Josep Anton Fondevila ha pactat amb la Fiscalia per evitar la presó i ha reconegut els fets mentre era conseller delegat d'Adigsa
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 21/05/2017
Torroella de Montgrí i l’Estartit (Baix Ter, Baix Empordà).-
Llegim al Diari de Girona que Aquesta setmana s'ha celebrat a l'Audiència Provincial de Barcelona el judici pel cas Adigsa, l'origen del cas 3%, per cobraments de comissions il·legals (de fins al 20%) d'empresaris a canvi de l'adjudicació d'obres de rehabilitació en pisos de protecció oficial de la Generalitat entre el 2002 i 2004. Sis dels set acusats han pactat amb la fiscalia per evitar la presó i han reconegut els fets i els delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental. Al judici només han hagut de ratificar-ho al tribunal. Cap de les penes acceptades supera els dos anys i, per tant, no hauran d'ingressar a la presó.
Entre els sis que han confessat hi ha Josep Anton Fondevila, ex conseller delegat d'Adigsa entre 2003 i 2004, que era militant de CDC i considerat un home de màxima confiança de Felip Puig. A principis del 2005, i per recomanació de CDC, Fondevila va ocupar el càrrec de cap d'Urbanisme de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l’Estartit (Baix Ter, Baix Empordà), amb CiU i l'Estartit Independent (LEI) al govern municipal. A finals del 2005 la fiscalia ja l'havia implicat pel seu antic càrrec a Adigsa. Llavors, l'alcalde de Torroella, Carles Negre (CiU), va dir que Fondevila havia accedit al lloc a través d'una selecció de personal i que havia demostrat ser el més qualificat.
El desembre del 2007, amb el nou govern municipal d'UPM, ERC i LEI, van prescindir de Fondevila. Mentre va ser a Urbanisme, l'Ajuntament va donar llum verd a diferents projectes, alguns de l'empresa Teyco (creada per un dels fundadors de CDC, Carles Sumarroca, que també ha estat investigada en el marc del cas 3%). En un va avalar com a arquitecte municipal el projecte de la llar d'infants adjudicat a Teyco tot i que, de les 9 empreses que s'hi van presentar, la de Teyco no va ser la més econòmica i es van valorar altres requisits.
El 2006, en una publicació municipal, l'alcalde Negre afirmava que Fondevila era «un gran coneixedor del món de l'habitatge a Catalunya per la seva experiència professional en aquest àmbit» i el llavors regidor d'Urbanisme, Joan Ribas, afirmava que era un «veritable expert en la matèria».
El cas Adigsa va saltar el 2005 després que l'empresari Juan Antonio Salguero confessés haver pagat comissions de fins al 20% i que el president Pasqual Maragall digués al Parlament de Catalunya que CiU tenia un «problema, que és el 3%». Salguero és el setè acusat que no havia pactat amb la fiscalia perquè es considerava víctima de les comissions. Aquesta setmana, durant el judici ,ha admès que Artur Mas i Felip Puig n'estaven al corrent. Després de declarar s'enfronta a una possible pena d'un any de presó, en comptes de l'any i mig que li demanava el fiscal. Entre d'altres,a Fondevila l'acusaven de permetre que Josep Maria Penín, l'intermediari, cobrés per taxacions que no consten enlloc o d'adjudicar a dit expedients de contractació sense el procediment habitual i ignorant les irregularitats. Per a la Fiscalia, Fondevila va ordenar «capritxosament i injustificadament» el pagament mensual d'entre 3.000 i 4.000 euros a Penín, «en la pretesa retribució d'unes suposades tasques de taxació que mai van existir» i se li va encomanar que encarregués obres de rehabilitació d'habitatge públic a contractistes privats. Entre tots els acusats haurien desviat 120.031 euros a Adigsa amb el sobrecost dels pressupostos.
Amb el pacte, Fondevila s'estalvia una possible pena de 10 anys de presó, 10 d'inhabilitació i multa de 60.000 euros, a canvi d'acceptar 2 anys menys 1 dia de presó per malversació i 1 any i 9 mesos per falsedat documental. De les penes acceptades al pacte dels acusats cap supera una petició de més de dos anys de presó i, per tant, si també aporten globalment els 120.000 euros suposadament desviats (ja n'han pagat una part) no hauran d'ingressar a la presó.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada