dimarts, 11 de juliol del 2017

El ple municipal de Girona rebutja declarar Felip VI persona 'non grata'

Moment en que s'ha votat en contra de declarar Felip VI 'persona non grata'.
CiU i PSC asseguren que "ara no toca".  
CUP-Crida per Girona penja fotos del rei a l'inrevés al ple de Girona.  
Suport al referèndum d’autodeterminació.  
Retirada dels símbols franquistes.  
Aprovació unànime d’una moció a favor del col·lectiu LGTBI.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 11/07/2017    
Girona (Gironès, comtat de Girona).-    

Segons l’Agència Catalana de Notícies l'Ajuntament de Girona ha rebutjat declarar el rei Felip VI persona 'non grata' gràcies al vot de l'equip de govern (CiU i el PSC), que ha estat determinant per decantar la balança. La moció, que ERC ha portat al ple, només ha rebut el suport dels quatre regidors de la CUP-Crida per Girona.
El portaveu de CiU, Carles Ribas, ha assegurat que presentar-la ara és "un error polític", tenint en compte que s'està "a les portes del referèndum" i que la moció semblava pròpia "de textos antics dels anys 90". Per la seva banda, els socialistes, tot i defensar obertament els valors republicans, han subratllat que la moció fomenta "l'odi i el desprestigi".
Els quatre regidors del grup municipal de la CUP-Crida per Girona han participat al ple municipal amb una fotografia penjada on es podia veure el rei Felip VI de Borbó a l´inrevés. I no ho han fer per error, sinó expressament coincidint amb el dia en què el ple votava una moció d’ERC per declarar el rei ‘persona non grata’. Aquesta acció no ha agradat la portaveu del PP a Girona, Concepció Veray, que s'ha queixat d’aquest fet i que ha recordat, a més, que al saló de plens no hi ha la imatge dels reis, tal com marca la llei.

SUPORT AL REFERÈNDUM D’AUTODETERMINACIÓ  
D'altra banda, el ple també ha tombat la moció tipus que el PP ha impulsat arreu dels ajuntaments per rebutjar la convocatòria "il·legal" de l'1-O. Aquí, la popular Concepció Veray només ha rebut el suport de C's. El PSC, que ja van anunciar que no posarien pals a les rodes si l'Ajuntament col·labora amb el referèndum, s'han abstingut.
Així contràriament al desacord sobre la Casa Reial espanyola, l’àmplia majoria sobiranista del Consistori gironí sí que va quedar de nou palesa en tombar una moció del PP “de rebuig al referèndum il·legal anunciat per a l’1 d’octubre”. Un dels objectius del text, segons va anunciar Veray fa uns dies, era fer que el PSC prengués una posició, però la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, va fugir-ne expressament. “Si pretén que el PSC triï un bàndol, no ho penso fer. No tenim bàndols en aquesta qüestió i espero que aquesta posició algun dia aporti un gra de sorra i a Catalunya no hi hagi bàndols”, va dir Paneque per explicar l’abstenció del seu grup. La cap socialista va afirmar que no recordava “una moció més inútil i estèril” tenint en compte la composició del ple i va acusar Veray de tenir com a únic interès amb la presentació del text “generar titulars en l’àmbit nacional”.
Per la seva banda, Madrenas va mostrar el compromís del govern amb el referèndum i va desmentir un cop més que es posi en risc els funcionaris: “L’estratègia de la por no els funcionarà. A aquesta alcaldessa no li tremolaran les cames.”

RETIRADA DELS SÍMBOLS FRANQUISTES 
D’altra banda, el ple va aprovar per unanimitat de tots els regidors una moció de la CUP per a la retirada de la simbologia franquista de la via pública de Girona. El text fixa l’inici d’un pla per retirar la simbologia i la nomenclatura franquistes de la ciutat (plaques d’habitatges, noms de carrers, etc.); la celebració d’un acte de finalització de la retirada al municipi que serveixi d’homenatge als gironins que van ser víctimes de la repressió, i l’impuls de polítiques de recuperació i dignificació de la memòria històrica.

MOCIÓ A FAVOR DEL COL·LECTIU LGTBI  
Tots els grups municipals van votar a favor d’una moció presentada per CCOO i la UGT de suport al col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI). El text aprovat reafirma Girona com a ciutat respectuosa amb la diversitat sexual i compromet el consistori a desenvolupar actuacions per promoure l’erradicació d’actituds homòfobes i també més accions de sensibilització. En aquest sentit, els proposants van subratllar: “Cinc anys després d’haver aprovat el consell municipal LGTBI, demanem més compromís, més accions”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada