’ha reunit aquesta setmana amb tots els grups de l’oposició --menys amb el PP, amb qui la trobada està pendent-- i, segons Guardiola, han rebut el seu “suport total”: “Cap veu bé que es faci al Camp de Mart i tots tres (ERC-MES, CUP-Crida per Girona i Ciutadans) han coincidit en l’opacitat amb què s’ha fet tota l’operació.” Assenyala que alguns partits els han animat a fer mobilitzacions i que la plataforma ho veu bé, però que primer volen reunir-se amb l’alcaldessa.
Suport de la FAVGi 
En aquesta reunió amb Madrenas també hi serà la Federació d’Associacions de Veïns de Girona (FAVGi), que també ha donat el seu “suport total” a Salvem la Devesa, en una reunió extraordinària celebrada dimarts. La FAVGi va emetre ahir un comunicat (que també ha transmès a l’alcaldessa) demanant a l’equip de govern de l’Ajuntament gironí que es replantegi la decisió d’emplaçar el festival al Camp de Mart i que obri un diàleg per tal de trobar alternatives. En aquest sentit, Guardiola assenyala que la FAVGi els ha dit que “molts barris de la ciutat estarien encantats de rebre el Festival”.
En el comunicat, la FAVGi remarca que no està en contra que el Festival de Circ vingui a Girona, sinó que el que no volen és que es faci a la Devesa. “Volem proposar d’altres indrets que reuneixin les condicions de superfície i proximitat suficients, però que no es posi en perill un espai tan sensible com és la Devesa”, assenyalen, abans de destacar que el parc urbà “no és una qüestió de només un barri (Güell - Devesa)”, sinó que “és un tema de ciutat”. 
Per la seva banda, el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà de Girona, Narcís Sastre, defensa que la Devesa, “com tots els parcs urbans del món, està al servei de la ciutadania”, i subratlla que l’Ajuntament de Girona “no renunciarà a posar-lo al servei d’activitats per a la ciutadania”. “A tots els parcs urbans del món hi ha activitats lúdiques i culturals. Són funcions bàsiques dels parcs, les activitats hi donen sentit”, explica el regidor, que destaca que, a més de regular, és molt important també “donar vida a la Devesa”. Així, Sastre critica l’“ultraproteccionisme” i recorda que la Devesa és un parc urbà i no pas un parc natural. “No ho confonguem. Em fa por que ho acabem confonent”, assenyala el regidor responsable de la Devesa, que insisteix que “una cosa és l’ordenació i regulació d’espais i una altra, encabir-hi activitats puntuals i efímeres que tenen raó en un parc urbà”. En aquest sentit, subratlla que el Festival Internacional del Circ serà “segurament l’única activitat” que es farà a la Devesa l’any que ve, més enllà de les habituals (Fires, mercat bisetmanal...) i que, per tant, s’està parlant d’una cosa que és només “un cop a l’any”.  

Les associacions de veïns critiquen l'opacitat del govern municipal de Girona amb el Festival del Circ i consideren que la decisió de l'Ajuntament ha estat «mancada de transparència», ho veuen un «menyspreu a la ciutadania» i «poc democràtic». 
Segon un altre diari convencional gironí la Federació d'Associacions de Veïns de Girona (FAVGi) va lamentar ahir la decisió de l'Ajuntament de Girona d'anunciar de manera «sobtada» l'arribada a la ciutat del Festival Internacional de Circ l'Elefant d'Or que tindrà lloc al Camp de Mart de la Devesa del 22 al 26 de febrer del 2018.  
Després de reunir-se dilluns amb caràcter d'urgència, la FAVGi va emetre un comunicat en el qual manifesten que la decisió de l'Ajuntament de Girona ha estat «presa de forma totalment opaca i mancada de la transparència que voldríem per aquest tipus d'actes que afecten tota la ciutat». Aquest fet, prossegueixen, «ho interpretem com un total menyspreu a la ciutadania, ja que cap entitat, organització ni grup polític han demanat aquesta activitat». «Tampoc –continuen-- cap entitat ni la FAV ni els partits polítics, i fins i tot sembla que alguns regidors de l'equip de govern n'han estat informats».
Per tot això, consideren que «és una actuació poc democràtica en els nostres temps per part de l'Ajuntament» de Girona, de manera que «rebutgem aquesta decisió i en especial la seva ubicació al parc urbà de la Devesa». 
La FAVGi afegeix que «l'alcaldessa, en unes recents declaracions a la premsa respecte a la Devesa, reconeix que «tothom vol protegir-la» i que «augmentarà la seva protecció», per tant implícitament accepta la seva desprotecció i les agressions que es produeixen al Parc. En cas contrari no caldria protegir-la». I es pregunten des de la Federació: «per part de qui venen les agressions al parc? Qui les permet? I qui ha de vetllar per aquesta protecció?».
Així, demanen que l'Ajuntament «replantegi aquesta decisió i obri un diàleg a fi de trobar alternatives a la ubicació del Festival el Circ a la Devesa, ja que és un parc protegit legislativament com a BCIN (Bé Cultural d'Interès Nacional) per la Generalitat de Catalunya». Una protecció, asseguren, «sovint no respectada» per «múltiples activitats i esdeveniments» i «pel seu palès abandonament». 
Paral·lelament, la Federació veïnal manté que «no estem en contra de portar iniciatives i activitats a la ciutat, per la seva millora i promoció i en especial als barris més desafavorits» i també recorden que «en aquesta ocasió la realització del Festival de Circ va unit a un projecte de Museu del Circ i a múltiples subvencions, que han estat rebutjades per altres ajuntaments per les grans despeses que genera a les ciutats que l'acullin, de forma injustificada i amb nul retorn per als seus ciutadans». 
Finalment, afirmen que «tenim l'esperança de poder reconduir aquesta situació pel bé de la ciutat i dels seus ciutadans» i «està en el nostre ànim treballar i col·laborar» amb el consistori i «les institucions que calgui per aconseguir-ho». De fet, asseguren que la Federació no està en contra que el Festival de Circ vingui a Girona, el que no volem és que es faci a La Devesa», recalquen en l'escrit.
Per això «volem proposar d'altres indrets que reuneixin les condicions de superfície i proximitat suficients però, que no es posi en perill un espai tan sensible com es la Devesa». «L'afectació de la Devesa no és una qüestió de només un barri (Devesa-Güell), és un tema de ciutat», sentencien.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada