dissabte, 22 de juliol del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 22 de juliol de 1988 mor, als 67 anys, a Peliçana l'anarcosindicalista Victoriano Martínez, conegut com Tianet.

Necrològica de Victoriano Martínez apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 4 d'octubre de 1988El febrer de 1939 creuà la frontera amb la 26 Divisió i fou internat al camp d’Argelers de la Marenda. 







Victoriano Martínez:  
El 22 de juliol de 1988 mor, als 67 anys, a Peliçana (Boques del Roine, Provença, Occitània) l'anarcosindicalista Victoriano Martínez, conegut com Tianet. Havia nascut cap el 1921 a Badalona (Barcelonès Nord). Era fill de Tomás Martínez, militant del Sindicat de la Pell de Badalona de la Confederació Nacional del Treball (CNT). Tenia germanes, Carmencita, Isabel i Angelines.
Vivia a «Els 40 pisos», edifici modernista del barri del Gorg de Badalona.
De molt jove s'adherí a les Joventuts Llibertàries i al Sindicat de la Pell de la CNT-AIT.
Cap el 1937 va ser mobilitzat en la 26 Divisió (antiga «Columna Durruti») de l'Exèrcit Popular de la República, amb la qual, en 1939, amb el triomf franquista, passà la frontera del Pirineu i va ser internat al camp de concentració d'Argelers de la Marenda (Rosselló).
En sortir dels camps s'instal·là a Peliçana, on establí amb Ana una família de quatre infants (Violeta, J. Tomàs, Frederic i Robert).
Durant l'Ocupació participà en la Resistència. Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista milità en el Sindicat d'Oficis Diversos de Peliçana de la CNT-AIT en l’Exili, de la qual va ser secretari durant les dècades setanta i vuitanta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada