dissabte, 29 de juliol del 2017

L’Escala Cívica s’afegeix a la campanya Salvem l’Estany de Poma i la muntanyeta del corral del senyor Pi, als Riells de l’Escala

Pulmó verd de l’Escala i espai de gran interès arqueològic i històric català 





TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 29/07/2017 
L’Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries).- 

La plataforma L’Escala Cívica es pregunta: “coneixes uns dels pulmons verds de l'Escala? #Estanydepoma és un dels espais naturals al poble que cal preservar i protegir pel seu passat arqueològic, per la seva fauna i flora i perquè el poble el pugui gaudir. Vols saber una mica més d'història i t'agradaria recuperar-lo com a espai públic?, continua llegint” un informe que circula a la xarxa:

Jaciment arqueològic (segles II abans de la nostra era i III després) al Corral del Senyor Pi i Estany de Poma 
El 195 abans de la nostra era el senador de Roma Marc Porci Cató va desembarcar a la Clota i va acampar amb dues legions en un ampli espai entre la mar i els Recs, a tocar les Terroges, ocupant la muntanyeta del Corral del Senyor Pi, on en la banda oest gràcies a l’alcalde Joan Massanet (antic membre de l’entitat històrica Amics de l’Art Vell, en els anys 30) i el Museu d’Empúries encara es conserva un petit fragment de la muralla ciclopia de l’antic oppidum del castrum, ja que les altres pedres van ser espoliades per picapedrers en un moment indeterminat; Fondo dels Riells; Mas Estela i Recs. Des de sempre, una cisterna del segle I, amb unes estructures d’un possible salaó, estava a la vista, envoltada de fragments tègula. Després de l’excavació arqueològica d’aquet espai i del fonament de la muralla, l’estiu de 1968, pel Museu d’Empúries, es va edificar a tocar aquesta i es va colgar la cisterna amb un bar del càmping Maite, ara tancat. A la zona de la muralla conservada hi ha una gran quantitat de fragments de ceràmica campaniana. A sobre la muntanyeta hi ha fragments de ceràmica ibèrica de franges vermelles en fons groc.
En aquesta mena d’estat major de Cató, aquest senador va rebre ambaixadors del cap ilergeta Bilistage, aliat de Roma, i on va preparar la batalla d’Empúries contra indiketes, olotins i les altres tribus ibèriques del Nord-est peninsular confederades contra l’imperialisme romà, un moment històric que de fet representa el naixement de la nació catalana.
Cal integrar l’Estany de Poma i la muntanyeta del Corral del Senyor Pi, un espai natural de gran valor arqueològic per poder interpretar la història de Catalunya, per sobre de qualsevol interès immobiliari privat o públic, en el Parc Natural del Montgrí, Baix Ter i les Illes Medes i protegir arqueològicament el jaciment, tot recuperant la cisterna romana i estudiar científicament el traçat de la fortificació romana del conjunt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada