El 20 de maig de 2006 va participar en nom de la CNT en un acte a Girona, en el decurs de les Setenes Jornades Culturals i Llibertàries comarques gironines
Just Casas Soriano:
El 12 de maig de 1954 neix a Sabadell (Vallès Occidental) l'historiador i militant anarcosindicalista Just Casas i Soriano. Fill de pares egarencs, entre els 14 i els 36 anys va fer d'electricista i als 18 anys s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de Sabadell.
La seva militància el portà a ser detingut en dues ocasions (1972 i 1979). En 1994 s'instal·là a Terrassa (Vallès Occidental).
De formació autodidacta, començà els estudis d'història i acabà llicenciant-se en Història Moderna i Contemporània i doctorant-se en 1999 amb la tesi ‘Les relacions socials durant la Generalitat republicana. Sindicalisme, empresa i Jurats Mixtos. La Conselleria de Treball (1931-1936)’.
En 2001 fou nomenat secretari de la Federació Local CNT-AIT de Terrassa i en 2004 membre del Comitè Regional de Catalunya i Balears de la CNT.
En 2003 va ser nomenat professor titular en el Departament d'Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
El dissabte 20 de maig de 2006 participà en un acte a Girona de les Setenes Jornades Culturals i Llibertàries comarques gironines, celebrat a les 11 del matí en Estació - Espai Jove de Girona, darrera l’estació de la Renfe. La xerrada amb un molt animat debat sobre els papers requisats pels franquistes es titulava 'Salamanca, el paper que ens toca'. Els ponents: Enric Borràs (editor, cofundador i ex portaveu de la Comissió per la Dignitat; Camil Ros (aleshores secretari general de la UGT a les comarques gironines) i Just Cases (aleshores secretari general de la Federació Local de Terrassa de la CNT-AIT i professor d'història contemporània a la UAB).
En 2007 fou un dels impulsors, fundadors i primer president del Centre d'Estudis Llibertaris Francesc Sabat de Terrassa.
En 2008 fou un dels signants del «Manifest de professors i professores en suport a les mobilitzacions estudiantils» contra el «Pla Bolonya».
A més de conferències i de mítings, ha col·laborat en la premsa llibertària (CNT, Orto, Solidaridad Obrera, Terme, etc.) i en la premsa acadèmica (Afers, etc.). Està especialitzat en les activitats cenetistes durant els anys republicans, en el sistema laboral de la Generalitat de Catalunya, sobre el periòdic Solidaridad Obrera, etc.
És autor de Ca n'Anglada, lluita d'un barri (1996, amb altres), Historia Social de San Adrián de Besós (1996, amb Manuel Márquez Berrocal), Del molí a l'ordinador. Passat i present de Barberà del Vallès (2002, amb altres), La política de treball de la Generalitat republicana (1931-1938) (2003, la seva tesi doctoral), Generalitat de Catalunya. Obra de govern (1931-1939) (2006, amb altres), Els fets de juliol de 1936 a Barcelona. Els protagonistes i les víctimes (2016), etc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada