dilluns, 19 de juny del 2017

19 de juny: quart aniversari de la mort de Toni Lecha

El 7 de desembre de 2014 un petit grup de familiars de Toni Lecha Berges van col·locar una placa en honor seu al Mur dels Federats del cementiri del Père-Lachaise de París    






TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 19/06/2017   
Girona (Gironès).-    

La matinada del 19 de juny de 2013 va morir el militant marxista i independentista Toni Lecha, als 70 anys. Les seves restes van ser vetllades al tanatori d’Horta (Barcelona) on hi hagué l'acte de comiat al qual assistiren unes 300 persones. El mateix dia de la seva mort diversos companys i amics (a més a més d’organitzacions polítiques) varen escriure textos de condol  on es recordava la seva tasca política i les seves qualitats humanes.
Toni Lecha va néixer a Châteauneuf-sur-Loire (Loire, Centre Vall del Loira) el 14 de febrer de 1943. Fou el primer de dos germans --un nen i una nena-- d’una família humil de refugiats. La mare Justa Berges, mestressa de casa i que durant la guerra havia estat afiliada a la CNT-AIT, originària de Castillazuelo (Somontano de Barbastre, Osca, Aragó) i el pare era Narcís Lecha, mestre vinculat al PSUC, originari de Girona.
Antoni Lecha i la seva família van tornar a Catalunya el 1948, els seus pares i la seva germana van anar a viure a Barcelona i ell es va quedar a viure a Girona amb les seves ties i el seu avi patern a la casa de la família del carrer de la Creu. A Girona va estudiar als Germans de les Escoles Cristianes (la Salle) dels sis als vuit anys.  
Després va anar a viure amb els seus pares i germana a Barcelona, primer a Gràcia i després al de Sant Andreu on s'aficiona a l’excursionisme i es fa soci de l’Agrupació Excursionista Muntanya. A finals dels anys '50 va fer l’ingrés del batxillerat i té les seves primeres experiències socials i polítiques.
Als anys '60 fa els estudis d'enginyeria on és membre destacat del Sindicat Democràtic d'Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB) i participa a la Caputxinada,  en aquells anys quan està fent el servei militar és detingut per la seva militància al PSUC. Es va casar amb Montserrat Benet, amb la qual tingué dos fills, Pere i Maria Lecha Benet i la família va anar a viure al Carmel, on Antoni Lecha s'involucra en les lluites veïnals arribant a ser el president de l'Associació de Veïns del barri.
A finals de la dècada dels anys setanta Antoni Lecha treballà de a l’empresa de construcció Cimentaciones Técnicas i comença la seva militància independentista, primer a Nacionalistes d'Esquerra i després a l'MDT i a la CUP, organitzacions on per a les quals va treballar de manera incansable, assistint a múltiples reunions, manifestacions i actes, desplaçant-se arreu del país quan ho requeria.
Un cop jubilat Antoni Lecha va tornar a viure a Girona, on va establir importants vincles amb les noves generacions d'independentistes, tot i que també residia a Barcelona.
El dia 13 de desembre de 2013 a Girona es realitzà l'acte central de l’Homenatge Nacional a Toni Lecha on es recordaren diferents aspectes de la seva personalitat i s'inaugurà l’espai ‘Toni Lecha i Berges’ al Casal Independentista El Forn de Girona que consistí amb el descobriment per part del seu fill Pere Lecha Benet d'una placa commemorativa. Els actes d’homenatge culminaren el 19 de desembre al Centre Social de Sants, a Barcelona, on tingué lloc una taula rodona sota el títol ‘Des de l’esquerra, construïm la independència’.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada