dijous, 6 de juliol del 2017

Un gasoducte de 120 quilòmetres travessarà Catalunya Nord

La concertació pública començarà a finals d’any.   
Després de la MAT-THT ara es el gas qui passaria per aquestes contrades.   



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 06/07/2017   
Perpinyà (Rosselló).-   

Un gasoducte de 120 quilòmetres connectarà d’aquí al 2.022 Barbaira, a l’Aude (Occitània), amb la frontera espanyola prop del Portús (Vallespir). La canalització ha de connectar les xarxes de gas francès i espanyol. El traçat precís d’aquesta infraestructura encara  queda per determinar. La concertació pública començarà a finals d’any.
Aquest gasoducte suposa, només per a la part francesa, un negoci de 290 milions d’euros.  Aquest, conegut com a gasoducte MidCact o STEP(South Transit East Pyrenees), fa anys que la Unió Europea el vol fer realitat, per a consolidar i seguritzar els seus proveïments en gas al continent europeu.  Aquesta connexió transfronterera permetria encaminar cap a la península Ibèrica el gas d’Europa del Nord o al contrari, de transferir més fàcilment cap a l’hexàgon francès, la producció procedent de l’Àfrica del Nord per exemple. El futur equipament és, doncs, altament estratègic en l’escala de la Unió Europea.
L’encarregada d’aquesta obra és l’empresa TIGF (Transport Infrastructures Gaz France), i es preveu que el gasoducte de 90 centímetres de diàmetre serà enterrat a almenys un metre sota terra sobre 120 quilòmetres fins a la frontera espanyola.
Per on passarà aquest gasoducte? Avui, encara no hi està precisament definit. Per Ara TIGF ha definit una “àrea d’estudi reduït”: una banda de 10 quilòmetres d’ample aproximadament que travessa l’Aude i Catalunya Nord  a l’oest de l’autopista A-9 via les Fonolledes, el Riberal, els Aspres i l’Albera.
En total, hi ha 48 municipis en estudi, entre els quals hi ha els nord-catalans Òpol i Perellós, Mauri,  Baixàs, Bao, el Soler, Tuïr, Passà, Sant Joan Pla de Cors i el Voló.
A Catalunya Sud, ja s’ha constituit una plataforma per a lluitar contra aquesta infraestructura, la Plataforma Resposta al MidcAT.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada