dijous, 20 de juliol del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 20 de juliol de 1894 neix a Chagny l'anarquista i anarcosindicalista Henri Auguste Danjean

El 5 del gener de 1937 passà la frontera per l’estació ferroviària de Portbou --per on passava durant els seus desplaçaments orgànics-- en direcció a Barcelona amb un grup de 24 militants anarquistes amb la intenció allistar-se en les milícies confederals, entre ells el suec Nils Lätt, Angelo Denegri, Jean Grégoire, Marcel Buillot, Lucie Debaud, René Marchand, Émile Lacroix i Albert Meyer; tots portaven un salva conduit amb el nom, fotografia i el catxet de la de la Delegació Permanent de la CNT-FAI a França, segons consta en l’informe  del Comissariat Especial de Cervera de la Marenda d’aquell dia.  
Notícia de la detenció d'Henri Danjean apareguda en el diari parisen "La Matin" del 17 de setembre de 1938
Notícia de la detenció d'Henri Danjean apareguda en el diari parisen La Matin del 17 de setembre de 1938.














Henri Danjean:  
El 20 de juliol de 1894 neix a Chagny (Saona i Loira, Borgonya) l'anarquista i anarcosindicalista Henri Auguste Danjean. Era fill d'un empleat ferroviari. Casat el 28 de juny de 1917 al III Districte de París, no tingué infants. Es guanyava la vida com a gravador de metalls.
Milità en el grup anarquista de Le Blanc-Mesnil (Sena Saint-Denis, Illa de França) i en el Congrés de la Federació Anarquista Parisenca (FAP), celebrat el 4 de juny de 1933, va ser nomenat membre de la comissió de control de la seva directiva.
A l’esclatar la Guerra Civil anà a Barcelona i en la tardor de 1936 va ser nomenat membre de la Secció Francesa de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), ocupant-se del reclutament de milicians.
El 5 del gener de 1937 passà la frontera per l’estació ferroviària de Portbou (Mar d’Amunt,  Albera marítima, Alt Empordà, comtat d’Empúries) en direcció a Barcelona amb un grup de 24 militants anarquistes amb la intenció allistar-se en les milícies confederals, entre ells el suec Nils Lätt, Angelo Denegri, Jean Grégoire, Marcel Buillot, Lucie Debaud, René Marchand, Émile Lacroix i Albert Meyer; tots portaven un salva conduit amb el nom, fotografia i el catxet de la de la Delegació Permanent de la CNT-FAI a França, segons consta en l’informe  (05/01/1937) del Comissariat Especial de Cervera de la Marenda (Albera marítima, Rosselló, comtat d’Empúries).
Aquell mateix 1937 retornà a l’hexàgon francès i durant aquest any animà el Comité Anarcho-Syndicaliste pour la Défense et la Libération du Prolétariat Espagnol (CASDLPE, Comitè Anarcosindicalista per a la Defensa i l'Alliberament del Proletariat Espanyol), comitè que va ser dirigit per Pierre Besnard. En aquesta època vivia a Drancy (Sena Saint-Denis, Illa de França).
El 13 de setembre de 1938 va ser detingut, juntament amb l'espanyol Francisco Pablo i el venedor d'objectes vells Léon Tramuset, acusat de tràfic d'armes entre Suïssa, Bèlgica i França, cap a Barcelona.
El gener de 1949 va ser esborrat per la policia parisenca del registres de domicilis d'anarquistes a vigilar a causa de la seva partida cap a Tolosa de Llenguadoc («départ pour Toulouse»).
L'1 de març de 1949 el Tribunal Civil del Districte del Sena dissolgué el seu matrimoni i el 9 de setembre de 1952 es casà novament a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània).
Henri Danjean va morir el 21 de novembre de 1953 a Tolosa de Llenguadoc.
Fonts: Anarcoefemèrides 20/07/2017; Dictionaire dels militants anarchistes; Arch. PPo. carton 50.- Renseignements d’état-civil, Chagny, 23 décembre 1981; Dictionnaire biographique du mouvement ouvrier; Notes D. Dupuy; APpo BA 1899, BA 1900, BA 2156.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada