dijous, 27 de juliol del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST. El 27 de juliol de 1907 neix a Barcelona l'impressor, editor, anarcosindicalista i militant independentista català Guillem Gally i Grivé

Guillem Gally GrivéEl 7 de febre de 1939, amb les tropes franquista avançant cap a la frontera, entrà a la Catalunya Nord pel Portús amb la seva companya, Maria Amorós, i el seu fill Guillem.   
Després d’estar a Perpinyà, Bedarius, París i Anvers, el 19 d'abril de 1939 pogué salpar des d'Anvers a bord del vaixell Masdam, arribant el 8 de maig al port de Veracruz. 


Guillem Gally Grivé:  
El 27 de juliol de 1907 neix a Barcelona l'impressor, editor, anarcosindicalista i militant independentista català Guillem Gally i Grivé.
Com a impressor va treballar a les impremtes Clarassó i Vícente Ferrer. Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT), fou secretari del Front d'Esquerres de Catalunya (FEC), coalició electoral catalana d'esquerres que obtingué un gran triomf en les eleccions legislatives del 16 de febrer de 1936.
Durant la guerra civil formà part de la «Columna Macià-Companys» durant sis mesos.
El 7 de febre de 1939, amb les tropes franquista avançant cap a la frontera, entrà a la Catalunya Nord pel Portús (Vallespir) amb la seva companya, Maria Amorós, i el seu fill Guillem. Després d’estar en diverses poblacions, com ara Perpinyà (Rosselló), Bedarius (Erau, Occitània), París (Illa de França) i Anvers (Flandes), el 19 d'abril de 1939 pogué salpar des d'Anvers a bord del vaixell Masdam, arribant el 8 de maig al port de Veracruz (Veracruz, Mèxic).
La seva companya i el seu fill no pogueren reunir-se amb ell fins el 16 d'octubre de 1942, quan arribaren a Veracruz a bord del vaixell Nyassa, que havia partit des de Casablanca (Marroc).
Instal·lat a la Ciutat de Mèxic (Mèxic), fundà la Impremta Graphos, petita litografia especialitzada en l'estampació d'esqueles, a la qual es van associar els seus germans Hèctor, advocat i gendre del president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys Jover, i Humbert, que contribuïren en els aspectes comercials i administratius de l'empresa. Amb el temps aquesta impremta assolí un considerable prestigi i volum de producció --fou l'editor d’Agustí Bartra–, creant i adquirint diverses editorials, com ara Edicions Catalanes, Encuadernación Leal, Pamex, Concepto o Árbol. En 1945 tingué una filla, Elisenda. Va ser vicepresident de l'Orfeó Català de Mèxic.
Guillem Gally Grivé va morir el 2 d'octubre de 1981 a la Ciutat de Mèxic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada