divendres, 16 de juny del 2017

Els pisos turístics de Girona ja s'enfilen a 407 i catorze gestors en tenen el 46%.


Un moment del debat d´ahir al vespre, a la plaça Sant Pere
 Un moment del debat d'ahir al vespre. 
L'Associació veïnal i cultural Burg de Sant Pere de Galligants van mostrar la seva sorpresa per l'actualització de dades: «Pensàvem que veiem el fum i que després vindria el foc, però veig que ja ho tenim aquí».   


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 16/06/2017   
Girona (Gironès).-   

Llegim en la premsa convencional que el municipi de Girona suma pisos turístics pràcticament cada dia. Ho va posar de manifest ahir la professora de Geografia de la Universitat de Girona i ex regidora Isabel Salamaña durant un debat impusat per la CUP-Crida per Girona i l’Associació veïnal i cultural de Burg de Galligants. Fins ara, les darreres dades oficials que havien transcendit es referien a l'existència de 361 pisos d'ús turístic. No obstant, avui dia, ja són 407, segons dades extretes de la Generalitat. D'aquests, 297 estan concentrats al Barri Vell, entenent-ho com la zona entre la plaça Catalunya i la plaça Sant Pere de Galligants i gran part del barri del Mercadal. Del 28 d'abril, quan va esclatar a molts mitjans el neguit veïnal per aquest assumpte, el 29 de maig, es va passar de 361 pisos als 400. Segurament molts, es van legalitzar preveient problemes davant l'inici dels moviments veïnals.
Salamaña va parlar d'un estudi molt detallat, que ha liderat ella i que ha fet amb estudiants, iniciat el febrer, pràcticament carrer a carrer, on , a més, s'ha pogut constatar que hi ha catorze gestors que controlen el 46% dels pisos. Hi ha també gent que té només un pis d'aquesta tipologia però cada cop més hi ha la tendència a anar-ho augmentant i passar a tenir-ne dos o tres. I hi ha petits inversors amb alguns pisos repartits. A més, s'està observant la compra d'edificis sencers. N'hi ha al carrer Bellaire, al carrer de la Barca, al Portal de la Barca, a Ballesteries i quatre, per exemple, a la Cort Reial.  

«AMB TURISTES O PER ALS TURISTES» 
La professora de la UdG va detallar també que abans hi havia un 27% de pisos de lloguer, corresponent a uns 600 habitatges dels 2.423 pisos existents al casc antic. Un cop restats tots els que han passat a ser pisos turístics, es constata que hi ha molts menys habitatges destinats al lloguer. Al seu parer això suposa «una especulació preocupant» que provoca l'augment dels preus de lloguer que està fent marxar la gent del barri. Segons ella «Es tracta ja d'un problema real que encara es pot controlar, però cal actuar», va advertir. Per acabar va reflexionar: «La pregunta que ens hem de fer és: Volem una ciutat amb turistes o per als turistes? Segons com, expulsem els residents».

«CAL ABOLIR TOS ELS PISOS TURISTICS» 
Al debat també hi va ser present una activista de la Barceloneta, Pepa Picas. Va exposar el cas barceloní i va alertar que en el seu barri hi ha molts pisos il·legals. Va lamentar que molts cops estiguin fent ells la feina d'investigar i de denunciar aquests usos sense permís quan ho hauria d'estar fent l'ajuntament i va indicar que la seva proposta és «l'abolició total de tots els pisos turístics». També va advertir que la saturació d'aquests pisos està enfonsant el comerç local a favor d'un comerç monotemàtic dirigit exclusivament als visitants i va fer una crida a organitzar-se.

«JA HO TENIM AQUÍ» 
Finalment, els representants de l'Associació veïnal i cultural Burg de Sant Pere de Galligants van mostrar la seva sorpresa per l'actualització de dades de Salamaña. «Pensàvem que veiem el fum i que després vindria el foc, però veig que ja ho tenim aquí», va exposar un dels portaveus, Josep Maria Jané.
A la zona de Sant Pere Galligans, Salamaña havia assenyalat que ja hi ha 67 pisos d'aquest tipus.
«Ens hem d'organitzar més», va dir Jané que va lamentar que l'Ajuntament de Girona no consideri que la situació sigui problemàtica i que no s'hagin reunit amb ells. «Només ens responen pels mitjans de comunicació», va dir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada